EDITORIALUL DE JOI – Bogdan CIUCLARU – Focul la ei! Cine ne scapă, de fapt, de pandemie?

Am remarcat că autorităţile nu ratează nicio ieşire publică fără să mai arunce o vorbă la adresa românilor. Să fie responsabili, să evite aglomeraţia, să se vaccineze, să poarte mască etc. Ok, de-acord! De-acord cu toate cele de mai sus… Populaţia să fie responsabilă. E bună, poate şi presiunea asta, sterilă. Dar statul? Ce trebuie să facă el?

Statul oare ce ar trebui să facă? Vă spun eu. Să intervină. Să fie de 2 ori mai prezent, mai implicat şi mai activ. Şi, esenţial, să rezolve o parte dintre cele 1000 de probleme. Să asigure acces la testare (îmi zicea cineva, pe bună dreptate, că un test la privat costă cam cât un sfert dintr-o pensie!) şi să câştige încrederea cetăţenilor în procesul de vaccinare şi-n ajutorul medical dat de specialişti. Simţiţi că face asta? Ştiţi mişcări concrete în afară de firavele postări pe Facebook? Comunicarea e sterilă și, cumva, pe deasupra înțelesului unui om obișnuit, frecat oricum la cap și frustrat de efectele pandemiei. Din pod se strigă moralizator la cei rămași cu picioarele în apă: nu e bine să vă udați, o să răciți! Serios?

Pe valul acesta al treilea e vreo campanie de informare pe posturile publice, există vreun program naţional în derulare în legătură cu igiena personală, exista sub patronajul preşedintelui sau al parlamentului vreun teledon pentru echipamente medicale? Simţiți că şi statul român se zbate pentru viaţa cetăţenilor lui?

Hai să vorbim şi despre îngrijirea medicală din spitale… Cum a combătut statul român materialele care au afectat încrederea oamenilor în medici? De câte ori ați văzut la ştiri medici sau oficiali care să vă spună că nu aveți de ce să vă temeți de bacterii sau măcar de presupusa lor lipsă de empatie? Hai să vorbim despre numărul de teste, despre câte măşti sunt distribuite gratuit, despre programele naţionale destinate persoanelor vulnerabile. Dacă e o chestiune de viaţă şi de moarte de ce nu ai comunicare publică cu mesaje/crawl sau burtiere pe sticlă în timpul unor show-uri tv din prime time? De ce nu-ţi instruieşti ceva mai intens populaţia?  De-adevăratelea, zic…

Iar când oamenii nu respectă regulile, de ce statul nu intervine cu ceva mai multă fermitate? Adică ce-aşteaptă statul român, cei care nu respectă legea să-şi dea singuri flotări de făcut? Ştiu că statului îi e uşor să dea mingea în terenul populaţiei. Dar el face regulile jocului şi numai el poate, de-adevăratelea, să intervină în limitarea efectelor pandemiei. Important e să se priceapă şi, culmea, să vrea. Nu să simuleze preocuparea strigând la cetățeni. Altfel, e uşor să faci conferinţe de presă în care să urechezi populaţia şi e mai greu să-i oferi ceea ce trebuie – măsuri concrete, competenţă, fermitate şi coerenţă.

E prea multă gargară și sfidător de multă spălare pe mâini, mai ales pe partea de responsabilitate a statului.

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA târgovișteană… Puteți să citiți și alte texte scrise, în ultimii ani, de Bogdan, pe http://blogmeaway.ro/blogul/

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro