FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – Mândria poate e un păcat, dar stima de sine e o virtute

Am tot discutat cu oamenii din jurul meu, mai mult sau mai puțin inteligenți, despre nefericirea umană. M-am întrebat mereu de ce tinde omul spre nefericire și de ce o acceptă pentru că, da, pentru mine, nefericirea este o chestiune care este sau nu acceptată. O să las pe săptămâna viitoare discuția despre cheia fericirii pe care eu am descoperit-o și care, pentru mine, funcționează. Astăzi vreau să vorbesc despre nefericirea oamenilor și motivul ei.

După ce-am analizat o vreme, am înțeles că oamenii sunt nefericiți, în general, pentru că nu se iubesc suficient. Dacă s-ar iubi pe ei înșiși, atunci de ce și-ar permite să fie nefericiți? Spui că vrei ca oamenii din jurul tău să fie fericiți și ai face orice pentru fericirea lor, dar pentru fericirea ta de ce nu faci nimic? Pe tine de ce nu te iubești? Poate nu e vina ta. Poate nu te-au învățat părinții ce-nseamnă să te iubești, ori poate nici nu te-a tras nimeni, niciodată, de-o parte să-ți explice cât de important ești.

Am crescut, mulți dintre noi, într-o cultură care vede mândria ca pe un păcat capital și poate de asta ți-e frică. Poate te temi că oamenii te vor numi mândru, dar dacă n-a făcut-o nimeni până acum, îți voi explica eu cât de diferite sunt mândria și stima de sine. Ele fac diferența, în general, între omul prost și cel inteligent – prostul va fi mereu mândru de prostia lui și se va lăuda cu ea ca fiind cea mai mare descoperire a umanității. Omul inteligent își va aprecia munca, o va pune în valoare, va înțelege ce-a făcut și-și va cere răsplata echitabilă. Bineînțeles, există și excepții, mai ales că nu toți oamenii care știu multe lucruri sunt și inteligenți.

Tu ești nefericit acum pentru că nu ai înțeles cât de important ești pentru tine. Egoismul nu are legătură cu iubirea necondiționată pe care ar trebui să ți-o porți. Ești cea mai important persoană din propria ta viață și nimeni nu trebuie să îți ia asta. Nefericirea se termină în clipa în care realizezi că ești mult prea important pentru tine ca să te lași atins de oricine, că fericirea ta nu depinde de nimeni altcineva în afară de tine și că bunăstarea ta nu trebuie să se schimbe în funcție de mofturile celor din jur. N-o să fii fericit decât după ce vei avea puterea să te privești în oglindă, să te vezi cu adevărat, cu defecte și calități și până ce nu vei avea chiar tu puterea să rostești ce ți se cuvine și ce nu.

Așază-te în fața oglinzii și spuneți tot ce simți pentru tine! Spune-ți când te-ai scos singur din sărite și când te-ai apreciat pentru ceva din toată inima, spune-ți ce faci bine și unde greșești și acceptă că ești suma a tot ceea ce ți-ai spus! Chiar dacă ai defecte, chiar dacă greșești, asta n-ar trebui să schimbe cu nimic iubirea pe care ți-o porți. Nefericit nu vei mai fi atunci când vei sta drept, demn și vei putea decide singur, conștient, unde îți e bine și unde nu.

Dacă tu ai impresia că iubirea de sine este similară egoismului, atunci ai cunoscut doar oameni mândri. Mândria face omul care se iubește pe sine să uite de datoria de a-i proteja pe cei din jur. Mândria face un om care se apreciază să trateze cu lipsă de respect munca altora ori să-i desconsidere complet. Să te iubești pe tine nu înseamnă să nu-i iubești pe ceilalți. Sufletul e atât de nemărginit încât în el încape iubirea pentru întregul univers.

Visez de multe ori la oameni care se iubesc și se apreciază, care nu vor să le facă rău celor din jur. Visez să mă trezesc într-o zi în lumea în care, din dragoste pentru tine, o să-i întinzi o mână și celui de lângă tine și în ziua-n care-l vom înțelege cu adevărat pe Dumnezeu. Cred că e tare departe, așa că, în timp ce eu mă întorc în mica mea fantezie, tu învață să apreciezi omul minunat pe care-l vezi în oglindă.

 

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro