ortooxacell kiss2022.gif Flax

PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Frumusețe și simplitate

  1. O perspectivă fenomenologică

 

   Înțelegerea simplității  se poate rezolva uneori direct la nivelul percepției. Este suficient, fără alte explicații, doar să privești o pictură din seria „The Sea” realizată de Julian Opie (https://www.julianopie.com/painting/2018/sea-1 ), sau să asculți o singură dată o piesă ca „Avril 14th” de Aphex Twin (https://www.youtube.com/watch?v=-LgYzva-xq8 ) (două exemple arbitrare), și intuiția îți va genera cele mai interesante conexiuni. Involuntar, îți vor fi extrase amintiri ce modelate de melancolie se vor potrivi perfect cu experiența senzorială, vei întrezări proiecții armate cu speranță, sau vei descoperi răspunsuri nebănuite la întrebări adînci, uneori și ele involuntare. „Simplitatea este complexitate rezolvată” spunea Constantin Brâncuși, această simplitate este cea care ne atinge cel mai profund, ea apare atunci cînd   într-o formă recunoști întreaga ei genealogie. Felul în care reacționăm este unic fiecărui individ, nu este nimic prescriptiv, nimic obligatoriu aici, a găsi frumusețe în astfel de lucruri este un act personal.

 

  1. O perspectivă raționalistă

   

   Putem înțelege simplitate și ca o sinteză, ca o concluzie a unui efort mental, cultural, etc. ce comprimă o cantitate mult mai mare de însemnătate decît poate părea la prima vedere. Știința, modernitatea, și-au făcut o misiune din construirea cu reguli simple a unor ample edificii, secvențele acestui sistem sunt exemple de simplitate a căror frumusețe trebuie decriptată de observator printr-un filtru educat. Am să arunc și aici două referințe, Farnswort House (1945 – 1951) de Mies  van der Rohe (https://www.youtube.com/watch?v=0KcvMbA47ZI&t=2s ) și o mostră de glitch-art (recomandabil cu volumul sunetului pe mediu) „Test Pattern” de Ryoji Ikeda (https://www.youtube.com/watch?v=jCR7KJQtwGE ). O astfel de simplitate poate fi produsă prin epurare, prin eliminarea a tot ceea ce este de prisos față de forma esențială a conceptului pe care îl reprezintă, prin abstractizare, prin traducerea complexității într-un limbaj controlat, matematic, simbolic, etc., prin identificarea și reprezentarea celei mai simple unități ce stă la baza unei alcătuiri complexe, ș. a. m. d. 

   Cîteva posibile concluzii… Există o frumusețe evidentă a simplității, dar există și una ascunsă, dezvăluirea ei necesită curiozitate și răbdare. Între două posibile variante ale unui obiect, una simplă și una complicată, în majoritatea cazurilor frumusețea este atributul simplității. A nu se confunda simplitatea cu simplismul. 

 

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă târgovișteană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media