TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Câteva aspecte privind salarizarea bugetarilor în anul 1925

           

   În toate vremurile sporurile încasate de angajaţii la stat au reprezentat o găselniţă a guvernanţilor pentru a mări veniturile, fără a creşte salariul tarifar al acestora.

   Perioada interbelică a cunoscut, la rândul ei, această practică, aşa încât dacă avem în vedere retribuţia unui plutonier major angajat în Legiunea de Jandarmi Dâmboviţa, constatăm că deşi el avea un salariu tarifar lunar de doar 270 de lei ajungea de fapt să câştige 2695 de lei, prin adăugarea unei indemnizaţii de scumpete de 1105 lei, o indemnizaţie de activitate de 500 de lei şi un spor suplimentar de 30%.

   Un primar avea un salariu tarifar de 1500 de lei, la care se adăugau: 300 de lei-indemnizaţie de chirie, 750 de lei-indemnizaţie de scumpete, 250 de lei-ajutor de familie, un spor special de 35% şi 1000 de lei-sporul curbei Lalescu (Traian Lalescu este matematicianul care a folosit pentru prima dată sporul de inflaţie în calcularea salariilor). Astfel, primarul nostru ajungea să câştige 4150 de lei.

   Ca şi azi, învăţătorii erau cei mai nedreptăţiţi din acest punct de vedere: unui salariu de circa 700 de lei, primit de aceştia, i se adăuga suma pentru gradaţie (între 175 de lei-gradul I și 1000 de lei-gradul VI), ei nedispunând nici de spor de scumpete şi nici de unul pentru chirie… 

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro