ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – LECȚIA DE MATEMATICĂ

În deja prea lunga mea „carieră didactică” am avut norocul unor elevi adevărați, mulți dintre ei au ajuns și matematicieni deosebiți. Sunt, azi, răspândiți prin lume, recunoscuți ca o parte a școlii românești de matematică. Mereu i-am întrebat: dar cu viața cum stați? Și am constatat, odată cu trecerea anilor, că și cu viața au stat destul de bine. Îmi amintesc că le-am spus, de fiecare dată, picătura de înțelepciune a lui Gelfaud Israel, care zicea că matematica este un mod de a gândi în fiecare zi, e important să nu o separăm de viață.. Poți să explici fracțiile chiar și unor bețivi, dacă îi întrebi care fracție este mai mare, 2/3 sau 3/5, probabil că nu vor știi. Dar dacă îi întrebi ce preferă, 2 sticle de votcă la 3 oameni sau 3 sticle la 5 oameni, atunci vor ști.

În urmă cu câțiva ani am încercat „să-i iau la întrebări” pe unii dintre foștii mei elevi, intelectuali de valoare aici acasă sau, mai ales, prin casele altora. Cei mai mulți mi-au răspuns, parcă emoționați de amintirile adolescenței lor. Doar un tânăr matematician ( aș zice, chiar celebru, prin America)  pe care eu încă îl mai vedeam în banca a treia, rândul de la geam, în clasa lui de la etaj, m-a refuzat. Ba, suspicios, geniul de micro șase m-a „acuzat” că aș vrea să profit cumva de „celebritatea” lui, prin interviul la care îl rugasem să-mi răspundă. Ei bine,    i-am scris eu atunci, nu cred că înțeles mai nimic despre diferența de viață dintre 2/3 și 3/5… Și toate acestea, dincolo de matematica plină de glorie însămânțată în pământul Americii…

Azi i-aș mai spune ( dar nu o fac) dragului meu fost elev că matematica este muzica rațiunii, chiar și o limbă și o știință, poate chiar regina științelor sau limba cu care Dumnezeu a scris Universul. Pentru că așa am citit eu pe undeva… Dar, iată, mai apar printre „slujitorii” ei și câțiva regi deposedați de coroana gloriei. Ca să glumesc, la sfârșit de tabletă, vă mai aduc și un text din Agamemnon: matematica este necesară chiar și pentru cea mai veche meserie. Trebuie să știi să faci socoteli, dacă vrei să îți valorifici… socoteala. Și nu întâmplător s-a mai spus și că un matematician este un instrument prin care se transformă cafeaua în teoreme. Ce ne facem, însă, dacă și cafeaua e prea amară pentru unii dintre ei?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media