ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Gargaragiii

Cu cei mai vechi ne-am tot obișnuit, sunt plictisitori și fără speranțe. Unul, Rareș Bogdan, e modelul clasic al gargaragiului. Acum e prezent pe ecrane domn doctor Rafila. Sau Grindeanu cel recondiționat… Nu-i mai înșir, e obositor și inutil. Știți, gargaragiul e un nene (sau o tanti) lăudăros, flecar, vorbăreț în van. În limbajul de pușcărie, gargara e o laudă de sine, dar și o băutură alcoolică adusă de la punctul de lucru exterior. Ăștia de la noi o aduc din interior, în fiecare ceas al vieții noastre!

Prin urmare, gargaragiul nu este unul care face gargară. E unul care flecărește, care bate câmpii fără logică și fără argumente. Ei toți, de fapt, sunt niște asediatorii gângavi, de câte ori îi vezi și îi auzi îți spui: Doamne, ce gargaragii! Cum își mai molfăie și cum își mai înghit vorbele peticite! Cum se rotesc amețiți printre principii, suflându-ne în față vechiturile ruginite! Așa și este, oamenii ca ei joacă „alba-neagra” după cum li se șoptește de sub comenzile cazone. Bine spunea cineva: mă uit la ei și îmi vine în minte imaginea dubei de circ ce anunța, la niște megafoane mari din aluminiu, că au sosit clovnii în oraș…

Gargaragiii sunt o specie și adânc parlamentară, dizolvată în orice, dincolo de doctrinele politice, pe care, oricum, nu le mai au. Nu le-au avut niciodată… Uitați, am citit despre legile inutile adoptate în 2021, adică despre cum au arătat prioritățile politicienilor români și cum au uitat de promisiunile din campania electorală. Mai țineți minte? Anul 2021 a început cu multe promisiuni din partea parlamentarilor, precum alegerea primarilor în două tururi sau desființarea Secției Speciale.

Și cu ce ne-am ales? Iată câteva bizarerii din Dealul Mitropoliei… Una dintre ele este un proiect de „lege” care prevede instituirea „Zilei Mărțișorului” drept sărbătoare națională pe 1 martie. Conform proiectului de lege, autoritățile centrale și locale ar putea ajunge să acorde finanțare din bugetele proprii pentru a organiza diferite manifestări cu ocazia acestei sărbători. Apoi, vestita „lege pentru colinde” și anume instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială pentru a sărbători colindul românesc. Legea, care a fost inițiată de liberali, le va permite, în mod oficial de-acum înainte, primarilor sau șefilor de instituții publice, să organizeze evenimente de promovare a colindului în perioada menționată. Luați de citiți! „Colinda a apărut pe teritoriul nostru în perioada anterioară creștinismului, ca un ritual sacru de chemare a soarelui, reprezentând o serie de urmări de bine și integrat în mod armonios în practicile religioase pe care le găsim astăzi în unanimitate de cult”, se arată în expunerea de motive. Să ne mai mire că și aici, la noi acasă, un nene primar a cerut autorizație de colindător, la el în comună? Eu tot mai cred că nu e adevărat, deși circulă un document care pare oficial și pus în… gură de ocniță.

Dar ce ziceți despre „ziua familiilor numeroase”? E o altă inițiativă din partea AUR, adică sărbătorirea pe 28 octombrie a „Zilei naționale a familiilor numeroase”. Inițiativa prevedea ca autoritățile locale și centrale să finanțeze evenimente pe tema familiei, precum și ca Ministerul Muncii să prezinte un raport privind situația economică, socială și financiară a familiilor numeroase din țară. „Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată a țării, la susținerea natalității și redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea și educarea viitoarelor generații de forță de muncă. Ele trebuie să beneficieze de recunoaștere socială oficială și de o politică de sprijin adecvată, astfel încât accesul lor la bunuri și servicii să fie îmbunătățit și să nu fie discriminate ori dezavantajate în raport cu celelalte familii mai mici”, se arată în expunerea de motive.

Dar, stați, că mai sunt! Sărbători pentru toți și toateÎn ultimele săptămâni dinaintea vacanței parlamentare, aleșii au fost interesați de tot mai multe proiecte de lege pentru comemorarea sau celebrarea unor personalități sau evenimente. Trei astfel de inițiative au trecut deja de votul parlamentului, așa cum este „Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu”, inițiată de PSD, „Ziua națională a înotului”, inițiată de PNL sau un alt proiect prin care Ștefan cel Mare este declarat erou național, inițiat de PSD, cu sărbători naționale care ar urma să aibă loc în fiecare an pe 2 iulie. Sau: declararea lui Vasile Lucaciu „Erou al Națiunii Române”, o lege pentru declararea zilei de 3 mai ca zi de sărbătoare națională pentru recunoașterea meritelor fruntașilor români de la Blaj din 1848, un proiect pentru instituirea „Zilei Naționale a Lecturii” pe 15 februarie sau declararea lui Ion C. Brătianu ca „Erou Național”. Printre inițiative se mai regăsește un proiect pentru declararea zilei de 10 august drept „Ziua națională a demnității cetățenilor români”, o lege pentru declararea zilei de 26 mai ca „Ziua Națională a Alegătorului”, o inițiativă pentru declararea zilei de 24 iunie drept „Ziua Iei” sau o lege pentru „Anul Smaranda Brăescu”.

Totuși, când spui gargară și gargaragii bietele noastre cuvinte nu au nicio vină. Dacă le dai masca jos, fețele îmbujorate ale politicienilor noștri sunt doldora de sentimente patriotice! Oameni aleși, desigur…

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media