FIRUL ÎN PATRU – Claudia F. BADEA – Grija pentru capra vecinului

M-am gândit mult la subiectul de astăzi și-am încercat să găsesc o explicație pentru unele lucruri pe care oamenii le fac. În inocența și idealismul meu am găsit un răspuns care mi-a relevat cât de goale de sens sunt viețile multora și câtă risipă de har fac unii. Cea mai profundă formă de a greși față de Dumnezeu, în ochii mei, este să nu dai sens vieții pe care el ți-o dăruiește. Această formă dureroasă de lipsă de respect am întâlnit-o la oamenii care trăiesc viața altora în loc s-o trăiască pe-a lor. Din afirmația aceasta se pot înțelege multe, dar astăzi mă voi opri doar la oamenii care poartă de grijă caprei din curtea vecinului în timp ce capra din propria-i curte imploră după viață și se prăpădește fără să fi dat lumii măcar o picătură de lapte ori un mănunchi de lână. 

   Am privit cu mintea asta crudă la lume și m-am întrebat: de ce-i interesează pe oameni mai mult viața altora decât propria lor viață? De ce știm tot ce e bine pentru alții, dar pentru noi nu mișcăm un deget? E oare în natura umană sau e ceva dincolo de algoritmi? Din nefericire pentru sufletul meu mă trezesc des punându-mi astfel de întrebări și multe altele. Mi-ar fi plăcut să am indiferența nărodului și să rămân și eu în cercul strâmt, dar acum e prea târziu pentru asta. Așa că, dacă tot mă frământ din tot felul de probleme, măcar să îmi adun priceperea și pentru a-mi lămuri câteva. Ce n-au înțeles unii este că n-am pretins niciodată     c-aș ști prea multe ori că merit să vorbesc deasupra unor mulțimi. Eu doar spun ce-mi dictează un suflet bătrân și-o minte crudă. Mă străduiesc să găsesc răspunsuri pentru milioanele de întrebări care-mi aleargă prin minte și încerc să împart cu cei din jur răspunsurile pe care le aflu. 

   Revenind la problema mea de astăzi, chiar m-am întrebat, mai ales în ultima vreme, ce e în mintea și sufletul oamenilor care-și duc existența analizând deciziile altora? Pe oameni îi interesează cu cine îți împarți viața? De ce? Până când? De ce alegi meseria aia? De ce îți înveți copilul să fie într-un anume fel? De ce nu crezi într-o anume zeitate? De ce ai o sexualitate diferită? De ce nu mergi pe același drum cu ei? Și multe alte lucruri de acest gen. Nu-i interesează cine ești, ori care e bagajul emoțional pe care-l duci cu tine. Ei se frământă cu privire la felul în care iei tu decizii în viață și-i neliniștește teribil faptul că te abați de la normele bătute în piatra din mintea lor. 

   Ne lovim foarte des de oameni care știu cum să-și trăiască viața mai bine decât noi. Am întâlnit oameni care mi-au cerut socoteală pentru ceea ce fac, cum gândesc ori de ce simt anumite lucruri. Sunt convinsă că mulți oameni de acest gen v-au rănit, pentru că și mie mi-au făcut la fel. E incomod să ai pe cineva mereu în ceafă care știe mai bine decât tine cum e cu sufletul tău, dar știți ce-am aflat despre oamenii ăștia? Vă voi spune un lucru pe care eu l-am observat și care mi-a schimba percepția despre acești oameni. V-ați gândit vreodată cât de tristă, de goală și de lipsită de sens e viața unui om dacă el, în fărâma de existență pe care poate o are, alege, în loc să trăiască, să-și facă griji pentru viața altuia?

   În acest gen de oameni, în cei care-și risipesc viața judecând-o pe-a ta, am descoperit o goliciune de sens cum rar mi-a fost dat să văd. Oamenii care au o problemă cu sexualitatea celor din jur, cu modul în care cei din jur trăiesc ori gândesc sunt oamenii care n-au nimic în viața lor. Oamenii care și-au descoperit sensul, vocația, menirea n-au timp să-i judece pe cei din jurul lor, cei care au pentru ce să trăiască, n-au timp să trăiască și pentru alții. Există o lipsă profundă de esență în cei pe care-i deranjează felul în care tu trăiești. De aceea spun că, pentru mine, ei sunt demni de compasiunea noastră. Cum o fi oare să fii atât de lipsit de viață încât s-o pretinzi pe-a altuia? Cum o fi să trăiești atât de orb încât să nu vezi capra ce se stinge ușor la picioarele tale? 

   Pentru mine, sufletul oamenilor care pretind că nu pot trăi în pace din pricina felului în care trăiești tu, e mort cu mult timp înainte de a te întâlni. Dacă doar strigă de după gard la tine, lasă-l să răgușească și privește-l ca pe o bucată de materie chinuită de o conștiință incompletă, dar dacă intră și în curtea ta, ia-ți libertatea de a-l alunga – tu ești singurul care poate decide cine intră pe proprietatea ta. 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro