Palatul Potlogi a fost inaugurat, dar nu poate fi vizitat

Inaugurat cu fast pe 29 noiembrie, Palatul de la Potlogi rămâne închis pentru publicul care ar dori să viziteze obiectivul. Situația se datorează faptului că, deși CJD s-a grăbit să inaugureze obiectivul, lucrarea nu este, încă, recepționată, nici în ceea ce privește mobilierul, nici în cea legată de construcția efectivă.

Graba inaugurării pare că s-ar fi datorat și intenției de a cupla evenimentul cu manifestările de 2 decembrie, prilej pentru autoritățile județene de a face o baie de mulțime. Primarii au cărat sute de oameni la Potlogi, mare parte dintre ei neavând acces în incinta Palatului, dar fiind redirecționați către stadionul din apropiere, unde li s-a dat pe cartelă câte o porție de fasole.

Astăzi, eventualii turiști care ar vrea să viziteze moștenirea lui Brâncovanula Dâmbovița pot intra cel mult în curtea palatului.

Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, CJ Dâmbovița a aprobat proiectul de hotărâre privind finalizarea contractului de finanțare nr.1414/15.04.2013, pentru proiectul Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe în zona Asamblul Brâncovenesc Potlogi și aprobarea cheltuielilor necesare finalizării acestuia, aceasta fiind o etapă din recepționarea lucrării.

Proiectul i-a iritat pe liberali, care au cerut explicații cu privire la faptul că s-a organizat o ceremonie fastuoasă de ainaugurare a unei lucrări nerecepționate.

Grozavu: -Și atunci ce ați inaugurat domnule președinte?

Țuțuianu: -Domnu ’Grozavu, dacă vreți să facem în dimineața asta discuții prostești, le putem face.  Eu îmi măsor foarte bine cuvintele și am să vă spun așa, că n-am să vă permit să vă bateți joc de munca mea de ani de zile pe acel șantier. Eu am stat în ploaie , în frig, în noroi, am muncit noaptea dinainte de inaugurare cu toți salariații Curții Domnești și trei săptămâni înainte. Da? Domnu’ Antonescu, vă rog să dați explicațiile necesare, ați coordonat direct proiectul!

Antonescu: -Stimați colegi, obiectivul a fost inaugurat, pentru că lucrările s-au finalizat. Inaugurarea, finalizarea lucrării este una, recepția este alta și am să vă explic de ce. Noi am fost la ISC săptămâna trecută și am rugat ISC să-și desemneze un reprezentant. Am luat legătura și cu direcția monumentelor din Ministerul Culturii, ca să apreciem durata recepției. La Ministerul Culturii ne-a spus că e monument de categoria A și poate să dureze 90 de zile sau chiar mai mult, pentru că ei vor veni și o iau cu acul pe monumentul principal, mă refer la partea restaurată, nu la partea construită. Pe de altă parte, am solicitat o adeverință din partea ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) să constituim comisia de recepție, să completăm, să-și desemneze reprezentantul, și ni s-a spus că întrucât în ultima situație de lucrări este cuprinsă și cota ISC-ului, banii urmând să ne fie transferați, plătiți nouă, după care noi să plătim executantul și ISC-ul, numai după ISC primește banii în cont desemnează reprezentantul în comisia de recepție, acest lucru terminându-se undeva la 17-18-21 decembrie, situație care face imposibilă recepția obiectivului, mai ales într-o perioadă mai scurtă până la sfârșitul anului, cum ne-am fi dorit noi. În aceste condiții, probabil va trebui să prelungim și alte termene din contract, pentru că, dacă în cazul recepției găsim lucruri, aveți în vedere că avem grădini și va trebui să măsurăm intensitatea plantelor, modul cum au fost puse și mă rog, deci execuția a fost finalizată în mod fericit. Inaugurarea s-a făcut pentru că inaugurarea este una și este un moment cu o încărcătură diversă, nu numai tehnică. Nimeni din ministerul culturii nu credea că acest obiectiv va fi restaurat și redat culturii…

Jean Popescu: -Domnule președinte, la o opinie a unui consilier de al nostru dumneavoastră ați preferat să răspundeți într-un mod incorect, constat că noi de la PDL unul câte unul suntem niște proști. Nu putem participa la vot și ne retragem.

În acest context, liberalii au părăsit ședința. Plecarea lor, însă, nu a înclinat balanța, proiectul trecând cu 19 voturi pentru, după cum remarca și secretarul județului, Ivan Ivanoff: Suntem 19, nicio problemă.

12346865_931463200264694_808257815_n 12351101_931463163598031_1338653392_n

În cel mai fericit caz, proiectul de la Potlogi va fi recepțioat în această lună, iar vizitatorii ar putea să treacă pragul palatului la începutul anului viitor. Taxa de vizitare va fi de 10 lei, cu 50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

Palatul Potlogi, introdus în circuitul turistic, după 300 de ani de istorie marcată de jafuri și distrugere

Amintiri din comunism: Palatul de la Potlogi, inaugurat cu fasole și cârnați pe cartelă

POTLOGI: Autoarea monografiei localităţii nu a fost primită să-şi prezinte cartea


ValerianaGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “Palatul Potlogi a fost inaugurat, dar nu poate fi vizitat

 • 8 decembrie 2015 at 5:50
  Permalink

  păi ce, autostrada Orăştie-Sibiu a fost inaugurată ca să fie circulată?
  tăiat panglica, pierdut prezidenţialele şi trecut la demolare astfel încît guvernarea pesedistă încheie capitolul pe minus 9 km!
  ordinărie marca PSD.
  în laşitatea lor, vezi Năstase şi Ponta, cînd o acţiune devine sulfuroasă o bagi spre aprobare în parlament şi nimeni nu mai răspunde.
  remarcă Ivanoff: suntem 19, nicio problemă … corect, a anchetat DNA-ul şi loturi mult mai mari, nicio problemă! 😉
  va fi un bîlci şi se va sfîrşi urît tocmai în anul electoral. 🙁

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro