PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Săgeata timpului -II- parcursul entropic

   Săptămîna trecută am adunat cîteva exemple de evenimente artistice ce au folosit trecerea timpului ca acțiune participativă în demersul artistic. Arta ne poate ilustra conceptul de timp în cele mai subtile moduri, ne poate oferi consolare, ne poate ridica noi întrebări pe această temă, dar nu ne poate spune ce este în mod substanțial timpul. Pentru răspunsuri descriptive în acest sens trebuie să ne adresăm altor domenii.

   Conform lui Sean Carroll, cosmolog și profesor de fizică teoretică la Caltech, timpul este manifestarea parcursului materiei de la entropie joasă către entropie ridicată. Ludwig Boltzman a definit în 1870 entropia ca fiind măsura felurilor în care putem rearanja un sistem fără să îi schimbăm forma aparentă. Într-un cristal se pot face puține repoziționări ale particulelor fără afectarea formei, într-o masă gazoasă pe de altă parte, particulele pot fi rearanjate în neînchipuit de multe moduri fără deformarea sistemului, cu alte cuvinte, entropia este cu atît mai mare cu cît un sistem este mai dezorganizat. Așadar timpul este parcursul materiei către dezorganizare.  

   Dacă timpul măsoară deconstrucția, dezorganizarea, descompunerea materiei, cum se poate justifica evoluția biologică, proces ce este un vector de construcție, de organizare, de compunere a materiei? Sean Carroll ne explică felul în care microvariabilele entropice dintr-un sistem au tendința de a se echilibra rapid alcătuind fluctuații în parcursul implacabil al macrovariabilelor entropice. Ar fi folositor aici un exemplu vizual.

    În imaginea de mai sus avem lapte și cafea într-un sistem cu entropie joasă, ambele elemente sunt clar separate, structura este simplă, organizată.

   Fotografia de mai sus surprinde un stadiu în care cele două componente ale sistemului încep să se amestece, entropia este mai mare, relația dintre componente are grade foarte diverse de complexitate (mult mai diverse decît în stadiul anterior). Dacă măsurăm entropia punctual, pe diferite zone mici ale sistemului, vom obține determinări foarte variate spre deosebire de valoarea medie a întregului sistem.

   Imaginea de mai sus surprinde contopirea componentelor sistemului într-o formă și mai mare de entropie. Este interesant faptul că acest tip de dezorganizare, care raportat la cele două elemente originale lapte / cafea reprezintă gradul maxim de haos, este de fapt foarte omogen, mult mai sărac în tipuri de complexitate în comparație cu stadiul anterior.

   Într-o analogie reducționistă putem asemui imaginea 1 cu momentul Big Bang al universului organizat, imaginea 2 cu momentul prezent al universului în care pe parcursul entropic suntem într-un stadiu cu manifestări foarte variate ale materiei (în care este posibilă și existența noastră), și imaginea 3 cu echilibrul termic, forma ultimă a entropiei uniformizate de la sfîrșitul acestui univers.

   „Universul a început, în primul moment, într-o delicată stare de entropie extrem de joasă, și totul de atunci, în următorii 13,7 miliarde de ani, a fost o creștere graduală a entropiei.” spune Carroll. Cheia înțelegerii timpului stă nu doar în implacabila mișcare generală a universului, ci în variantele punctuale ale diversității de manifestare a lumii, chiar dacă toate aceste subrutine sunt convergente către un final uniform. „Poate nu este evident dar cantitatea de energie pe care o primim de la soare este aproape egală cu cea pe care o radiem înapoi în univers, … dăm înapoi o cantitate similară de energie cu cea pe care o primim, dar nu o cantitate egală de entropie. Se pare că pentru fiecare foton pe care îl primește de la Soare, Pamîntul radiază 20 de fotoni în spațiul înconjurător, …cîștigăm o cantitate extraordinară de entropie doar procesînd energia pe care o primim de la Soare. Primim energie utilizabilă cu joasă entropie și o dăm sub formă inutilizabilă înapoi universului, acest proces a alimentat și alimentează tot ceea ce crește, ce este viu, inclusiv dinozaurii dispăruți care s-au transformat în petrolul ce ne permite acum să ne plimbăm cu mașina de colo colo…. Acest șir logic include nu doar mecanisme ce sună științific ci și chestiuni precum consecutivitatea cauză – efect sau liberul arbitru care emite alegeri legate de viitor, toate acestea sunt rezultatul săgeții timpului.” Iată și un link către una din numeroasele conferințe pe această temă susținute de Sean Carroll https://www.youtube.com/watch?v=rEr-t17m2Fo&t=982s

   Alte descrieri ale parcursului entropic puteți găsi, într-o formă mai succintă, la Brian Cox https://www.youtube.com/watch?v=uQSoaiubuA0 , sau, într-o formă mai detaliată în fizică, la Leonard Susskind https://www.youtube.com/watch?v=n7eW-xPEvoQ.

 

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă târgovișteană.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro