Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Două file de istorie dâmbovițeană

  1. Expoziția zootehnică din anul 1932

Perioada interbelică este pentru economia dâmboviţeană, la fel ca pentru economia românească în general, una a dezvoltării fără precedent. Zona cu relief mai ales de deal şi munte a permis îmbrăţişarea de către locuitorii ei, a unor activităţi în domeniul agricol, preponderent în cel al creşterii animalelor. Preocupată de continuul progres al acestei activităţi, Prefectura judeţului Dâmboviţa decide să organizeze la Târgovişte, o expoziţie zootehnică, în scopul premierii celor mai pricepuţi crescători de animale. Evenimentul ce urma a avea loc în luna octombrie a anului 1932 a fost pus sub patronajul de onoare al deputatului de Dâmboviţa, domnul Cezar Spineanu; preşedintele Comitetului Central de Organizare era prefectul judeţului, Constantin Săndulescu, iar coordonatorul proiectului („preşedintele Comitetului de Acţiune”) – Achil Grigorescu-preşedintele Camerei Agricole a judeţului Dâmboviţa.

Expoziţia se deschidea pe terenul Camerei Agricole, aflat în apropiere de gara din Târgovişte, de amenajarea spaţiului ocupându-se domnul Gall, inginerul oraşului; participanţii puteau să opteze pentru un loc într-un pavilion acoperit sau unul afară şi puteau de asemenea să-şi construiască propriul pavilion.

În dimineaţa zilei de 26 octombrie, în prezenţa d-lui M. Ghelmegeanu- subsecretar de stat la Ministerul Domeniilor şi anunţată în ziarul „Universul” avea loc deschiderea oficială a expoziţiei planificate. Produsele expuse au fost împărţite în cinci grupe şi secţiuni: zootehnie, agricultură, apicultură, sericicultură, industrie. Printre expozanţi se aflau: Ferma de păsări a colonelului E. Şendrea din Valea Voievozilor, Ferma model Stamatache, din comuna Corneşti, Şcoala de Agricultură Nucet, Ştefan Albu  – „pepinierist” din localitatea Costeşti Vale, crescătorul reputat Bauberger şi alţii. Suma totală acordată ca premii însuma 41.900 lei, la aceasta adăugându-se medaliile de aur, argint şi bronz. Premiul I consta în 1000 de lei şi era acordat pentru fiecare dintre secţiunile cabaline, bovine, oi şi porci, păsări.

Regulamentul expoziţiei cu vânzare, păstrat la Serviciul Judeţean Dâmboviţa al Arhivelor Naţionale cuprinde şi un Buletin de Adeziune (pentru cei care doreau să se înscrie cu o suprafaţă ocupată, dar şi cu spaţiu destinat a-şi face reclamă); se preciza în mod expres că nu sunt admişi în spaţiul expoziţiei, vânzătorii ambulanţi. Nu s-au păstrat din păcate, documente scrise, care să cuprindă numele câştigătorilor. Ne este cunoscut însă faptul că a fost realizat cu această ocazie, de către Casa de Producţie „Soremar”, un film sonor în lungime de 300 de metri şi acesta pierdut.

 

  1. O invitație la restaurant

Dacă nu aveţi planuri pentru week-end, ce-aţi zice de un prânz la un restaurant bun, în Târgoviştea… interbelică? Și fără certificatul verde… Pentru a vă ajuta mai mult decât am făcut-o deja, iată, îmi permit să vă fiu ghid în alegerea meniului.

La început, pentru „poftă” luaţi o vodcă Renaissance, în vreme ce partenera dumneavoastră se poate delecta cu un „liqueur” Lady.  Continuaţi neapărat cu un borş de viţel ţărănesc, iar purcelul la tavă, cu varză udaţi-l musai cu un Cabernet de Zaporojcenko (despre care reclama zice că ar fi nişte „vinuri superioare de Basarabia, premiate la toate expoziţiile”). V-aţi dori ceva mai… light? Încercaţi supa de pasăre cu găluşti şi un ficat de viţel la grătar, rafinat armonizat cu un Muscat Frontignan sau,  dacă preferaţi un vin de casă, luaţi unul din vinurile proprii, care se serveşte cu sifon (în treacăt fie spus, ieşiţi şi mai ieftin cu a doua variantă de meniu!).

Vestea tristă e că în meniu la secţiunea Fructe şi prăjituri putem alege doar între pepenele galben şi cel verde, dar cum trebuie evitat consumul fructelor după masă, mulţumiţi-vă mai degrabă cu celebra cafea Marghiloman!

Invitaţia e valabilă pentru ziua de 8 august 1938, la restaurantul „La Şoimul Carpaţilor”, aflat pe strada Stelea, nr.1, proprietate a domnului C-tin Pitiş.

 

P.S. Poftă bună! În cazul în care localul (sau preţul!!) nu e tocmai pe placul domniilor voastre vă recomand alte două locuri în care vă puteți astâmpăra… dorinţa de evadare din casă: Cârciuma „La Mielul Încurcă Lume”, aflată pe Calea Domnească, la nr.292 sau la bodega cu un nume la fel de insolit, „La Bârzoiul Vesel”, de pe strada Maior Brezişanu, nr.1.

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media