TABLETA DE DUMINICĂ – Erica OPREA – Oportunismul − principiul celor fără principii

Îi întâlnim peste tot în jurul nostru, indiferent de mediul în care activează, mereu pregătiți să profite de o situație, de o relație, de o persoană sau un grup. Sunt oameni care pretind că sunt capabili să cadă în picioare de fiecare dată, modificându-și discursul în funcție de ce dorește să audă interlocutorul, astfel încât să pară că lucrurile stau în favoarea lor, chiar dacă nu-i tocmai așa. Să vorbim despre oportuniști.

La o primă impresie, s-ar putea crede că ei sunt doar vânători de oportunități, că stau la pândă în căutarea unor contexte și unor momente prielnice intențiilor lor, așteptând alinierea de conjuncturi care să permită desfășurarea planului în condiții optime. Mai mult decât atât, ei sunt creatori de oportunități, păpușari care trag de sforile potrivite și concep strategiile necesare forțării unor sincronizări sau comportamente dorite de ei. Astfel, se creează impresia că au reușit printr-un concurs de împrejurări, fiind oamenii potriviți la momentul potrivit sau oamenii capabili de care era nevoie, când, în fapt, reușita lor este consecința unui plan pus la punct cu mult timp în urmă. Uneori, ei dau naștere acestei pseudo-nevoi, umplând, ulterior, golul creat chiar de aceștia. 

În ceea ce-i privește, s-ar putea spune despre oportuniști că nu au principii sau că nu țin cont de ele. Cu toate acestea, în cazul majorității se pot distinge două principii de viață care le ghidează existența, primul dintre ele fiind prezent aproape întotdeauna: „scopul scuză mijloacele”, enunțat în Principele de Niccolò Machiavelli și aforismul din limba engleză, „fake it till you make it” (prefă-te până îți iese).  Referindu-ne la cel de-al doilea, cred că fiecăruia dintre noi i-a fost dat să vadă cel puțin un individ care să abordeze o atitudine atotștiutoare, care să simuleze pregătirea, folosindu-se de capacitatea lor de a convinge și de a mânui vorbele și emoțiile interlocutorilor. Persistând în acest simulacru de cunoaștere și competență, ajung să-i încredințeze pe mulți de valoarea lor, uneori chiar și pe ei înșiși, prin simpla capacitate seducătoare a formei. Alteori, odată atins scopul, obosesc sau nu mai văd sensul efortului și renunță la această persistență.

Revenind la scop și la referința noastră din Principele, nu ar trebui să ne mire faptul că dintre oportuniști se aleg cei care ne conduc. Pentru ei, setea de putere și fascinația pentru propria persoană sunt combustibilii care îi ajută să urce treaptă după treaptă, să calce cadavru după cadavru pe drumul lor spre țelul ultim. Neavând principii proprii în care să creadă, nu dispun de bariere interioare care să le oprească parcursul frenetic, iar cele exterioare sunt prea puțin luate în seamă pentru a avea un impact real. Mai mult decât atât, odată ce simt gustul puterii, acesta le dă dependență și nu mai există nimic care să-i poată determina să renunțe la atitudinea lor. Pentru a-și consolida poziția, aduc în jurul lor rude, prieteni, aliați, astfel încât să creeze în jurul lor o rețea prin care să-și ghideze interesele. Deși am putea, printr-un raționament exagerat, să credem că avem de-a face cu gesturi de generozitate în asemenea situații, lucrurile fac referire tot la propria persoană a oportunistului, mare parte din persoanele din jur fiind reduse la statutul de instrumente în atingerea unui scop.

Ne putem întreba de ce, după atâția ani, tot acești oameni (nu neapărat aceiași ca persoane, dar aceiași ca esență) sunt cei care ne conduc? Răspunsul e simplu: pentru faptul că le-am permis și, mai mult decât atât, pentru că am promovat oportunismul ca un mod dezirabil de a fi în societate, a devenit o adevărată modă.  Sunt admirați cei care se descurcă, care-și văd interesul, sunt promovați în media, mulți părinți își educă copiii în acest spirit, puțini sunt cei care își fac auzit glasul în fața oportuniștilor. Cei care stăm cu capul plecat vom primi ceea ce acceptăm. 

Pentru tine, oportunistule, am o singură întrebare: crezi că satisfacția clădită prin călcarea demnității celorlalți te ridică sau te coboară de pe soclu?

ERICA OPREA e absolventă a  UNAP – București, are delicatețea desenelor sale, e un talentat artist plastic, care transformă, cum spune, emoțiile în culori și este, desigur, absolventă de „Carabella”…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro