EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Cuvintele, imaginile lor

lui Marius Mihălăchioiu

 

Înveți și cunoști în fiecare zi lucrurile mărunte care se așază firesc pe pielea ta și te îngreunează, iar mai departe te ajută să fii mai greu, să calci mai apăsat, să vezi mai mult din cele pe lângă care treci și să auzi mai bine și mai clar sunetele care te înconjoară. Simți mai bine cuvintele pe care le păstrezi în buzunărelul din gânduri și începi să înțelegi. Mai departe, rămâi din ce în ce mai mult cu ele, rămâi cumva îndrăgostit.

Lăsându-le pe unele dintre ele să plece, și înlocuindu-le cu altele, cu cele care așteptau să prindă un loc cald într-unul din acele buzunărele, observi că, de fapt, nu mai poți continua fără ele și că, odată ce le-ai (pre)simțit miracolul pe care înțelegerea lor ți-l apropie și ți-l face cunoscut, le duci atât de tare dorul.

Cuvintele sunt cele care se așază discret în suflet, iar acolo își construiesc imagini care conservă și care acaparează, mai departe construiesc toate acele dialoguri secrete care înmulțesc fiecare cutremur vorbit al lumii de cuvinte, care completează și întregesc rugăciunea tăcută a inimii, a acelei inimi în care se găsește rădăcina acestei negrăite lumi. Cărțile și cuvintele lor sunt, desigur, ca oamenii, sunt așa cum sunetul lor ascuns între lumi lasă loc strălucirii și amintirii că le-ai iubit.

Fiecare gest făcut de cuvântul citit te face să mergi mai departe, (în)spre profunzimile lui, te încarcă cu dorința de a explora întregul teritoriu pe care își desfășoară frumusețea, aromele, înțelegerile. Parcurgerea acestui teritoriu presupune acea presimțire a miracolului, fără să îl fi cunoscut cu adevărat vreodată, dar încredințat de puritatea și de puterea lui. Toate cuvintele cunoscute și toate imaginile construite de ele alimentează un proces al apropierii și al cunoașterii și îl arată pe cel disponibil să ajungă aici, în lumina lor, îi împrumută fiecare mișcare a lor și fiecare pas ajutător în acest ținut magic al căutării și al înțelegerii întregului discurs din spatele acestei povești.

De-a lungul acestei călătorii fără capăt și fără sfârșit, înțelegi că numele pe care le spui și că locurile pe care le numești sunt aceleași cu cele pe care îți amintești că le-ai iubit, și de aceea trebuie ca toate acestea să devină modul firesc prin care sufletul lor trebuie arătat, făcut cunoscut, împărtășit.  

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro