ortooxacell kiss2022.gif Flax

SCRUM DE SECOL – Adrian CIOROIANU – De azi, de ieri…

1.Salutări de la această perlă a ortodoxiei românești care este Mănăstirea Sucevița (parte din patrimoniul UNESCO din Nordul țării) – unde a avut loc o sesiune de comunicări, la 375 de ani de la săvârșirea lui Petru Movilă, mitropolit al Kievului (1596-1646)…

2.18 noiembrie… Salutări și de la Alba Iulia, de la biblioteca Batthyaneum, un autentic tezaur de carte al Transilvaniei și al României! Aici, lucrări de reparații urgente vor începe în viitorul imediat. După cum unii dintre dumneavoastră știu, Biblioteca Națională a României, are, de relativ curând, la Alba Iulia,  o importantă filială: biblioteca Batthyaneum, fondată în ultimii ani ai sec. al XVII-lea de episcopul-intelectual de anvergură iluministă Ignatius de Batthyan.  

Am fost bucuros și onorat să susțin ideea noilor mei colegi de aici – domnul Cristian Mladin și echipa sa – de a organiza la Bibliotecă o zi a porților deschise, la care am participat alături de un mare număr de locuitori ai urbei, care efectiv au luat cu asalt locul, vreme de ore bune, admirând expoziția de instrumentar astronomic și câteva dintre sălile bibliotecii. Au admirat panorama orașului văzut de pe terasa Observatorului astronomic din bibliotecă, ca și imagini din marea sală a Observatorului. Această parte a clădirii are nevoie de reparații serioase, așa că mă bucur să spun că Biblioteca Națională a României a direcționat recent o sumă de bani pentru începerea unor lucrări urgente la acoperișul bibliotecii Batthyaneum. În cursul evenimentului (și după) am avut plăcerea de a vorbi cu Primarul orașului și, mai ales, cu Președintele Consiliului județean Alba și m-am bucurat să constat deschiderea lor spre un parteneriat cu  Biblioteca Națională, în beneficiul acestui tezaur care este biblioteca Batthyaneum.

3.Carpetele bunicilor – O amintire din 2015… „Meșteșugul țeserii covoarelor de perete” a intrat în circuitul mondial Intangibil al UNESCO, drept „patrimoniu imaterial” al umanității. Dosarul a fost depus în comun de România și Republica Moldova. Vă mai aduceți aminte carpetele de pe pereții camerelor din casa bunicilor (sau „păretar”, cum e numit acest covor de perete în unele regiuni)? Nu, nu mă refer la „Răpirea din serai” – pe aceasta, dacă o mai vedeți pe undeva, dați-o jos.

ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, reputat istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; a fost ambasador al României la UNESCO și este manager al Bibliotecii Naționale a României…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media