ortooxacell kiss2022.gif Flax

DILEME – Aura Ciobotaru – Despre dilemele ascunderilor noastre

Dorind să înțeleg mai bine relația între cine este sau ce vrea să pară un om, ce cunoaște sau ce ascunde, ce vrea să facă și atitudinea sau comportamentul pe care le are, fie în privința propriei persoane, fie când relaționează cu cei din jur, aș vrea să clarific câteva aspecte cu privire la această problemă. În ce măsură alegerile pe care le facem, atât pentru noi cât și în relațiile cu ceilalți ne definesc și arata cine suntem? Modul în care alegem să acționăm sau relaționăm cu cei de lângă noi arată măsura în care ne cunoaștem sau măsura în care vrem să cunoaștem? De ce uneori oamenii aleg sa nu facă o alegere sau să nu o comunice unei alte persoane, chiar și atunci când situația o cere?

Mai întâi mă gândesc că omul există și trăiește după aceeași măsura cu care face propriile alegeri. Deci faptul de a alege coincide, într-un anume sens, cu însăși a exista. Apoi, a alege înseamnă a vrea ceva, iar pentru a vrea ceva este nevoie să cunoști ce vrei. Și probabil aceasta înseamnă de asemenea și să vrei să cunoști… Prin urmare, a voi, a cunoaște și a exista sunt conectate în mod direct. Într-un sens, acest lucru îl exprimă filosoful Augustin, când spune că: „eu cunosc că exist și că vreau; eu vreau să exist și să cunosc; eu exist să cunosc și să vreau.” Însă pentru a întruni toate aceste aspecte, omul ar trebui să se cunoască întâi pe sine, și să vrea acest lucru. Pe de altă parte însă, noi nu am ales să existăm și, cu toate acestea, ne aflăm în lumea reală. Poate că faptul de a exista ar trebui să fie alegerea noastră? Sau poate că, de fapt, fiecare moment prezent semnifică o alegere, a cum anume vrem să trăim momentul acesta. Atunci, suntem liberi să alegem, iar prin aceasta suntem responsabili. Iar dacă nu suntem responsabili pentru unele fapte din viața noastră sau unele experiențe pe care le-am avut, înseamnă că nu suntem liberi? În ce măsură putem spune că nu suntem liberi, dacă unele împrejurări sau situații nu au depins de alegerea noastră? Dacă unele lucruri, chiar majore din viața unui om, au depins sau nu au depins de el, este direct proporțional cu capacitatea sau incapacitatea acestuia de a face alegeri? Pe de o parte, împrejurările în care ne aflăm sunt exterioare față de cine suntem noi cu adevărat sau cine putem fi. În orice caz, libertatea de a alege ne aparține în mod esențial, de altfel noi neavând o esență dată.

Pe de altă parte, cred și că orice „poveste de viață” a fiecăruia dintre noi conține și o parte necunoscută de către ceilalți. Sau chiar poate că, în spatele oricăror convingeri pe care le avem despre viață, cât și în spatele oricăror acțiuni, există pentru fiecare dintre noi și niște premise pe care nu le putem accesa? Aici intră în discuție latura noastră subconștientă, iar acest subconștient poate că are el însuși mai multe niveluri, încât întotdeauna este și ceva care ne rămâne inaccesibil. În orice caz, viața fiecăruia dintre noi este similară cu a celorlalți, în ce privește aceste aspecte. Viața fiecăruia dintre noi se desfășoară în această dinamică între cele două planuri, conștient și subconștient și se află în sarcina noastră și este de datoria noastră să găsim propriul echilibru între cele doua laturi. Omul este o ființă înzestrată cu rațiune, iar fiecare își poate evalua și reevalua propriile acte. Și acest lucru privește și aspectul etic, ce este un alt lucru esențial în ceea ce privește existența noastră, în raport cu ceilalți, iar până la urmă, în ce privește întreaga umanitate…

Este adevărat că uneori ne putem găsi în situații de viață aparent imposibil de soluționat, că uneori nu putem vedea o „ieșire”. Însă și acest lucru se poate întâmpla fiecăruia dintre noi, ceea ce înseamnă că nu ne scutește nici de această dată de la responsabilitatea de „a fi oameni”, printre oameni. Ne putem confrunta oricând cu o situație neașteptată, contrară așteptărilor noastre firești. Sau în viața noastră poate să intervină o schimbare bruscă, însă acest lucru nu aparține hazardului, ci are o cauză. Iar dacă uneori această cauză e necunoscută, putem cerceta mai în profunzime, în noi înșine, încât să găsim ceva despre noi care să însemne mai mult decât acel lucru pe care nu îl „stăpânim”. Întotdeauna vor exista și astfel de lucruri, iar ceea ce e de datoria noastră este să găsim acele resurse pe care să le folosi în mod constructiv… În lumea în care ne găsim deopotrivă cu ceilalți, totul se află în continuă schimbare și devenire. Cu toții, la un anumit moment dat, vedem că ne aflăm într-un loc unde lucrurile nu mai corespund cu ideile pe care ar fi trebuit să le releve. Însă și interpretările noastre asupra lucrurilor e firesc să se schimbe, în funcție de experiențele de viață pe care le acumulăm și le dobândim. Numai prin înțelegerea anumitor situații de viață, a consecințelor anumitor alegeri și dacă atunci când vedem că o alegere pe care am făcut-o la un moment dat nu ne satisface, putem să alegem în mod diferit data viitoare. Însă până ce nu înțelegem de ce o alegere nu a dus la rezultatul vizat, ci la contrarul rezultatului dorit, orice nouă alegere pe care o putem face, va avea aceeași semnificație.

Când ne confruntăm cu destrămarea unor structuri în plan emoțional ori mental, soluția potrivită e să reconstruim alte structuri și nu este o soluție aceea de ne opune față de o stare de lucruri care s-a petrecut, care acum s-a schimbat. Putem să ne imaginăm un timp înghețat, o ceață ce se așterne între întrebările adresate de cel ce așteaptă un răspuns care nu mai vine și tăcerea celuilalt ori putem trece de cealaltă parte, printr-o „trezire” bruscă din starea de „obișnuit”. Atunci finalul marchează „descoperirea” unui adevăr în primă instanță neașteptat. Înseamnă înlăturarea unor bariere care te împiedicau să mergi în direcția dorită. Totodată, mai înseamnă și dispariția barierelor între tine si ceilalți, făcând posibilă o relaționare de data aceasta reală, cu cei din jur…

 

AURA  CIOBOTARU  este absolventă de Filosofie, la Universitatea București și profesoară la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, din Târgoviște…   

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media