JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Dictatorii de azi versiunea 2.0

Când ne gândim la dictatori, ne gândim de obicei la Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Ho Chi Minh, Ceaușescu, Tito, Fidel Castro, Mussolini, în general la conducători care trăiesc acum doar în cărțile de istorie. În ziua de astăzi nu mai concepem că ar putea încă există dictatori și dictaturi. Trăim în societăți democratice, în care avem libertatea de a ne exercita drepturile, libertățile civile și politice. M-am întrebat mereu cât de solid este acest concept de democrație și cât de siguri putem fi de drepturile și libertățile noastre. Credem cu certitudine că aceste drepturi și libertăți ne sunt garantate. De cine, ne sunt garantate cu adevărat nu știm. Spunem, că ne sunt garantate de stat, guvern, parlament, justiție, presă, constituție. Constituția nu este nimic mai mult decât un simplu document. O bucată de hârtie fără valoare în fața tiranilor și tiraniilor. Dar dacă toate instituțiile mai sus menționate nu ne garantează libertățile, cu siguranță că o vor face NATO și UE. Vrem să credem că NATO, că americanii pe care îi așteptau bunicii noștri își vor lasă operațiunile militare și bazele militare baltă și toți într-un avânt vor porni să ne asigure democrația, drepturile și libertățile garantate prin constituție.     România este un avanpost, atât o țară colonie, cât  și  o mare bază militară pentru NATO.

Nu putem fi atât de naivi să credem că o țară ca SUA, aliată cu Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, care nici măcar nu au cuvântul de democrație sau libertate în dicționar, ne va garanta libertatea vreodată. În al doilea război mondial, Marea Britanie era considerată garantul păcii și securității în Europa. De fapt, întreaga Europa de Vest, cu excepția Germaniei și Italiei, ne asigurau că nu va avea loc un alt război în Europa. Nu numai că Hitler și Mussolini au fost considerați „person of the year” de numeroși politicieni britanici și americani și admirați, dar Aliații au închis ochii la toate abuzurile lor, până când, mai mult dintr-un gest simbolic, au declarat război Germaniei atunci când a invadat Polonia, fără să întreprindă nici o acțiune militară.

La fel au făcut și atunci, în ajunul celui de al II-lea Război Mondial și după război cu Uniunea Sovietica. Statele Unite, o democrație desăvârșită, a instituit legile Jim Crow de apartheid împotriva persoanelor de culoare în prima jumătate a secolului XX, iar efectele discriminării se văd și astăzi. Legile nu au fost instituite de Ku Klux Klan, ci de politicienii democrați. Franța, o altă democrație istorică, a instituit, cu ajutorul Revoluției Franceze, o tiranie și o teroare am putea spune egală cu cea sovietică. Mai târziu, statul francez, în timp ce era bineînțeles foarte democrat și în timp ce francezii se bucurau de libertățile civile, a reușit să colonizeze jumătate din Africa, iar după război să comită atrocități împotriva celor ce doreau să scape de sub opresiunea colonialismului francez. Aș putea continua cu Marea Britanie, însă lista de acțiuni nedemocratice, atrocități și chiar legi împotriva britanicilor ar fi prea mare pentru a o insera în acest articol.

Acum, în secolul 21, dictatorii nu sunt neapărat lideri de stat. Sunt CEO, acționari majoritari ai unei mari corporații, executives, shareholders, fondatori ai unor mari companii multinaționale. Am fost mereu fascinat de modul în care companiile Big Tech, vorbesc despre valorile companiei că fiind valori umane, valori care garantează demnitatea, libertatea și umanitatea. În același timp, acele companii se folosesc de resurse precum coltan, exploatate în minele din Africa Sub-Sahariană, de copii, în condiții mizere și în pericol de moarte. Aceleași companii, de ale căror produse ne bucurăm, se folosesc de angajații din China, India și Indochina care, similar, lucrează în condiții nedemne, inumane, până la 14 ore pe zi, pentru un minim de 15 euro pe luna, cam așa cum se lucra acum cu mai bine de o 150 de ani în fabrici.      Aceleași gen de corporații exploatează resursele din țări nedezvoltate sau în curs de dezvoltare. Există de altfel corporații și filantropi care, dintr-o dorință arzătoare de a face bine omenirii, investesc în cercetare medicală. Există, de exemplu, un filantrop, a cărui Fundație  a avut permisiunea de a inocula tinerii și copii din India și Africa cu medicamente și vaccinuri pur experimentale, care au avut efecte grave asupra sănătății lor. Toate aceste companii, fie că vorbim de Big Tech, Big Pharma, Big Oil, Big Industry, nu sunt și nu vor fi trase la răspundere, au puterea să cumpere politicieni, regi și prinți, parlamentari, prim-miniștri și președinți, trusturi mass-media, jurnaliști și magistrați, au făcut-o și o vor face în continuare. Ce le rămâne este să ne cumpere conștiința și consimțământul. Libertatea și democrația, până la urmă, rămân simple idei.

  

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro