Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Doi ani de vacanță

   Sunt doi ani de când a început vacanța majorității copiilor din România. Fiecare cu „naufragiul” lui. Am făcut această legătură pentru că am recitit de curând romanul lui Jules Verne. Uitasem de această poveste, dar am licitat un pachet de cărți de la Taica Lazăr, o asociație umanitară care, între alte modalități de a găsi fonduri, vinde și cărți donate de diverse persoane. În pachet erau mai multe cărți scrise de Jules Verne, între care și Doi ani de Vacanță, pe care am recitit-o în weekend-ul trecut.

   Doi ani de vacanță (în franceză Deux ans de vacances) este un roman scris de Jules Verne, apărut în foileton în Magasin d’Éducation et de Récréation între 1 ianuarie și 15 decembrie 1888 și publicat în volum pe 19 noiembrie același an. Este povestea a cincisprezece copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani de la un colegiu din Noua Zeelandă care călătoresc pe vasul Sloughi, ce intră în derivă și naufragiază pe o insulă pustie din Oceanul Pacific. Singurul supraviețuitor al echipajului este musul. Cu ajutorul acestuia, viața naufragiaților se organizează și se ameliorează încetul cu încetul. Dar rivalitățile se fac tot mai mult simțite între cei cincisprezece copii naufragiați, iar scindarea între membrii comunității pare aproape inevitabilă.

   La un moment dat, o altă navă se scufundă în vecinătatea insulei. Se dovedește că aceasta se afla sub controlul unor răsculați care doreau să facă trafic cu sclavi. Puși în fața pericolului înfruntării bandiților, copiii sunt forțați să coopereze. Cu ajutorul a doi dintre supraviețuitorii echipajului original al noii epave, ei reușesc să îi învingă pe răsculați și află că ajunseseră pe Insula Hanovra, lângă coasta chiliană. La doi ani după naufragiu, ei reușesc în sfârșit să părăsească insula și să ajungă acasă in Auckland, în Noua Zeelandă.

   Jules Verne abordează temele obișnuite în aproape toate romanele pe care le-a scris: naufragiul, atât din perspectiva celor naufragiați, cât și din cea a persoanelor rămase acasă; încercarea de a supraviețui într-un mediu necunoscut și ostil (temă prezentă și în Insula misterioasă și în Școala Robinsonilor); maturizarea forțată a copiilor puși în fața unor probleme de viață majore, care îi obligă să își asume responsabilități (similar cazului lui Dick Sand din Căpitan la cincisprezece ani).

   La vremea ei, am văzut și ecranizarea acestei cărți sub forma unui serial al televiziunii ZDF coproducție franco-germano-română din 1974, în regia lui Claude Desailly, Gilles Grangier și Sergiu Nicolaescu. Sergiu Nicolaescu declara pentru revista Cinema că: „Versiunea franceză sau germană pe care am iscălit-o nu a rulat în țară la noi și este formată din 4 filme a 80 minute”. 

   Versiunea realizată pentru România e compusă din două filme, Pirații din Pacific și Insula comorilor (1975). (https://www.youtube.com/watch?v=n0uilFv2B3I). Cele două filmele sunt realizate după un scenariu de Francisc Munteanu și în regia lui N. Corjos, după un material filmat de Sergiu Nicolaescu și Gilles Grangier. Experiența de scenarist a lui Francisc Munteanu, autorul adaptării literare și al dialogurilor se face simțită, iar coloana sonoră compusă de Temistocle Popa potențează cele câteva situații încordate din film. În link-ul de mai sus găsiți filmul. Lectură plăcută și vizionare plăcută….

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media