ortooxacell kiss2022.gif Flax

Ieri elevi obişnuiţi, astăzi desenatori film de animaţie (foto)

În cadrul proiectului „Animation Kid”, copii cu vârste între 10 şi 13 ani, elevi la diferite şcoli din Târgovişte, participă la un curs teoretic şi practic de animaţie, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Copiii au venit cu poveştile, cu ideile, cu desenele, au venit cu totul”

Ei realizează două filme de animaţie şi câteva transformări de obiecte. „S-au selectat copii cu abilităţi la desen şi de vreo două luni de zile ei învaţă treptat cum să treacă de la desen la desen în mişcare, ceea ce înseamnă animaţie şi asta presupune nişte etape şi exerciţiu”, explică pe scurt Ştefan Scărlătescu, regizor de film, cel care se ocupă în cadrul proiectului de felul în care s-au construit poveştile, în care s-au împărţit în scene, timpii şi felul în care se mişcă personajele ca atitudine.

Copiii au gândit două poveşti, pe care să le transpună în animaţie, au creat personajele şi au realizat scenariile. Pentru că spaţiul nu permite şi nici aparatura, se lucrează pe grupe, dar într-un mod unitar. „Spre deosebire de filmele care se fac în Europa, în care fiecare copil este responsabil de un film, noi am lucrat altfel. Fiecare a intrat în caracterul personajului pe care unul dintre ei l-a creat şi l-a făcut să semene de la o scenă la alta. Este destul de complicat pentru cineva care nu are antrenament. Copii au venit cu poveştile, cu ideile, cu desenele, au venit cu totul”, spune cu mândrie graficianul Andrei Scărlătescu, celălalt specialist în domeniu care lucrează cu elevii.

Două poveşti amuzante, dar cu tâlc

Cele două filme de animaţie la care lucrează copiii sunt „Zborul pinguinului” şi „Ursoaica balerină”. În primul este vorba despre un pinguin care încearcă să zboare pentru că vede la televizor că păsările zboară şi în acest scop face tot felul de năzbâtii. „Cuiva i-a venit ideea că filmul se poate termina cu un înot pe sub apă. Pinguinii care sunt greoi şi stângaci pe uscat devin foarte mobili în apă, atunci finalul este cu pinguinul care înoată ca şi cum ar zbura”, explică Ştefan Scărlătescu. „Pinguinul este un personaj amuzant. Nu este greu ceea ce facem. Am învăţat multe lucruri aici”, spune Claudiu Anghelescu, în vârstă de 10 ani.

Cealaltă poveste este despre o ursoaică ce vrea să devină balerină. Pentru că nu îi ies piruetele, se gândeşte să se atârne de o creangă, să nu mai cadă. După ce a văzut că aşa poate să facă ce vrea, strânge vietăţile pădurii pentru un spectacol. Numai că, spre ghinionul ei, în spectacol se rupe creanga şi se face de râs. În final hotărăşte să se înscrie la şcoala de balet.

În apoape două luni şi jumătate, s-au consumat apoximativ 2000 de coli de hârtie

Aceste filme presupun multă muncă. Personajele sunt desenate pe hârtie în fiecare dintre mişcările pe care le fac, desenele sunt scanate, introduse în calculator, unde sunt colorate şi unde personajele prind viaţă. Copiii lucrează cu aparatură şi programe de calculator speciale. „Am achiziţionat un program de animaţie de la o firmă din Canada, care s-a arătat interesată de proiectul nostru şi ne-a oferit în plus câteva programe gratuit pe perioada proiectului, ca să poată lucra mai mulţi copii. La final le vom arăta filmuleţele şi este posibil ca ele să fie postate pe site-ul firmei, alături de altele făcute de copii din întreaga lume”, dezvăluie Ştefan Scărlătescu. Munca de până acum ca şi consum de hârtie se ridică la aproape 2000 de coli, ceea ce include şi exerciţiul iniţial pentru animaţia de film.

„Odată ce ajungi să înţelegi, nu e nimic greu”

Pe lângă animaţia pe hârtie, elevii au posibilitatea să lucreze şi pe o tabletă grafică. „Desenul pe tabletă este mai complicat pentru că, deşi nu mai trebuie să scanăm desenele, atunci când se desfăşoară o acţiune directă trebuie să ai controlul trecerii de la o mişcare la alta. Este o poveste care nu are epic, e o gândire de transformare a unor obiecte în altele, având o logică de transformare. Nu este uşor. Unul dintre desenatori a făcut deja 500 de desene pe tableta grafică pentru până un minut de film”, explică Andrei Scărlătescu. Olivia Gabriela, în vârstă de 12 ani, elevă în clasa a şasea la Şcoala „Matei Basarab” din Târgovişte lucrează pe o astfel de tabletă grafică. „Încerc să fac o animaţie care să fie înţeleasă de copii: o transformare a unui cap de şoricel uman într-o floare. O să urmeze să fac o trompă, un copac. Ideile îmi vin pe moment sau mă inspir din desenele animate. Odată ce ajungi să înţelegi, nu e nimic greu”, crede eleva.

Deşi nu se ştie încă dacă proiectul care se va încheia în luna septembrie va avea o continuare, pentru participanţii la acest curs, elevi sau nu ai unei şcoli de arte, această experienţă poate fi începutul unei viitoare cariere în domeniu. „Lucrez la filmul Zborul pinguinului. La început nu reuşeam să înţeleg animaţia, mă gândeam că e numai pe calculator, dar acum îmi place foarte mult şi mi-am dat seama că aş putea să continui în acest domeniu”, mărturiseşte Octavia Radu, de 13 ani, elevă a Liceului de Arte „Bălaşa Doamna” din Târgovişte.

  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media