ortooxacell kiss2022.gif Flax

Palatul Potlogi, introdus în circuitul turistic, după 300 de ani de istorie marcată de jafuri și distrugere

1698 – „Aceste case din temelia lor sunt înălţate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le şi sfârşindu-le la leat 7206 (1698) şi la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”, stă scris pe Pisania Palatului de la Potlogi, una din bijuteriile arhitectonice ale perioadei brâncovenești. 

 Palatul Brâncovenesc de la Potlogi este primul din seria celor patru destinate fiilor săi. Palatul a fost dat în folosinţă în 1699, anul în care Constantin Brâncoveanu a devenit primul domnitor numit pe viaţă de către turci. Cu 32 m lungime şi 23 lăţime, palatul se află într-o curte dreptunghiulară înconjurată de ziduri din cărămidă. La intrare se păstrează turnul porţii, în care înainte sălăşluiau ofiţerii gărzii domneşti. Logia dublă de  influenţă bizantină, reprezintă elementul principal al clădirii. În timpul lui Constantin Brâncoveanu, din loggia de la parter sau de la etaj, familia şi invitaţii se delectau cu priveliştea superbă a grădinii cu flori şi a heleşteului, unde se creşteau peşti special pentru mesele domneşti. În partea opusă, cu vedere spre turnul porţii, se află un foişor cu scară exterioară şi arcade decorate cu ghirlande din frunză de acant, crin, lalea şi garoafă orientală. Ferestrele şi interiorul sunt împodobite cu ornamente florale, de inspiraţie persană.

După uciderea lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, la Istanbul, în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august 1714), „turcii au devastat palatul, căutând aurul şi comorile lui ’Altan bey’ – prinţul aurului.

În 1791, stăpân peste întreaga moşie şi palat a ajuns nepotul lui Constantin Brîncoveanu, Manolache Brâncoveanu. După stingerea acestora, în posesia moşiei a intrat familia Bibescu.

Palatul a fost devastat însă de localnici şi de către cei care au trecut pe aici. O încercare de restaurare au avut-o armatele ruseşti, care în 1848 şi-au stabilit cartierul general la Potlogi, unde au efectuat şi unele reparaţii la palat.

În 1954 au început lucrări de renovare a clădirii, care au fost însă sistate în 1979, după o vizită inopinată a Elenei Ceauşescu. „În 1980, am mers chiar la Suzana Gâdea, pe atunci ministru al Culturii, care mi-a promis circa un milion de lei. Comitetul judeţean de partid a folosit însă banii pentru restaurarea unor monumente istorice din Târgovişte”, mărturiseşte fostul primar.

După 1989, Palatul de la Potlogi, la fel ca şi cel de la Mogoşoaia, s-a aflat în subordinea Ministerului Culturii, care nu a acordat prea mare interes clădirii. Din 2000, timp de şapte ani, cele două s-au aflat în ograda Primăriei Capitalei, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. În acesată perioadă, la Potlogi s-au făcut unele lucrări de reabilitare: a fost reparat acoperişul cu olane, s-a schimbat instalaţia electrică şi au fost puse calorifere, deşi nu exista alimentare termică, s-a refăcut turnul de la intrare, care era aproape prăbuşit, şi s-au pus porţi noi.

După 300 de ani, Palatul intră în circuitul turistic grație unui proiect european, câștigat de Consiliul județean Dâmbovița în anul 2011. Valoarea totală a proiectului este de 42, 8 milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă – 32, 4 milioane de lei. Proiectul a avut  două componente: una de restaurare a clădirii existente și una de reconstrucție a spațiilor care au dispărut în timp.

Inainte de restaurare

palat-brancovenesc-potlogi potlogi palat 2 potlogi palat 3 potlogi palat 4 vizita-dragnea-potlogi2 vizita-dragnea-potlogi6 palat potlogi feb 2015 1 - Copy - Copy

După restaurare

poltlogi 6 potlogi 1 potlogi 2 potlogi 3 potlogi 5 potlogi 6 potlogi 7 potlogi 8 potlogi 9 potlogi 11 potlogi 12 potlogi 13

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media