TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Ion Cosmin BUSUIOC – Aceeași piesă de teatru, același scenariu

Azi este „Ziua mondială a salutului”, așa că, înainte de a intra în Biserică alături de Născătoarea de Dumnezeu, vă salut pe toți, dragi cititori ai tabletei de sâmbătă. Așa a și început Vestea cea Bună, cu un salut. „Bucură-te!” i-a spus Gavriil, arhanghelul, Fecioarei Maria. Pentru cei care cred, intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătoare, iar pentru cei care nu cred este o știre. Am observat că în ultimii ani, unii oameni s-au apucat să numere bisericile din România. Să știți că azi, Maica Domnului intră în toate. Cea care l-a născut pe Cel Neîncăput poate intra în toate bisericile deodată.

Pentru că tot suntem în Biserică, vreau să adaug un comentariu cu privire la informația pe care colegul de redacție, Teodor Bârsan, a prezentat-o joi în „Jurnal de corporatist”. În bisericile din California, SUA, a fost interzis cântatul pe motiv că și așa se răspândește virusul Sars-cov-2. Vă dați seama că nu mi-a picat bine această știre. Șeful cântăreților fiind, nu pot decât să îmi exprim deplina solidaritate cu omologii mei din țara Partenerului Strategic și îi îndemn pe această cale să cânte ca și până acum, din adâncul inimii. Această situație cu impunerea cântatului în gând în biserică îmi aduce aminte de propaganda comunistă, care spunea că nu are nimic cu Biserica, cu credința… În vremea aceea, o femeie, înțelegând viclenia comunistă a scris două versuri: „Poți, liber să te rogi cât vrei / Dar numai Dumnezeu să te audă.” Pentru aceste versuri i s-au dat 10 ani de temniță. Și pentru că Teodor l-a menționat în articolul său și pe Petre Țuțea și a lui concluzie cu privire la „fericirea comunistă” – „Fiți fericiți, că vă ia mama dracu’! – , articol pe care l-a scris fix de „Ziua mondială a filosofiei” – marcată anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie – vreau să aduc o continuare care, la fel, îl are în prim plan pe filosoful Țuțea. E în oglindă cu porunca: „Stați dracu’ în casă!” și se potrivește cu contextul izolării . În vremea în care Pere Țuțea era închis la Aiud, cumnatul său s-a dus să îi dea un pachet cu mâncare. Ajuns la poarta mare de tablă, împodobită deasupra cu sârmă ghimpată, a fost întâmpinat de cel care conducea temnița de la Aiud cu mână de fier. „Mână de fier” nu-i o figură de stil. În bătăile de Aiud se rupeau dinți, coaste, mâini, picioare… Când a auzit motivul pentru care cumnatul lui Petre Țuțea venise la Aiud, comandantul a zbierat: „Ce vrei, mă? Să-i dai pachet cu mâncare? Dă-i drumu’ acasă! Poate vrei să te bag lângă el! Te ia mama dracu’!”

Ieșind din Biserică, ce vedem? Aceeași piesă de teatru, campania electorală, cu același scenariu, alegerile… Doar actorii s-au mai schimbat, pe ici pe colea, în punctele esențiale sau nu. Au mai ieșit discuții cu privire la distribuția actorilor în această piesă, dar până la urmă s-a făcut ciocul mic și s-a băgat joc de glezne. Listele cu candidați au fost făcute, la revedere… Listele făcute la centru nu se discută. În vreme ce aproape totul în țară a început să fie îngrădit, condiționat sau restricționat din motive pandemice, vedem că electorala campanie nu e îngrădită în niciun fel. Fie bilanțul medical cât de sumbru, campania electorală merge înainte. Nimeni și nimic nu o poate opri. Școlile  s-au închis, dar campania electorală nu poate fi oprită. Așa ceva nu e luat în calcul. Candidații consideră că e musai să vină la tine la poartă sau ușă. Dragi pretendenți, nu-i musai. Vă știm, v-am văzut în urmă cu două luni. Știm ce vreți să faceți, numa’ binele țării, bineînțeles. Poate că voi ați uitat ce ați promis în urmă cu două luni, dar noi nu am uitat. Fix de lucrurile despre care ne-ați vorbit în urmă cu două luni este în continuare nevoie. De autostrăzi, de drumuri, de locuri de muncă… Nu e nevoie să ne promiteți din nou. 

Azi este și „Ziua mondială a televiziunii”. Mergeți acolo și faceți campanie electorală. Prezentați-vă acolo proiectele, platformele program. Vă vom vedea sigur, sigur, pentru că noi, cetățenii, trebuie să stăm cât mai mult timp în casă, așa că ne vom uita și la televizor. Va trece și această campanie electorală și o să cadă cortina. Actorii se vor retrage în culise și vor reveni la următoarea campanie electorală. Chiar dacă nu vor reveni toți, piesa va avea același scenariu. Așa a fost, așa va fi întotdeauna…

ION  COSMIN BUSUIOC a studiat Teologia și, cum spune, e țăran din Nucet, Vrednicul Satului și… șeful cântăreților.             

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro