TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Soljenițîn, suntem aici!

Începând cu anul 2016, de fiecare dată, la începutul lunii noiembrie mă pregătesc pentru anuala conferință despre Alexandr Soljenițîn. Reiau toate însemnările și notițele pe care       le-am strâns în toți acești 4 ani, încerc să le fixez în minte într-o ordine cronologică. Cum ar spune regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, e o muncă titanică. E o muncă titanică pentru că, privit de departe sau de aproape, Soljenițîn, așa cum spunea și Aureliu Steinhardt este cel mai mare memorialist al secolului XX. Că e cel mai mare memorialist al secolului XX îți dai seama dacă citești „Arhipelagul Gulag”, iar dacă nu l-ai citit încă, îți dai seama din faptul că Soljenițîn a primit titlul de cetățean de onoare al Americii. Rețineți, al întregii Americi, nu doar al unui oraș sau regiuni. Înaintea lui doar doi alți cetățeni străini mai primiseră această distincție: marchizul francez La Fayette pentru faptele de arme săvârșite în timpul Războiului Civil american și prim-ministrul britanic, Winston Churchill. Când afli cum se desfășoară la Paris ceremonia sărbătoririi Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii îți dai seama cât de mare a fost și Soljenițîn. La fiecare 4 iulie, soldații americani își încheie defilarea de pe străzile Parisului la mormântul lui La Fayette, spunând: „La Fayette, nous somme ici!”

De fiecare dată, în cadrul conferinței m-am străduit să mă axez doar pe o singură perioadă din viața lui Soljenițîn. De exemplu, anul trecut conferința a avut titlul „Nobeliana”. Tot ceea ce i s-a întâmplat lui Soljenițîn după momentul în care a fost desemnat câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970 și tot ceea ce a declanșat în Occident această desemnare bate orice thriller sau film de suspans care a fost făcut vreodată.

Pornind de la contextul actual în care mapamondul este apăsat de răspândirea virusului covid și în care vedem că țări precum Franța și Germania au hotărât să se întoarcă parțial sau total în izolare, am hotărât ca, la următoarea conferință de pe 11 decembrie, să vorbesc despre activitatea lui Soljenițîn din Europa, perioadă în care a fost și s-a simțit, de nenumărate ori, izolat. De aceea titlul conferinței va fi: „Soljenițîn, izolat în Europa”.

După ce a fost expediat în Occident de regimul Hrușciov, într-o zi, Soljenițîn a fost invitat în Danemarca să primească un premiu din partea Uniunii Scriitorilor danezi. La ceremonia respectivă au susținut discursuri câțiva scriitori danezi. Soljenițîn nu a putut să ne lase în scris despre ce au vorbit scriitorii, pentru că nimeni nu a tradus în rusă, să înțeleagă și el ce spuneau respectivii. L-au invitat la ei și l-au izolat… Totuși, la sfârșitul ceremoniei, unul dintre scriitorii care vorbiseră a avut „grijă” de el. S-a apropiat și i-a spus într-o curată limbă rusă: „Noi toți vă urâm! Oameni ca dumneata ar trebui spânzurați!”. Internaționala roșie își întinsese tentaculele peste tot…

Cazul din Danemarca nu este singular. Cei care vor participa la conferință cred că vor fi surprinși să afle cum era tratată și respectată libertatea de exprimare în anii 70 în cea mai neutră și nepărtinitoare țară din istoria omenirii, Elveția. De fapt, surprinși e prea puțin spun. Vor fi șocați…

Chiar și din aceste reacții nefericite și nedrepte îndreptate împotriva lui, ne dăm seama de dimensiunea globală pe care a avut-o Soljenițîn. Oriunde a fost, lumea nu a rămas niciodată indiferentă cu privire la el. Unii l-au iubit, mulți, foarte mulți l-au urât, iar el întotdeauna a ținut drumul înainte, voind nu doar să condamne comunismul ci și să trezească conștiințe. Era cel mai în măsură om să le vorbească occidentalilor despre libertate și drepturi pentru că le vorbea ca un pățit.

Un om care a influențat atât de mult lumea de după cel de-al doilea război mondial merită să fie adus aminte, an de an, și la Târgoviște. De aceea, trag nădejde și sper din tot sufletul ca în data de 11 decembrie, vremurile să ne permită să ne strângem cât mai mulți oameni în sediul Bibliotecii Județene pentru a cinsti memoria și lucrarea celui care a făcut prima tăietură în gardul de sârmă ghimpată cu care comunismul înconjurase jumătate din continentul european. Să fim cât mai mulți care să spunem: „Soljenițîn, suntem aici!”.

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.            

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro