PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – O chestiune de competență și moralitate

Distribuie:

 

O să îmi încerc și eu „mîna” pe o problemă dragă prietenilor mei conservatori: responsabilitatea personală. Aproape în toate evaluările, politicienii sunt acuzați de lipsă de competență și de lipsă de moralitate. Dar noi, cei ce evaluăm, avem oare o idee de cum ar trebui să arate, în mod idealizat, forma de competență și cea de moralitate care ne-ar satisface? Și dacă o avem, putem respecta standardele pe care le pretindem? Eu am convingerea că mulți dintre noi, chiar dacă am făcut efortul la un moment dat să generăm niște arhetipuri de competență și moralitate pentru noi înșine, avem nevoie de un upgrade.

Competență

Acum circa 9000 de ani, în Catalhoyuk (cel mai vechi oraș identificat de arheologi), „orășenii” mergeau de la o casă la alta pe acoperișurile celorlaltor case pentru că oamenii nu inventaseră încă străzile. Astăzi, 9 milenii mai tîrziu, ar trebui să ne fi făcut deja o idee generală despre ce este o stradă. Am avut ocazia să întreb de curînd un arhitect îndrăgostit de clasicism care este strada lui favorită la nivel global, „evident marile bulevarde ale Parisului” a venit răspunsul aproape instantaneu, am continuat prin a întreba ce părere are de faptul că Haussmann, prefectul Senei din perioada reconstrucției și coordonator al modernizării orașului din secolul XIX, a trasat bulevardele cu pricina astfel încît Napoleon al III-lea să poată folosi artileria împotriva populației în caz de vre-o nouă revoluție. Prietenul meu a fost surprins, nu văzuse în monumentalitatea Chaps Elysses-ului spațiile de manevră necesare opresiunii populației cu tehnică militară de război. Desigur ar fi o pretenție nerezonabilă ca cineva care nu este de specialitate să cunoască în detaliu istoria urbanismului sau să fie la zi cu cele mai noi teorii urbane. Nu mai spun că urbanismul este preocupat în special de infrastructura fizică a orașului, viața orașului însă este o problemă larg multidisciplinară din care urbanismul este doar o componentă. Asta nu înseamnă că problema urbanității este inabordabilă, la fel cum toți încercăm să ne facem o idee de cum ar trebui să arate, pentru fiecare dintre noi, o viață bună, la fel ar trebui să avem o schiță de părere și despre cum ar trebui să fie un oraș bun. Dacă sunteți interesați de o prezentare simplă a unui concept urban ce face parte din noile teorii în domeniu vă recomand „the walkable city”, orașul la pas (https://www.ted.com/talks/jeff_speck_the_walkable_city), este posibil însă ca cel pe care îl considerați candidat favorit la primăria locală să nu își pună genul acesta de probleme. Motivul pentru care candidații nu se pregătesc mai bine este că nu au pentru cine, nu îi verifică nimeni, toată problema competenței este rudimentar dezbătută la nivelul conversației publice prin prisma „bunului gospodar”. Din păcate gospodăria este un termen prea sărac pentru problemele unui oraș, gospodăria rămîne în aria înțelepciunii tradiționale, a intuițiilor, a calendarului naturii, în realitate problemele urbane sunt în plus: organice, pe termen foarte lung, deseori contraintuitive și în mare parte neinteligibile cetățeanului neinformat.

Moralitate

Se poate spune despre competența în probleme de urbanism că este importantă doar pentru cei ce au timpul suplimentar și dispoziția necesară pentru astfel de teme extracuriculare, problema moralității însă nu cred că poate fi evitată de cineva. Fără o busolă morală fie ea și cu funcționare intermitentă nu cred că poți să duci o viață tolerabilă între semenii tăi. Avem din fericire foarte multe modele la dispoziție. O structură simplă morală poate fi alcătuită cel puțin dintr-un set de reguli de conduită. Cei mai sensibili spiritual au la dispoziție un larg orizont de forme morale de tip religios sau metafizic. Cei mai încrezători în raționalism au de ales între numeroase teorii morale filosofice de la „imperativul categoric” la „consecinționalismul” modern. Ne putem imagina societăți cu vocație egalitară, cum ar fi cea rezultată din experimentul virtual „vălul ignoranței” al lui John Rawls. Putem descompune analitic problema moralității după metode aproape matematice, așa cum o fac tineri filosofi ca Toby Ord sau Will MacAskill, care, de exemplu, decuplează problema carității de spațiul emoțional al milei sau al primei impresii și o cuplează la un tip de sensibilitate mult mai sofisticată. Dar pînă nu vom avea fiecare dintre noi o reprezentare la nivel individual a unei structuri morale, nu îmi dau seama cum putem cere, în mod credibil, așa ceva unor politicieni.

Un înțelept mi-ar spune că nu este corect să culpabilizez alegătorul, că istoria avansează cu pași minusculi, imperceptibili, că există niște reguli matematice, economice, sociologice, ale numerelor mari pe care nu le poți influența la nivel individual, că nu poți ieși la cerere din epistema epocii în care trăiești, că perpetuarea unui fenomen se face pe principiul persistenței (vezi Derek Parfit) în care părțile au doar un rol trecător în continuitatea unui întreg. Pe lîngă aceste obiecții trebuie să recunosc că, deși consider de maximă importanță responsabilitatea personală, nu îmi pun mari speranțe în modul în care aceste poziții individuale (deseori extrem de individualiste) se pot sincroniza spre un interes comun. Cu toate acestea, cred totuși că avem nevoie de criterii personale după care să funcționăm și în afara perioadei alegerilor, a unor principii editabile (nu trebuie să ne comitem la ceva scris în piatră), dar care să reprezinte un instrument de măsură atît pentru noi cît și pentru ceilalți. În absența unor astfel de criterii vom rămîne în voia hazardului și a celor nechemați.

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă” târgovișteană.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro