TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Divergent. Insurgent. Experiment. Sinarhie

Distribuie:

„Ceea ce te face diferit, te face periculos.” Divergent..

 

Veronica Roth a devenit celebră publicând trilogia Divergent (compusă din volumele Divergent, Insurgent, Experiment-demenţionat şi cartea Four care este perspectiva masculină a poveştii), care a fost și ecranizată. Vreme de ani la rând a primit pentru cărțile semnate de ea premii pentru cel mai bun roman fantasy și SF. A participat la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași, în 2018 . Cu această ocazie a dat un interviu din care a reieşit că prezența sa în România, la Iași, nu a fost o experiență singulară, până în acel moment ajungând de câteva ori în partea aceasta a lumii, fiind chiar vreme de 5 luni locuitoare a Clujului. 

 

Ea a absolvit Northwestern University, cu specializarea în scriere creatoare. Şi, aşa cum declara în interviul de la Iaşi, în anii studenției prefera adeseori să lucreze la povestea care avea să devină Divergent în loc să-și facă temele. A fost o alegere care i-a transformat destinul. În prezent, locuiește în apropiere de Chicago și își dedică tot timpul scrisului. Seria este istoria unei societăţi într-o lume distopică în care libertatea oamenilor de a alege pentru ei înșiși este una restrânsă, ei trebuind doar să se conformeze unei organizări sociale preexistente, menite să asigure ordinea și fericirea tuturor cetățenilor. Ironic, mie mi se pare că asta este şi organizarea societăţii noastre. Acţiunea se desfăşoară în oraşul Chicago într-un viitor distopic. Umanitatea sau ceea ce aparent a mai rămas din ea, este împărțită în cinci facțiuni, fiecare fiind animată de o singură valoare de bază. Cei care cred că lumea a eșuat din cauza lăcomiei și a egoismului, a vanității și a invidiei, fac parte din Abnegație. Sunt modești și altruiști, mereu dispuși să se ocupe de nevoile altora. Abnegația este definita ca devotament dus până la sacrificiu. Cei care disprețuiesc duplicitatea oamenilor fac parte din Candoare. Sunt onești, iar faptul că spun adevarul în orice situație e puțin spus. Ei spun tot ce gândesc, fără perdea și fără să omită nimic. Cei care consideră că sursa tuturor relelor sunt agresiunea și setea de putere fac parte din Prietenie, care are la bază principiile zen ale budismului. Ei sunt pașnici, buni la suflet și iubitori, caracterizați de liniște și bunăstare. Cei care consideră că lumea este ignorantă fac parte din Erudiție și sunt mereu însetați de cunoaștere. Sunt inteligenți, serioși și mereu concentrați pe ceea ce trebuie. „O minte calma este o minte liberă”. Urmăresc în mod constant cunoașterea deoarece aceasta este puterea. Și, în sfârșit, cei care au simțit că rădăcina tuturor problemelor lor provine de la lașitate fac parte din Neînfricare. Sunt îndrăzneți și curajoși. Trebuie să se confrunte cu temerile lor și să treacă peste ele. O parte din slujba lor este să servească la paza și protecția orașului înconjurat de un zid, dincolo de care nimeni nu știe ce se află. Populația rămasă este cea fără factiuni, care nu are statut sau privilegiu în această societate. Când copiii ajung la vârsta de 16 ani, aceștia sunt supuși unui test de aptitudini psihologice, care indică facțiunea cea mai potrivită lor, dar li se permite să aleagă orice facțiune ca grup permanent la Ceremonia de alegere ulterioară.

Povestea are ca personaj principal pe Betrice, născută într-o familie din Abnegație, care a trăit o viată încercând să susțină idealurile familiei, dar oricât a încercat, nu este la fel de bună ca mama ei, sau la fel de calmă precum fratele ei sau eficientă ca funcționar precum tatăl ei. A știut întotdeauna că este diferită, iar testul de aptitudini, menit să arate în ce facțiune se potrivește fiecare, îi confirmă acest lucru. De aici începe acțiunea cărții și dilemele personajului, pentru că în loc de un rezultat primește un secret menit să îl păstreze cu prețul vieții. La Ceremonia Alegerii, ea își urmează inima și alege să fie egoistă, dar curajoasă. Își abandonează familia, dar alege ca facțiune Neînfricarea, astfel dând cu capul de o lume cum nu se aștepta. Pleacă într-un loc în care crede că va fi ajutată să își înfrunte temerile, dar aterizează direct în iad, un loc în care doar cei ce supraviețuiesc trec de inițiere. De aici începe povestea şi nu vreau să dezvălui mai mult. 

 

Documentându-mă pentru film, am găsit un comentariu pe care l-am apreciat ca „deştept”: „Folosindu-se de scheme de manipulare mai vechi (mitul cetății asediate) sau mai noi (scenariul Big Brother), Divergent combină distopia, thrillerul și iubirea adolescentină într-o poveste complexă și bine structurată, cu accent mai mult pe acțiune decât pe scriitură (mi-ar fi plăcut să fie ceva mai frumos scrisă, recunosc, stilul autoarei mi s-a părut mai degrabă rece). Parcă pentru a se diferenția de alte serii Young Adult pe aceeași temă, Veronica Roth a introdus câteva elemente diferite, unele reușite, altele mai puțin (da, mă refer la final). De la acest comentariu fac trecerea spre ceea ce mi s-a părut mie interesant în roman şi anume această organizare pe facţiuni, care a fost denumită de Alexandre Saint-Yves d’Alveydre, Sinarhie. Saint-Yves a folosit şi definit termenul Sinarhie (Synarchy) în cartea sa La France vraie, pentru a descrie ceea ce el credea că este forma ideală de guvernare. Acesta a elaborat o formulă politico-teologică mai conservatoare, într-o serie de cărți din 1882, care credea că ar rezulta într-o societate armonioasă, considerând-o o unitate organică şi a venit ca o reacție la apariția ideologiilor și mișcărilor anarhiste. Acest concept politic s-a bazat parțial pe viziunea sa idealistă asupra vieții în Europa medievală și, de asemenea, pe ideile sale despre guvernarea de succes din India, Atlantida și Egiptul Antic. El a apărat diferențierea și ierarhia socială cu cooperarea între clase sociale, transcendând conflictul dintre grupurile sociale și economice: Sinarhia, spre deosebire de anarhie. A conceput o societate europeană cu un guvern format din trei consilii, reprezentând puterea economică, puterea judiciară și comunitatea științifică. Aceste idei au fost influențate și de lucrări precum Republica lui Platon, și de Martinism. De asemenea, l-au influențat pe tânărul René Guénon care a publicat mai multe articole despre l’Archéomètre în viața sa timpurie. Filmul a apărut în anul 2014 şi, în fiecare an ce a urmat, a mai apărut o continuare, respectând linia cărţilor. Divergent este regizat de Neil Burger, iar scenariul este scris de Evan Daugherty și Vanessa Taylor. Scenariştii păstrând elementele importante şi personajele în limitele din carte, nu s-au abătut mult de la firul epic.

 

Actorii sunt bine aleşi şi am să scriu câte ceva mai “picant” despre ei. Shailene Woodley joacă rolul personajului principal, Beatrice Prior. Pentru rolul Alexandrei King din Descendenții (2011 ) a câștigat premiul Independent Spirit pentru cea mai bună actriță în rol secundar și a fost nominalizată la Globurile de Aur.

Theo James, actorul cu origini greceşti care joacă rolul lui Tobias “Four” Eaton, eroul principal, a devenit în 2015 ambasadorul mărcii pentru parfumurile Hugo Boss pentru bărbați, apărând în reclame tipărite și reclame. Kate Winslet, care joacă rolul Jeanine Matthews (rolul negativ) este cunoscută publicului larg pentru rolul din Titanic și este câștigătoare a unui premiu BAFTA și Grammy. A câștigat un Premiu Oscar pentru cea mai bună actriță, în 2009 pentru rolul Hanna Shmitz din filmul Cititorul (The Reader), și a fost nominalizată de alte cinci ori. La vârsta de 22 de ani, ea a doborât recordul ca fiind cea mai tânără persoană care a primit două nominalizări la Oscar, iar în prezent este cea mai tânără persoană care a primit șapte nominalizări. Cele șapte nominalizări pentru sunt pentru rolurile interpretate în Sense and Sensibility (1995), Titanic (1997), Iris (2001), Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004), Little Children’ (2006), The Reader (2008) și Steve Jobs (2015). Ashley Judd, care interpretează rolul Natalie Prior, unul dintre liderii Abnegație și mama lui Trish- Beatrice Prior, a fost distribuită de Oliver Stone în Natural Born Killers, după ce o văzuse în filmul lui Nuñez, Rubin în Paradis, dar scenele în care apare au fost ulterior retrase din versiunea filmului lansată pentru cinematograf. A devenit imaginea iconică a American Beauty, a unei marci de produse cosmetice Estée Lauder vândută exclusiv la magazinele Kohl’s și la bijutieriile H. Stern. Pe Jai Courtney – Eric Coulter în seria Divergent îl ştim din rolul Charlie în filmul de acțiune Jack Reacher (2012). Apoi a jucat în A Good Day to Die Hard (2013), I, Frankenstein (2014) și The Exception (2016). De asemenea a avut un rolul lui Varro în serialul de televiziune Spartacus: Blood and Sand (2010). Tot el l-a interpretat pe Kyle Reese în Terminator Genesis sau pe Captain Boomerang (DC Comics) în filmul Suicide Squad.

 

Ar mai fi multe de scris şi comentat şi despre carte, şi despre film sau despre actori ori despre titlul cărţilor, dar mă opresc aici.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro