TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Figuri uitate ale dascălilor dâmboviţeni (I)

Memoria colectivă păstrează, cu mai multe sau mai puţine amănunte, istorii de vieţi ale  oamenilor politici, savanţilor, dramaturgilor, geniilor muzicii sau poeziei, mai puţin însă a figurilor de dascăli ce au constituit piatra de temelie în formarea şi educarea lor. Acesta este motivul pentru care mă voi strădui să aduc la lumină poveşti de cele mai multe ori anonime, să evoc numele unora dintre dascălii locali, neapreciaţi vreodată la adevărata lor valoare.

Documentele de arhivă vorbesc, spre exemplu, de familia de învăţători Luca: Alexandru şi Maria. Alexandru s-a născut în 1890 în comuna Ghergani unde tatăl său, Constantin era de asemenea învăţător şi a absolvit şcoala din Bâldana şi ulterior Şcoala Normală Carol I din Câmpulung. După doi ani petrecuţi ca învăţător în Ciurari (jud. Teleorman) este transferat la şcoala din Conţeşti (1913-1914) şi apoi la Lunguleţu, unde o cunoaşte pe viitoarea sa soţie.

Maria era absolventă a Şcolii Normale de Fete Elena Doamna, din Bucureşti şi parcursese toate etapele prevăzute în curricula unui învăţător: provizoriu (1915), definitiv (1921), gradul II (1934), gradul I (1937), superior (1946).

În 1920 ambii se transferă la şcoala din comuna Potlogi, aici rămânând la catedră până la pensionare, în anul 1947. Activitatea lor a fost bine apreciată atât de Inspectoratul Şcolar al Judeţului, cât şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Alexandru a fost organizatorul primelor colonii şcolare de băieţi şi fete de la Techirghiol, în anul 1921 soţii aflându-se aici în calitate de conducători pentru colonia de băieţi, respectiv de fete.

Pe Alexandru Luca îl aflăm şi în calitatea sa de autor de manuale didactice: împreună cu Petre şi Vasile Haneş şi cu Maria Giuglea editează manualele pentru clasele II-VII din şcolile primare.

Familia acestor dascăli era întregită de Virginia-licenţiată a Academiei Comerciale, Paul-absolvent al Facultăţii de Medicină, Victoria-absolventă a şcolii Pia Brătianu şi Ana-învăţătoare.

 

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro