Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021

LUMEA DE DINCOLO DE CURCUBEU – Pușa ROTH – Chiantaurul

–Măi, chiantaurule, lasă-le, mă, că le-ai zăpăcit!

Chiantaurul*), cocoşul Gogu, s-a oprit o clipă, derutat parcă de glasul ameninţător al stăpânei, a scurmat nervos şi a reînceput jocul cu doamnele găini, care nu se lăsau prinse cu nici un chip. Bătrâna a încercat să se ridice din scaun pentru a-l potoli pe chiantaur, dar picioarele nu au răspuns la acest impuls. Aşa că dialogul s-a purtat de la distanţă, iar Gogu, fericit, a prins deja prima găină, şi-a făcut datoria, a stat o clipă şi a pornit după următoarea sa „victimă”. Bătrâna privea printre uluci acest joc al păsărilor, gândind cu voce tare că doar aşa va avea ouă. Îl iertase pe chiantaur, fiindcă oul cu plod este bun pentru cloşcă.

Au trecut mulţi ani de când nu mai au fost cloşti prin curte, dar bătrâna nu mai ştia, fiindcă prezentul ei era în trecutul ei. Suferea de boala uitării, de pierderea noţiunii de prezent, de ea cea de azi. Dar de găini avea grijă, le hrănea de câte ori ieşea din casă, de câte ori cânta Gogu (cocoşul cântă la fiecare oră), fiindcă gestul de a hrăni păsările nu mai era ritualul dimineţii, pentru că bătrâna nu mai avea noţiunea timpului, ca de altfel nici a anotimpurilor. Drumul spre coteţ era obligatoriu, pentru a lua oul pe care vreo găină îl făcuse. Făcea acest drum de multe ori pe zi, chiar la intervale foarte mici, pentru că plecând din curtea de păsări, peisajul era altul, timpul era altul pentru ea. Se întorcea uşurel, se aşeza pe pragul coteţului, îşi aprindea o ţigară, fără filtru, evident, şi începea dialogul cu outoarele.

– Vă dau de mâncare şi voi nu faceţi nici un ou!

Realitatea e că ouălele fuseseră luate ceva mai devreme, dar cum să mai ştie asta?

– Şi tu, mă, chiantaurule, tu ce faci? De ce nu ai grijă de ele? Poate ajungi în oală?

Chiantaurul Gogu o privea mirat, se apropia ameninţător de intrusa care-i ocupase coteţul, dar bătrâna răsucea băţul în care se sprijinea şi învinuitul se îndepărta precaut. Aceste scene se repetau de multe ori pe zi, fiecare fiind o surpriză pentru bătrână, găini şi pentru cocoş, alintat cu dragoste, chiantaurul.

*) Chiantaur, în vorbirea populară – zăpăcit.

 

Pușa ROTH este scriitoare, membră USR, jurnalist, membră UZPR, redactor-șef al Editurii Leviathan, redactor-șef adjunct al publicației Leviathan și, mai ales, dâmbovițeancă de-a noastră…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media