IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Povești de succes

Iulian  MAREȘ este unul dintre foștii mei elevi. Proiectul despre care ne va vorbi aici, prin mai multe povești de succes, povești de viață se numește Balkan Development Support și este o asociație tânără, ce reunește oameni cu experiență, profesioniști în sectoarele lor și creativi în ceea ce fac. Este o echipă internațională, iar obiectivul lor este să contribuie „la dezvoltarea economică, culturală și socială a locurilor unde trăim. Vom aplica lecțiile pe care le-am învățat în timp, ne vom folosi de mijloacele de care dispunem în mod firesc și de resursele pe care le putem accesa direct sau cu sprijinul prietenilor noștri, de acum sau de mâine. Considerăm că abordarea „oameni pentru oameni” e cea mai eficientă și că dezvoltarea durabilă pornește de la identificarea corectă a necesităților individuale și colective, dar solicită și punerea în evidență a perspectivei de satisfacere a fiecăreia. Ne propunem să aducem la un loc resurse și mijloace, pe care să le facem accesibile oamenilor orientați către viitor, caracterizați de onestitate și seriozitate, ce sunt interesați de bunăstarea comunităților din care fac parte.” (Ionuț  CRISTACHE)

 

 

Pădurile noi ale lacului Dridu 

Un nou proiect începe să prindă contur: unul de anvergură, care va conduce la apariția de noi păduri pe malurile lacului de acumulare Dridu, din județul Ialomița. Începutul său a fost greu, dar astăzi venim nu cu una, ci cu două vești bune! Primăvara anului 2021 va fi un moment de pomină, noi toți vom realiza un proiect de care copiii și copiii copiilor noștri vor fi mândri. 

Legea Apelor prevede la art. 6, alin. 2, faptul că gospodărirea apelor se bazează pe principiul solidarității umane și interesului comun, prin colaborare și cooperare strânsă, la toate nivelurile administrației publice, a utilizatorilor de apă, a reprezentanților colectivităților locale și a populației, pentru realizarea maximului de profit social. Noțiunea de profit social se înscrie pe deplin în misiunea asumată de asociația noastră prin statutul ei legal, de unde și oportunitatea ideii de a pune în valoare, economic și social, zonele de mal ale lacului Dridu.  O parte din lacul Dridu și zona sa aferentă sunt incluse în Situl Natura 2000 Grădiștea – Căldărușani – Dridu (cod ROSPA0044), fiind habitat natural pe timp de vară și de iarnă pentru un număr mare de specii de păsări protejate prin lege. Acest fapt limitează activitățile economice care pot fi derulate în perimetrul sitului, dar cele permise de legislație pot aduce beneficii sociale pentru un mare număr de oameni și avantaje financiare pentru comunitatea locală. Asociația noastră a realizat o cercetare asupra economiei locale, în stadiul ei actual, prin raportare la legislația în vigoare specifică siturilor Natura 2000 și la specificul preponderent agricol al zonei, rezultând faptul că împădurirea se poate face în zonele de protecție aferente lacului Dridu, iar această acțiune ar permite dezvoltarea a două categorii de activități economice:

apicultura – perdelele forestiere astfel create ar completa pădurea de salcâmi limitrofă comunei Dridu, unde vin apicultori din regiune și din țară, care practică mersul în pastoral pentru realizarea producției anuale de miere de salcâm. Prin extinderea suprafeței plantate cu salcâmi și prin plantarea altor arbori și arbuști meliferi (tei, paulownia etc.), s-ar obține creșterea semnificativă a acestei activități economice (permisă în Sit Natura 2000) și extinderea sezonului de cules specific apiculturii. 

turismul – normele de protecție impuse de legislație pentru siturile Natura 2000 permit exploatarea turistică a acestor zone în condiții minim invazive. De exemplu, pot fi amenajate trasee de drumeție, piste pentru pasionații de ciclism, pontoane pentru pescuit sportiv, circuite pentru pasionații de fotografie și de „bird-watching”. Distanța relativ mică față de București face ca zona să aibă potențial turistic, fiind necesare, însă, amenajarea ei pe coordonatele menționate și o promovare adecvată. În acest sens, crearea perdelelor forestiere propuse ar avea o contribuție evidentă la punerea în valoare a peisajului. 

După un prim răspuns negativ, ABA Buzău – Ialomița a reevaluat propunerea noastră, în forma sa actualizată, și a decis să sprijine proiectul, urmând ca în perioada următoare să procedăm împreună la identificarea în teren a perimetrelor ce pot fi selectate pentru împădurire. Adresăm multe mulțumiri acestei instituții și factorilor de decizie din cadrul ei care au înțeles beneficiile pe care le implică proiectul în cauză.Totodată,vă anunțăm cu bucurie că avem alături un prim partener: Ambasada Ucrainei în România ne-a comunicat disponibilitatea de a contribui cu voluntari la acțiunile de împădurire planificate pentru primăvara anului viitor, întrucât Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe are un program denumit „Green Diplomacy” („Diplomația Verde”), pe care îl derulează la nivelul statelor unde Ucraina are misiuni diplomatice și care corespunde ca obiectiv cu proiectul vizat de asociația noastră. Adresăm sincere mulțumiri domnului Paun Rohovei, însărcinat cu afaceri a.i. al Ucrainei în România.De acum, intrăm în etapa de organizare și planificare a proiectului. Din echipă, fac parte deja următorii: inginerul peisagist Alexandra Dinu, arhitectul Alexandru Gagiu, designerul Alisa Rujović și Iulian Mareș, președintele Balkan Development Support. În perioada următoare, vom completa  această echipă și vom continua să atragem noi parteneri. Vom înființa un secretariat de proiect, care va înregistra voluntarii care doresc să ni se alăture. În paralel, vom lucra pe conceptul proiectului de împădurire și vom face un inventar al resurselor necesare. 

Adresăm tuturor invitația să ni se alăture. Va fi un proiect mare și vom avea nevoie de tot ajutorul pe care ni-l puteți oferi. Mulțumim! (În imagine, lacul de acumulare Dridu și împrejurimile sale – sursă: Google Earth). „Gazeta Dâmboviței” este partener media al asociației  Balkan Development Support.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro