LUMEA DE DINCOLO DE CURCUBEU – Pușa ROTH – Fetița și bomboana

   Numai cine nu a trăit la sat în epoca de tristă amintire nu ştie ce însemnătate avea o bomboană în viaţa unui copil ai cărui părinţi trebuia să muncească la CAP, pentru mai nimic. Bomboanele erau un lux, deşi erau prăvălii care aduceau dulciuri, dar copiii tânjeau până duminica, unii, mai săraci, nici măcar duminica nu aveau parte de o asemenea delicatesă. Lumea satului din anii ’50–’60 nu are nicio legătură, sau una foarte mică, mă refer la satele din zona în care am copilărit, cu satul de azi.

   În satul în care m-am născut, la câţiva kilometri de Bucureşti, copiii se jucau la grămadă, chiar dacă statutul social al părinţilor era puţin diferit. Era o fetiţă, acum o femeie care a muncit şi a reuşit să aibă ce nu a sperat în copilărie, era o fetiţă slăbuţă, cu părul puţin ondulat care trăia cu bunica şi mama, două femei total diferite. Bunica, un zbir de femeie, făcea regulile în casă, iar mama fetiţei, o femeie frumoasă dar supusă mamei ei. Bunica nu iubea copila, nu iubea pe nimeni, cred eu, iar mama făcea eforturi disperate să o păstreze lângă ea, să o hrănească şi s-o îmbrace. Lucra cu ziua pe la „cucoane”, adică pe la diverse persoane din Bucureşti care aveau nevoie de menaj, cumpăra şi vindea pâine, cu un ban în plus, ca să poată să ţină fetiţa la şcoală. Pe vremea aceea pe marginea şoselei erau copaci seculari care reprezentau „spaţiul ideal” de joacă al copiilor. Eram toată ziua căţăraţi prin copaci. Într-o seară a venit la joacă şi un băiat al unor oameni înstăriţi, având cu el o pungă de bomboane. Să nu vă imaginaţi că a primit cineva o bomboană! Nu. Băiatul ronţăia cu satisfacţie fiecare bucăţică dulce, dar la un moment dat joaca s-a terminat, băiatul cu pricina s-a ascuns după un copac pentru a-şi uşura vezica. Nu a observat că din pungă a căzut o bomboană pe care „a botezat-o” corespunzător. Fetiţa a văzut că a pierdut o bomboană şi după ce băiatul s-a depărtat, a luat bomboana, a spălat-o şi a mâncat-o.

   Stăteam într-o zi de vorbă cu ea şi rememoram secvenţe din copilărie, când o văd schimbându-se la faţă. Şi-a adus aminte de acest episod pe care l-a povestit, după aproape cinci decenii, cu emoţie şi amărăciune. Într-o viaţă de om sunt întâmplări pe care nu le poţi uita niciodată, indiferent de statutul social de azi.

 

Pușa ROTH  este scriitoare, membră USR, jurnalist, membră UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro