Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

PUNCTUL PE CUVÂNT – Gabriela CRISTACHE – „Arta conversației?”

   Cu toții cred că am trăit acest fel de experiență: aflați într-un grup de oameni să asistăm la discuții haotice în care cei aflați împreună nu se ascultă unii pe alții, fiind doar preocupați ca vocea lor să se audă cel mai tare. 

   E întristător să asiști la așa ceva, preferi să taci sau chiar să pleci de acolo. De ce oare să fie o competiție de discursuri într-un grup de oameni care se întâlnesc pentru a petrece timp laolaltă și nu să câștige o întrecere? Când ai trăit o mare parte a vieții, unele motivații ale celor pe care-i cunoaștem sunt transparente.

   Nici nu trebuie să fim prea abili ca să le înțelegem intențiile ori dorințele. Unii vor să-și anunțe reușitele, alții motivele de bucurie, sunt și persoane care cred că trebuie neapărat să se mai afle o dată că sunt undeva sus, într-o ierarhie. Mai există o practică a anihilării interlocutorilor, mai ales când se știe că ar avea și ei de anunțat o reușită personală. De parcă unii ar fi abonați pe termen lung la locurile fruntașe, iar alții ar trebui să fie veșnic în postura de ascultători uimiți.

   „Arta conversației” – o sintagmă inspirată… Parcă aș vrea să funcționeze rigorile ei și în cazul micilor, modestelor întâlniri în grupuri de cunoscuți ori prieteni, în ședințe, dezbateri din mass-media, compartimente de tren ori săli de așteptare. E foarte interesantă postura de observator, de multe ori e întristătoare pentru că afli câte ceva ce, de fapt, ai fi preferat să nu știi. Sunt cazuri în care oamenii confiscă mersul unei conversații, decizând sensul acesteia ori, mai grav, trag concluzii în numele tuturor.

   Dreptul la opinie? Poate într-o altă lume, într-o altă viață… Nici nu apucă omul să și-o exprime integral și alții o invalidează ori, cel puțin, o etichetează. Sigur, ne trebuie răbdare să fim atenți la desfășurarea firului gândurilor semenilor noștri și cred că un gest de politețe ar fi chiar să avem răbdare. Unii chiar au cinismul de a declara pe față: „nu mă interesează”. Atunci, ce sens mai are cuvântul „convorbire”? 

   „Dialogul surzilor” este o altă tristă realitate, în care oamenii trăiesc, se întrec, se jignesc, se desconsideră reciproc, se sabotează ori se ignoră.

 

GABRIELA CRISTACHE este absolventă a Facultății de Filosofie și a fost dascăl de „Carabella”…

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media