TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Musai să citești „Povestiri din Kolîma!”

   Tableta de astăzi face parte din categoria „subiectul m-a ales pe mine, nu eu pe el”, așa că neapărat trebuie să scriu despre asta. Pentru mine personal, știrea săptămânii vine prin intermediul unui ziar din Anglia care a transmis-o, tocmai din Siberia. E vorba despre o descoperire pe care au făcut-o oamenii de știință, geologii care se ocupă cu cercetarea în planeta siberiană. Mi-a atras atenția nu știrea în sine, ci faptul că descoperirea pe care au făcut-o oamenii de știință care se adună în regiunea Duvanny, lângă localitatea Chersky, în Artica Siberiană, i-a uimit. I-a uimit faptul că în urma topirii ghețurilor din zonă au găsit trupurile intacte a unor animale preistorice care au dispărut în urmă cu zeci de mii de ani, mai exact două trupuri de rinocer blănos. Erau uimiți că „o mare parte din țesutul moale al rinocerului era încă vizibil, inclusiv o parte din intestine dar și un mic corn nazal, ceea ce a fost remarcabil, deoarece acest lucru se descompune adesea rapid.”

   Atunci m-am întrebat cum pot niște oameni de știință să fie uimiți că se descoperă trupuri/cadavre neputrezite în Siberia? Oare nu știu, nu își dau seama în ce loc se află? Întrebarea mea nu contestă valoarea și pregătirea oamenilor, dar rămâne o întrebare legitimă. Cred cu tărie că nu ai cum să te miri, să te întrebi de ce sau cum de nu se descompun cadavrele în unele zone ale Siberiei. Sau, ai cum, te poți întreba asta dacă nu ai citit cartea celui care e doctor, expert și supremul specialist în ceea ce privește Siberia, Varlam Șalamov.  După ce citești cartea lui Șalamov, despre care v-am mai vorbit de-a lungul tabletelor, „Povestiri din Kolîma”, nu mai ai cum să te miri că din când în când Siberia dezvăluie, dă la suprafața cadavre neputrezite. Dacă ar fi citit cartea, nici oamenii de știință nu s-ar fi mirat că acel corn de rinocer s-a păstrat intact. Orice om de știință din domeniul geologiei ar fi trebuit să citească „Povestiri din Kolâma”, astfel vor înceta să mai fie uimiți de felul în care sunt păstrate și conservate lucruri, zăcăminte și trupuri în solul Siberiei. 

   Parcă intuind momentele de uimire științifică, Varlam Șalamov a fost cât se poate de concis și clar. Citiți cu mare, mare atenție fragmentele următoare și să le băgați bine în memorie. O să vă spun la sfârșit de ce trebuie băgate bine în memorie… „Iată, Șerpantia, faimoasa închisoare preventivă a Kolîmei, unde anul trecut muriseră atâția oameni. Cadavrele lor nu avuseseră timp să se descompună. De altfel cadavrele lor vor fi întregi –(atenție, domnilor specialiști) – pentru totdeauna. Morții înghețului veșnic… În Kolîma trupurile nu se încredințează pământului, ci pietrei – (a se citi, pământului înghețat, tare ca piatra). Piatra păzește și dezvăluie secrete. Toți cei apropiați nouă, morți în Kolîma, toți cei executați – de regimul comunist – , omorâți în bătăi, epuizați de foame pot fi identificați chiar și după zeci de ani. În Kolîma, cadavrele așteaptă în piatră, în înghețul veșnic. Piatra, gheața, Nordul – (care nu uită nimic, niciodată!) – se împotriveau din răsputeri acestei opere a omului, neprimindu-i pe morți în măruntaiele sale. Piatra, care se supusese, învinsă și umilită, promitea să nu uite nimic, promitea să aștepte și să păzească secretul. În 6 ani, iernile aspre, verile fierbinți, vânturile, ploile au smuls pietrei trupurile neînsuflețite. Pământul s-a căscat, dezvăluindu-și și depozitele subterane, căci în subsolul Kolîmei nu se găsește doar aur, nu doar cositor, wolfram și uraniu, ci și trupuri umane nedescompuse.”

   Ați auzit, domnilor geologi? Ce bine și frumos ar fi ca geologia să demareze o amplă acțiune de redare istoriei numelor tuturor acelor martiri, ale căror trupuri le păstrează intacte solul siberian. Trebuie să băgăm bine în memorie aceste cuvinte din cartea lui Varlam Șalamov pentru că, printre acele trupuri nedescompuse din Kolîma, sunt și trupuri de români. Veșnică lor pomenire! 

   Vara asta dacă pleci în concediu ia cu tine și citește „Povestiri din Kolîma”. Iar dacă nu pleci în concediu, citește-o oricum. E o carte care te răcorește instantaneu…

 

Ion  Cosmin BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro