JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Experiența irlandeză: Irlanda șoarecilor de bibliotecă

Distribuie:

În ciuda ecosistemului de echipamente smart și ultra smart pe care îl am în dotare, am momente în care, pur și simplu, vreau să mă deconectez, atât fizic, cât și psihic, de la perfuzia digitală. Oricât de mult mi-ar face viața mai ușoară și oricât de mult m-ar face mai productiv sau mai creativ smartphone-ul sau Mac-ul sau Kindle, citirea unui ebook nu este o experiență prea satisfăcătoare. Nu e o plăcere prea mare, să dai swipe după swipe paginilor, zoom in și zoom out.

Oricât de multe cărți aș avea, zeci și sute sau mii de tomuri pe hard drive sau în cloud, mă întorc întotdeauna la depășita și demodata carte tipărită. Iar în Irlanda, cărțile abundă. Am fost plăcut impresionat să văd cum, în Irlanda, cărțile sunt pretutindeni; în aeroporturi, gări, autogări, frizerii, cafenele, puburi, berării, restaurante, hoteluri. Nu mă refer doar la noi apariții în coperte cu un design inteligent, mă refer la cărți pe car le poți procura pentru 1.50- 2 Euro, mai ieftin decât o cafea sau o bere. Sunt și cărți de duzină și cărți self help sau clasici. Am citit într-un studiu că irlandezii ar fi cei mai mari bibliofili ai Europei. Eu mă gândeam că excelează în consumul berii, dar probabil că cititul și consumul mai mult sau mai puțin moderat al alcoolului merg mâna în mâna.

Bibliotecile pun la dispoziție cărți gratuite sau un schimb de cărți, iei o carte, lași o carte. Dar nu le găsești numai în biblioteci. Am fost din nou surprins să trec prin orașele și satele din Irlanda rurală și să găsesc cărți așezate frumos pe o masă, lângă poarta casei, puse la dispoziție de către localnici binevoitori.

Alunec iarăși în păcatul comparației, dar mi-e greu să nu observ diferența dintre România și Irlanda, terasele, metrourile din România sunt deseori populate de zombie digitale cu ochii lipiți de ecranul smartphone. În Irlanda, e o altă poveste. Nu spun că aici zombie digitali ar fi o raritate, însă numărul cititorilor îl depășește pe cel al zombilor digitali. Ce idee, să te bucuri de vremea de afară, de cerul rareori albastru, de briza oceanului, de pescărușii gălăgioși și de cartea pe care ai luat-o din întâmplare din standul sau mică biblioteca a unei cafenele, pub, sau a unei gări!

Dacă aș avea vreo „recomandare” pentru Ministerul Culturii sau chiar pentru instituțiile și librăriile care spun că promovează cultura, ar fi să încurajeze cititul printr-una din aceste idei năstrușnice, un stand cu cărți gratuite sau la un preț infim, într-o cafenea, în aeroport, în gara sau în oricare altă locație unde oamenii ar putea fi încurajați să se desprindă de gadgeturi. Și instituțiile ar putea pune la dispoziția celor care așteaptă, cu orele, cărți informative si utile.

Deh, librării precum Humanitas și Cărturești se laudă cu diversitatea cărților lor și cu librăriile-cafenele, cărțile sunt însă de multe ori inaccesibile. Decât să-l citesc pe Cărtărescu, Liiceanu sau Pleșu în a nu știu câta ediție, la preț de Waterstones, sau pe noul geniu al secolului, autorul Homo Deus, al cărui nume nu mi-l amintesc, prefer să citesc o jerpelitură, cu pagini îngălbenite a lui Camus, Joyce, Kafka, Camil Petrescu etc.

Stațiile de metrou ar fi iarăși o locație perfectă, oricine are „plăcerea” de a merge zilnic cu metroul în București a putut să observe cum majoritatea călătorilor sunt hipnotizați de smartphone, ipad, ipod și alte jucării ridicate la rangul de high tech. În ecranul unui smartphone nu te poți pierde. Sau te pierzi, că să-ți ridici apoi ochii confuzi și să te întrebi cum a trecut atâta timp citind știri stupide sau urmărind hashtag prințese pe instagram. În carte găsești însă un flow, pleci de acolo cu anumite întrebări sau cu răspunsuri.

Nu am reușit niciodată să termin o carte de la început la sfârșit, pe smartphone, mereu au existat felurite „distracții”, verifică emailul de 10 ori, vezi newsfeed-ul facebook de 20 de ori sau mârâie moralist la postările influencerilor, prinților și prințeselor de instagram. Ecranul este rece și impasibil, nu te atrage în poveste, rămâi detașat, personajul sau conceptul principal rămâne o alcătuire de pixeli pe afișajul ultra mega state of art – ultimul răcnet – super extra liquid amoled retina.

Poți să nu citești, să nu deschizi o carte în viața ta și să rămâi cu certitudinea că ești inteligent și ai descifrat toate misterele și textura realității sau poți să deschizi și să întorci paginile prăfuite ale unei cărți, să-ți alungi certitudinea suficienței tale intelectuale și că o câștigi pe aceea că nu ești cu totul și cu totul ignorant.

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro