TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Comuniştii, la 1945

La 22 iulie 1945 se desfăşura la Târgovişte o mare adunare a Partidului Comunist, la care erau invitaţi Ana Pauker şi Teohari Georgescu. La Arsenalul Armatei se desfăşura festivalul intitulat „Târgoviştea sub camuflaj”.

În luna august avea loc la Târgovişte prima conferinţă a Partidului Comunist din regionala Târgovişte, condus de Iosef Ranghtetz – reprezentant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Tot în luna august secţia artistică a partidului organiza un spectacol susţinut de pandurii din Divizia Tudor Vladimirescu.

În data de 23 august se desfăşura, în curtea Liceului Industrial, o manifestaţie la care lua cuvântul şi comandantul Comisiei de Control, colonelul sovietic Gordienko.

În septembrie se menţiona dificultatea partidului de a se infiltra în rândurile muncitorilor de la Fabrica de Ciment din Fieni (unde erau doar 8 comunişti între cei peste 600 de muncitori) sau de la Arsenalul Armatei, deşi de aici provenea chiar secretarul organizatoric al regionalei Dâmboviţa, Ion Marcu.

La 8 octombrie partidul desfăşura la Sala de Arme (redenumită Tudor Vladimirescu), o adunare publică destinată intelectualilor.

Tot aici, la 14 octombrie avea loc întrunirea Uniunii Patrioţilor, cu participarea ministrului Vlădescu Răceasa.

Responsabila Bibliotecii Regionale a PCR Dâmboviţa, Aurelia Tudoraş solicita C.C. al PCR să-i fie trimise cărţile Carnetul activistului, Istoria PCR, Aşa s-a călit oţelul, În umbra celulei.

La 7 noiembrie, cu ocazia sărbătoririi zilei revoluţiei ruse se desfăşura la Târgovişte o contramanifestaţie a partidelor istorice, căreia i se răspundea la 12 noiembrie cu o manifestaţie a comuniştilor, la care aceştia apreciau că participaseră 10.000 de oameni (adică aproape toată populaţia majoră a oraşului!).

În 5 decembrie era aniversată constituţia stalinistă…

RADU  ALEXANDRU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro