Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

RESTITUIRI – Ioan N. RADU – Oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței

Scriam, cu câțiva ani în urmă, despre un OM pe care-l știam în orașul nostru dintotdeauna și pe care îl cunoșteau zeci de generații ale Târgoviștei. Profesorul Ioan N. RADU, campion mondial, dascăl de elită, profesor înțelept, conducător al școlii dâmbovițene… Scriam, deci, „gânduri despre un foarte tânăr prieten”… Acum, Domnul Profesor e într-o lume mai bună și, cu siguranță, îi învață pe îngeri să construiască rachetomodele, pe care le lansează în fiecare zi, acolo, în rai… Am în arhiva mea de suflet mai multe articole despre oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței noastre, scrise cu migală și pasiune de dragul meu prieten, pe care, iată, le restitui aici, în fiecare săptămână… (Ionuț  Cristache) 

 

Oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței

 

   O recapitulare…  Am scris despre ei și voi mai scrie. Sunt „oameni de ieri și de azi”, cu alese însuşiri intelectuale şi morale, cu realizări şi manifestări practice şi teoretice reuşite într-un anumit domeniu de activitate, nume cunoscute la nivel naţional care s-au născut, activat sau au închis ochii pentru totdeauna pe meleagurile târgoviştene sau dâmboviţene.

   Deşi operele lor valoroase sau activitatea lor deosebită reprezintă o moştenire importantă  în istorie, cultură, teologie, ştiinţă, tehnică, educaţie, estetică, artă, sport etc. din păcate, sunt personalităţi date uitării, de-a lungul vremii şi, dureros, şi astăzi. Nu-i  regăsim nici la nivel de localitate sau judeţ, nici în nomenclatorul străzilor, scuarelor şi parcurilor, al plăcilor comemorative, al denumirilor unor şcoli, licee, biblioteci, instituţii etc., în lucrări adecvate, ca mărturii vii de cultură şi civilizaţie, cu atât mai mult cu cât Târgoviştea şi judeţul Dâmboviţa reprezintă un perimetru spiritual cu prioritate naţională în sfera istoriei, tipăriturilor, arhitecturii, artei, literaturii.

    Scopul demersului nostru îl reprezintă reactivarea valorificării acestor „oameni de ieri”, personalităţi de valoare ale culturii, credinţei, ştiinţei şi tehnicii naţionale, prin antrenarea pasionaţilor de acest subiect şi a autorităților locale sau judeţene cu sarcini  în domeniu, care să se preocupe de recuperarea, evidenţierea, centralizarea şi prezentarea acestora intr-un ghid turistic sau într-o broşură uşor de parcurs, care să cuprindă informaţii, îndrumări necesare unui turist pentru parcurgerea acestui subiect. Ca cetăţean al oraşului, îmi permit să aduc în prim-plan o problemă pe care am primit-o, ca o sugestie, din partea unui grup de tineri turişti şi anume aceea a postărilor pe Internet  a tematicii articolului nostru. Din conversaţia avută a reieşit preocuparea autorităţilor şi organismelor competente în valorificarea acestui patrimoniu la nivel judeţean, orăşenesc şi comunal de folosire a internetului, dar spaţiul adecvat oferit  pentru realizarea unui astfel de program informaţional, susţin tinerii turişti, lasă de dorit. Rămâne, pentru viitor, ca o necesitatea stringentă finalizarea acestui program. Sau, susţin acești tineri entuziaşti, merită cel puţin câte o placă memorială în fiecare localitate din judeţul nostru, care să prezinte succint, centralizat personalităţile locului, ca apoi, găsită pe internet documentaţia să se dezvolte.

    Indicată ar fi organizarea în încăperile unui obiectiv cultural consacrat din fiecare localitate din judeţul nostru dotată cu o astfel de clădire, a unui sector cu prezentarea personalităţilor de ieri din alte domenii de activitate, sau găsirea unui spaţiu adecvat pentru realizarea unui interesant muzeu memorial, fiindcă amintirea lor  ar merita-o cu prisosinţă.

 

Ioan N. RADU a fost singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu, un spirit mereu tânăr și dascăl de „Carabella”… 

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media