TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Asocierea pentru exploatarea apelor-Lazuri

Distribuie:

În anul 1926 Gogu Pârvulescu, proprietarul moşiei Starosteasca – Fussea din comuna Lazuri şi fost primar al orașului Târgovişte solicita prin petiţia cu numărul 295 adresată Ministerului Lucrărilor Publice – Serviciul Apelor, Regiunea II – Piteşti concesionarea exclusivă pe o perioadă de 50 de ani, a captării şi exploatării izvoarelor de apă de pe moşia sa. Dorea de asemenea să-i fie concesionată executarea lucrărilor şi a construcţiilor necesare folosirii acelor izvoare ca apă potabilă sau în orice alt scop de către schelele petroliere şi comunele pe care le vor traversa conductele ce se vor instala.

 

Pentru realizarea acestei investiţii, fostul primar se asocia cu Ion C. Alessandrescu, deţinător a 50% din capital şi cu Ion D. Dimitriu (fost prefect al judeţului şi frate cu şeful liberalilor dâmboviţeni – C. Dimitriu), care participa cu 17% din capital, restul de 33% fiind contribuţia iniţiatorului acestei afaceri.

 

Sediul asociaţiei ce avea un capital de 1.000.000 de lei se afla în casa lui Gogu Pârvulescu, de pe Calea Domnească din Târgovişte şi aceasta trebuia să construiască o conductă pentru transportul apei şi un rezervor de apă cu capacitatea de trei vagoane care era umplut zilnic, necesar trebuinţelor moşiei lui Gogu Pârvulescu. 

 

Asociaţia trebuia să-i plătească proprietarului pentru terenurile folosite pentru puţuri şi construcţii, o arendă anuală de 6000 de lei/ha ocupat.

 

Asociaţia avea o potenţă financiară semnificativă, dacă ne gândim că doar aportul de capital al lui Alessandrescu (500.000 de lei) reprezenta salariul pe 41 de ani al unui primar comunal.

 

RADU  ALEXANDRU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro