Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

27-11-2021

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Secretul împărăției

Am trăit în toți cei care au existat înainte de mine și voi trăi în toți cei care vin după mine. Voi trăi în lacrimi și râsete omenești, în tristețe și frică umană, în bunătate și răutate umană, în dreptate și nedreptate, în slăbiciune și putere. Ca ființă umană, voi trăi veșnic în toată omenirea. (Egipteanul, Mika Waltari)

 

   Secretul împărăției de Mika Waltari este despre Marcus Mezentius Manilianus, personajul-narator care ajunge să-l caute pe Isus atât fizic, urmărind locurile în care îi era anunțată apariția după învierea de după răstignirea la care fusese martor fără să își propună, cât și spiritual, asta pentru că vrea să priceapă în totalitate mesajul adus de acest fiu al lui Dumnezeu, mesaj care completează tot ceea ce știa el despre lume, despre iubire, iertare, despre tot ce credea că știe despre oameni. Personajul este în continuă evoluție și nu este un simplu cetățean roman, ci este un inițiat în câteva dintre culte zeităților adorate în acele vremuri. Ca în toate scrierile lui Mika Waltari, personajul este înzestrat cu niște calități ce îl fac special, chiar spectaculos. Mai mult, îl califică pentru ceea ce urmează să trăiască în carte.

Construcția lui Marcus ca inițiat în alte culte vine sa complinească trăirile de o viața ale celorlalte persoanaje din Iudeea. Marcus este în măsura a înțelege credința și a trăi întru Hristos, pentru că vine cu un „bagaj” ezoteric solid. Sa nu uităm că, la începuturi, această religie, cea creștină, a fost una ezoterică.

   Cartea este compusă din 11 epistole pe care Marcus le expediază, povestindu-și peripețiile în căutarea divinității și transformările fizice și spirituale pe care le suferă. Sunt prezentate evenimentele Noului Testament de la răstignirea lui Iisus până la Înălțare. Deși simplă, acțiunea are o curgere aparte care te face s-o iubești, fascinându-te cu puterea drumului inițiatic, cu diversitatea peisajului și cu întâmplările care te fac să-i cunoști cu adevărat personajele.

   Mi-a plăcut mult cum a construit grupul de personaje pe care le-a botezat „blânzii pământului”. Citiți acest dialog: „Mi-am folosit toată elocinţa de care sunt în stare ca să-mi spună locul unde se ascund discipolii regelui sau cel puţin să-mi înlesnească posibilitatea de a-l cunoaşte pe unul din ei, dar Nicodim a rămas ferm şi m-a refuzat. Probabil începea să-i pară rău că acceptase să mă primească, aşa am gândit.

— Dă-mi cel puţin un sfat! l-am rugat eu. Pentru că nu pot aştepta cu mâinile-n sân să se întâmple ceva.

— Semănătorul a împrăştiat seminţele, a murmurat el. Dacă în tine a fost semănat ceva, cel mai înţelept este să aştepţi umil să rodească. Dar tu poţi merge în Galileea, de unde a venit el. Poţi să-i cauţi pe blânzii pământului, ca să afli de la ei învăţăturile pe care le-au primit de la Iisus. Poţi să stai de vorbă cu bolnavii pe care el I-a vindecat, pentru a te convinge că asemenea miracole doar fiul lui Dumnezeu le-ar fi putut face.

Propunerea lui nu mă încânta.

— Cum aş putea să-i recunosc pe cei blânzi? l-am întrebat eu. Galileea este departe, iar eu sunt un străin.

A chibzuit multă vreme şi, până la urmă, s-a hotărât să-mi dezvăluie cuvintele de recunoaştere.

— Când vei întâlni în calea ta pe cineva, întreabă-l care-i drumul. Dacă va da din cap şi-ţi va spune: „Sunt multe drumuri şi mulţi cei care vor să te piardă, poţi fi sigur că acela este un blând al pământului“. Ca să aibă încredere în tine, îi vei răspunde: „Există un singur drum. Arată-mi-l, fiindcă sunt un om blând şi am umilinţă în inima mea“. Nu le vei putea face niciun rău, chiar şi de i-ai denunţa, fiindcă ei respectă legea, îşi plătesc dările şi nu fac rău nimănui.

   Misterul înălțării (titlu original: Risen) este un film american biblic dramatic, produs în 2016 regizat de Kevin Reynolds și scris de ˇacelași Reynolds și Paul Aiello. Regizorul Kevin Reynolds este cunoscut pentru Robin Hood: Prince of Thieves și pentru miniseria, filmată îm România, Hatfields & McCoys, ce i-a adus o nominalizare la premiul Emmy. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Joseph Fiennes, Tom Felton, Peter Firth și Cliff Curtis. Acțiunea filmului are loc după învierea lui Iisus Hristos. Filmul face parte din paleta cinematografică propusă de televiziuni de acest Paște.

   Acțiunea începe cu ancheta unui tribun roman din Iudeea şi continuă ca povestea unei transformări spirituale. Clavius (Joseph Fiennes) este trimis de către Pilat (Peter Firth) să găsească trupul „Nazarineanului” crucificat, dispărut din mormântul păzit de soldaţi romani. Căutarea are toate ingredientele demersului poliţienesc: ancheta se face cu interogarea martorilor, căutarea ucenicilor, încercarea de identificare a trupului. Dar Clavius nu se oprește odată ce cazul s-a închis (un alt trup este adus lui Pilat în locul celui al „Nazarineanului”). Clavius continuă cu o investigație personală. Și asta nu pentru că este un tribun riguros, un militar ambiţios, care şi-a petrecut ultimii 25 de ani în serviciul armatei romane și nu ar vrea să lase lucrurile neterimnate. Nu. Ci pentru a nu greși. Și pentru a „nu risca eternitatea” din cauza acestei greșeli. Această afirmație, prezentă – de altfel – și în trailerul oficial, ar putea fi pilda filmului Misterul înălțării/Risen. Scena surprinde cuvintele lui Pascal: „Dacă cred că există Dumnezeu și El nu există, n-am pierdut nimic. Dar daca nu cred că există și El există cu adevărat, atunci am pierdut totul.” 

   Cliff Curtis, actor cu origini maori, îl interpretează pe Iisus. Calm, paşnic, binevoitor, aducător de iubire. Curtis surprinde esența personajului pe care îl joacă. De altfel, figura lui cu pielea măslinie se apropie de imaginea reconstituită cu ajutorul computerului pentru documentarul „The Real Face of Jesus”, realizat de postul de televiziune History (s-a demonstrat că Iisus avea o înălţime de 1.72 și pielea măslinie). Cliff Curtis este, practic, o contrapondere la prezența eterică, spiritualizată, a lui Robert Powell, cel mai îndrăgit interpret al lui Iisus și cel care se apropie cel mai mult de reprezentarea iconografică a lui. Regizorul Kevin Reynolds este cunoscut pentru Robin Hood: Prince of Thieves și pentru miniseria, filmată îm România, Hatfields & McCoys, ce i-a adus o nominalizare la premiul Emmy. 

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI