PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Totul despre aer

Celălalt, de Cornel George Popa, Editura TREI

Să reușești să faci să se vadă și să se simtă aerul într-un text nu este ușor, nici la îndemână, și nici să permanentizezi vizibilitatea lui, acea vizibilitate care umple spațiul dintre tine și ceea ce vezi. Nu este ușor și nici la îndemână să faci să se simtă mirosurile, să se audă sunetele și tot ceea face o imagine numai bună de scris și de spus. Aerul, până la urmă, își asumă firescul de a fi ușor și de a rămâne invizibil, dar anumite stări ale lui reușesc uneori să fie (sur)prinse și așezate într-un text, într-unul care îi configurează și îi arată anumite forme, acelea care, prin cuvinte, îi pot reda un fel de imagine, îi pot construi un fel de corp aranjat într-un tipar format din cuvinte.

Cornel George Popa a avut de fiecare dată aerul acesta nefiresc, de povestitor al aerului, al aerului care stă impasibil între imaginile pe care le redă și între personajele care stau, și ele, așezate acolo. A avut întotdeauna acea disponibilitate la îndemână, aceea de a construi atmosferă cu acele cuvinte care sunt mai întâi ale lui și care, mai apoi, se întorc în acel text în care se pot face văzute și ascultate. Scrierile lui Cornel George Popa au un fel de muzicalitate ancorată într-o severitate a gestului văzut, a stării adulmecate de fiecare simț al lui de scriitor.

Ținem în mână un os mic din coada unui dinozaur și construim restul. Imaginile vin una după alta. Începem să mirosim atmosfera și să descifrăm scurte frânturi de conversație. Cândva călăream acest dinozaur și crengile copacilor ne atingeau umerii

Celălalt este descrierea amănunțită a pașilor făcuți de fiecare dată când ne tentează și ne neliniștește apropierea, așezarea lângă ceea ce, devenind poveste, ne va marca destinul din acel moment și până când ea, povestea, ne va conduce de-a lungul traversării definitive a tuturor întâmplărilor ei. Este arătat și descris aici un sobru și totodată sofisticat ritual de îndrăgostire, de una care nu exclude patima, dar care alimentează și încurajează interiorizarea, încărcarea cu trăiri intense, la limitele cele mai de sus ale magicului. Se exclude din povestea de aici, din Celălalt, evadarea, mai ales aceea care poate ajuta eliberarea sau înțelegerea. Întreaga atmosferă este ținută într-o lumină destinsă și clară, într-o lumină care asigură buna vedere a modurilor în care este folosită suferința, dar și toate energiile ei, dar și cum este anihilată posibilitatea împărtășirii. Cartea întreagă se transformă într-o colivie care încet, încet devine constrângătoare, cu toată aparenta protecție pe care sugerează că o poate asigura. 

Pupila se mărește imens. Zgomotul în galeriile strâmte sună amplificat. Aerul încinge. Atmosfera e grea și aproape uleioasă. Cizmele strivesc sub tălpi o materie necunoscută. Soarele a murit înecat într-o baltă de păcură. Fiecare deget are câte un ochi la capătul unghiei. În piept pătrund spaimă și praf. Mintea este un arici atent, în stare de pândă

Nebunia își descarcă și își trăiește aici cele mai sofisticate ritualuri și cele mai trendy. Fiecare gest făcut de personajele cărții face  să se vadă acea platoșă dură, aceea în oglinda căreia se lasă văzute fragmente de imagini și fragmente de timp, rămășițe care se așază greu una în completarea alteia și care se caută nefiresc lăsând la vedere mici spații între imagini și timpul lor, spații lăsate anume pentru a-ți alătura propriile simțuri, acelea imaginate, nu trăite, acelea făcute să se nască și să se manifeste doar în timpul lecturii. 

Cornel George Popa ne pune la dispoziție, în Celălalt, o țesătură subțire, foarte puțin vizibilă, delicată, o țesătură în care sunt așezate scene și planuri care se mișcă și care alternează, care pulsează împreună și separat creând senzația neliniștitoare de loc indecis, de lume neașezată, nefăcută și prinsă într-un fel de neputință de a-și arăta granițele, limitele.

Un porumbel coboară din înalturi

Este, nu este, vivit non vivit, viață sau moarte sunt toate senzațiile și toate imaginile lor care te asigură că ești și că vei rămâne între lumi, în acea zonă în care autorul te-a ademenit cu povestea lui. 

Celălalt, de Cornel George Popa, este una dintre cărțile în care afli tot ce se poate afla despre aer, despre acel aer personal pe care autorul l-a lăsat să se insinueze în fiecare rost lăsat între cuvinte, și a acelui aer care izbucnește prin fiecare firidă care ajută la dezgolire, care încurajează arătarea pașilor făcuți de fiecare moment al poveștii pentru a se desprinde și pentru a se pune la dispoziția noastră.

Unde e cutare secvență? Memoria, indolentă, refuză să o restituie….

Aici, în acest univers golit și eliberat de limite, Cornel George Popa a construit acea lume care se poate privi și asculta doar în acea lumină pe care o propagă și o alimentează aerul povestit de el.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro