PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Lucrări ascunse ( I ); o problemă de stratigrafie

   „Lucrări ascunse” este o sintagmă destul de imprecis folosită în construcții pentru a desemna elemente sau etape constructive ce vor rămâne, inaccesibile,  în spatele finisajelor, pe toată durata de viață a clădirii. Existe reguli de bună practică, normative care reglementează aceste lucrări, procese verbale de recepție la finalizare, cu toate astea, pentru utilizatorul grăbit de arhitectură, ceea ce este dincolo de opacitatea zugrăvelilor, a faianței, a parchetului, rămâne în mare parte un mister. Investigațiile tehnice  în domeniul „lucrărilor ascunse” sunt extrem de descurajante, lipsiți de instrumentul percepției directe navigăm într-un mediu total întunecat, interpretând pe ghicite parametri sofisticați, coroborînd semne invizibile cu o uriașă arhivă de date și ele greu inteligibile. 

   Blocați în fața unei bariere din vopsea, putem în ultimă instanță sonda, găurii, decupa pereții care ne interesează. Desigur astfel de metode invazive lasă urme dificil de reparat, dar știm că orice triumf al descoperirii trage după sine și regretul naivității pierdute. Dacă la nivel mineral putem fora în materia din jurul nostru, ce facem cu „lucrările ascunse” de timp? Există straturi ale memoriei pe care le putem observa separat? Prezentând o lucrare de arhitectură contemporană inserată într-un context istoric, Rosa Rull (Bailo Rull +ADD Arquitectura) începe cu următoarea observație istorică asupra relației dintre nou și vechi. „În 1870, arheologul german E. Schliemann a început excavațiile pentru descoperirea orașului antic Troia. Câțiva ani mai târziu, un alt neamț, Wilhelm Dorpfeld, a continuat săpăturile descoperind că Troia nu era constituită dintr-un singur strat de urme, ceea ce a fost dezvelit erau ruinele a nouă orașe, nouă istorii, suprapuse pe nouă nivele. În 1882 Dorpfeld a desenat un plan arheologic  reprezentând cele nouă orașe. Acest plan este fascinant pentru că reflectă densitatea procesului de construcție și deconstrucție a unei așezări, planul este uimitor pentru noi și prin lipsa relativă a unor relații strânse sau a coincidenței dintre diferitele straturi supraimpuse. Conform lui Dorpfeld cele nouă orașe Troia nu au fost construite unul peste celălalt într-un proces care să desconsidere total straturile de dedesubt, nici într-o copiere obsesivă sau reconstrucție identică a ceea ce era înlocuit … Planul Troiei lui Dorpfeld, ca și cele ale multor alte așezări, reflectă complexitatea orașului și revelează juxtapunerea ca pe o condiție inerent urbană pe parcursul diferitelor epoci.”citat extras din Coup de Des – New Ideas, New Experiences in the European Context – numărul 3 – 2009 

   Datorită reticenței omului în fața complexității, este foarte probabil ca „lucrările ascunse”, pe care se sprijină în general lumea percepută, să fie nu doar neînțelese ci total absente din preocupările noastre, nu suntem doar ignoranți în privința detaliilor ci orbi în fața desfășurării acestei lumi. Sunt cel puțin două surse ale miopiei noastre, în plan apropiat situarea perpetuă în fragment, în imediat, în experiența locală, respectiv în plan general unde nevoia noastră de a urmări o meta-narațiune, de a ne simți incluși într-un plan extraordinar, unic, ușor de înțeles și asumat, ne inhibă capacitatea de a separa secvențial juxtapunerile de care vorbește Rosa Rull. În cele din urmă, forțați de împrejurări, putem face determinări materiale destul de exacte privind stratigrafia obiectelor din jurul nostru, dar trebuie să înțelegem că aceste obiecte, privite ca sisteme autonome, sunt la rândul lor doar un strat,  suprapus peste și rezultat din cel trecut, fixat sub și orientat către cel viitor.

 

ROBERT  MARIN  este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă”  târgovișteană.

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro