Istoria românilor se actualizează! Vasile Lupaşc a adus în ţară un manuscris bine păstrat la Vatican

Este vorba despre înscrierile călugărului Niccolo De Modrussa, un trimis al Papei Pius al II-lea, care l-a întâlnit pe Vlad Ţepeş la Curtea lui Matei Corvin de la Buda. “Despre războaiele goţilor” este o lucrare despre care cei care studiază istoria au auzit, dar pentru că accesul la ea era limitat, tindea să devină legendă.

prima pagina a manuscrisului

Prima pagină a manuscrisului

Scriitorul târgoviştean, istoric de meserie, a reuşit să aducă în ţară o fotocopie a acestui manuscris nepreţuit, care schimbă felul în care ştim anumite fapte istorice, aflat în biblioteca Vaticanului. “Cred că ne va oferi o imagine mult clară asupra lui Vlad Drăculea. vom întelege mult mai bine contextul militar şi politic al vremii lui Vlad, relaţia cu Ştefan cel Mare, organizarea românilor din acea vreme, obiceiurile şi multe altele. Mai ales ca avem evenimente povestite chiar de către Vlad Ţepeş Drăcule”, subliniază Vasile Lupaşc.

Târgoviştea va pune la dispoziţia cercetătorilor două copii ale acestui manuscris

Manusrisul este în latină, dar traducerea lui aduce lămuriri de necontestat asupra a ceea ce s-a întâmpat în vremea lui Vlad, atât politic, cât şi social. “Din ce am apucat să citesc până acum, Vlad este mult mai mult decât mi-am imaginat. Aflăm amănunte despre atacul de noapte şi despre rana la cap căpătată de Vlad în acest atac. Asta ne arată clar că voievodul era mereu în prima linie a oştirii sale şi că documentele care vorbesc despre o intrare, de unul singur, a lui Vlad în tabăra sultanului nu sunt cu nimic exagerate. În plus, se vorbeste în aceasta screiere despre obiceiurile, organizarea şi credinţele valahilor. Sunt informatii absolut nepretuiţe”, dezvăluie târgovişteanul, care va folosi aceste date pentru următorul volum din romanul său binecunoscut – “Răstignit între cruci” – despre viaţa lui Vlad Ţepeş.

“Este cea mai mare reuşită din viaţa mea fapul că am adus acest manuscris în România. Voi dona o copie Muzeului de Istorie din Târgovişte şi alta Universităţii “Valahia” din Târgovişte”, spune târgovişteanul, deasemenea multiplu campion mondial la arte marţiale.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

: 5 ganduri despre “Istoria românilor se actualizează! Vasile Lupaşc a adus în ţară un manuscris bine păstrat la Vatican

 • 2 februarie 2016 at 10:36
  Permalink

  Felicitari petru aceasta initiativa..

  Reply
 • 22 decembrie 2014 at 23:12
  Permalink

  sint multe documente importante pentru romani in arhivele vaticanului la care istoricii romani nu au / nu au avut acces pana acum

  Reply

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro