TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Doi înțelepți și jumătate

Poveștile  de azi despre oameni înțelepți… Doi și jumătate…

Se spune că înțelepciunea înseamnă să știi când nu poți fi înțelept. Mai ales jumătatea din istoriile de mai jos l-a citit precis pe Leonardo da Vinci, care credea că înțelepciunea este frica de experiență. El, domnul cu Educația, ne-a avertizat că e omul faptelor, cu înțelepciunea stă mai greu.

Cică era odată o oglindă care îngheța mincinoșii. A trecut prin fața ei un avocat ( Iordache, Toader etc. ) și a zis: dacă stau și mă gândesc, eu niciodată nu mi-am mințit clienții, subalternii, colegii. Și oglinda l-a înghețat pe loc. A doua zi a trecut și Tăriceanu cu toate prenumele lui sonore. Și a zis: dacă stau și mă gândesc… Hop, oglinda l-a înghețat imediat.


Și Dragnea povestea recent, pe la Sucevița, unde și-a încordat mușchii pescărești peste națiune, cum se plimba el prin insula personală din Teleormanul istoric și, mai zicea el, s-a întâlnit cu un urs. Am început să fug, a continuat el, iar ursul după mine. Și m-am urcat    într-un palmier. Un lider mai mic din preajmă a îndrăznit să-i spună: dar prin Teleorman nu sunt palmieriDa, mă, i-a răspuns mustața națiunii, dar ce era să fac?

În fine, să ne ocupăm și de domnul Pop, cel mare vorbitor de limbă română, gânditor moroșan de profundă respirație pesedistă. Deja se poate face o antologie cu perlele aproape zilnice ale șefului Educației din România. La deschiderea anului universitar a cuvântat cu seninătate și cu logică profundă: „Fiecare copil trebuie să și merite să aibă acces direct la școală, studii, un viitor mai bun decât cel prezent”. Și a continuat: „Uitați-vă cu atenție la profesorii voștri și respectați-i, învățând de la ei!” Chiar și de la domn ministru?  Spuneam că nu e zi fără limba română a domnului cu jumătatea din tableta mea de azi. Să mai vedem și zicerea din 3 octombrie, adică mesajul privind politica actualei guvernări: „Trebuie remarcat că numărul șomerilor a scăzut constant (…) ceea ce descrie o tendință sănătoasă și de durată, care s-a mai manifestat în nicio guvernare”… Dar asta nu e tot, să mai citim din Liviu Pop: „Este evident că politica actualei guvernări, de mărire a salariului minim și a salariilor bugetarilor (…) vor determina și o mărire a salariilor din domeniul privat”.  A mai trecut o zi și jumătatea noastră a lovit iarăși: „La învățământul liceal, voi trebuie să fiți promotorii acestei reforme. Vă plăcea cum arăta școala, când ați intrat acum 18 sau 17 ani? Atunci ați intrat în clasa I”. Ce să spunem, au tot repetat clasele bieții elevi. Repetenților!

Se vede că e adevărat, înțeleptul nu este decât un copil care regretă că a crescut. Un filosof din antichitate spunea că înțeleptul este întotdeauna bogat, dar rareori bogatul este înțelept. Celor doi înțelepți și jumătate le mai amintesc un vechi proverb: dacă tăcerea înseamnă înțelepciune, totuși, și dacă taci tot timpul nu e înțelept.

 Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Parerea ta este importanta, lasă un comentariu.


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca