IN MEDIAS RES – Ștefania Pavel – Subiecte tabu?

Serioasă, nerăbdătoare să afle, dacă se poate, toate răspunsurile, poetă talentată, Ștefania Pavel caută, la cei 16 ani ai ei, drumul înțelepciunii… Cred că îl va găsi destul de repede, din locul ei, de pe rândul din mijloc al clasei a X-a F, dacă va mai avea „șansa” să poată ajunge și la școala ne-online vreodată! Iată, mai jos, câteva gânduri despre viață, cum spuneam, la cei 16 ani ai ei! (Ionuț  Cristache)

 

   M-am gândit destul de mult timp (poate chiar prea mult, având în vedere câte am de spus în legătură cu această temă) la cum pot scrie un articol despre sănătatea mentală, fiind un subiect foarte important, dar pe care, din păcate, nu toți îl înțeleg (sau poate refuză să îl înțeleagă?). Oricum ar fi, consider că este vital să abordăm această temă mai des, desigur, împreună și cu alte subiecte care încă sunt considerate a fi tabu. Sincer, mi-a fost puțin teamă să încep scrierea acestui articol, fiindcă în general mă feresc să discut cu anumite persoane sau să scriu, chiar dacă o fac doar pentru mine, despre astfel de lucruri, deoarece în această viață a mea, ce-i drept nu foarte lungă, m-am lovit de o mulțime de prejudecăți ale unor oameni fie prea ignoranți, fie prea puțin sau deloc informați. Totuși, mi-am dat seama că nu ne putem aștepta ca cineva să se nască deja informat, iar normalizarea subiectelor tabu nu poate veni altfel decât prin abordarea lor fără prejudecăți. Așa că, așteptând ca cineva să ia inițiativa,   mi-am dat seama că și eu sunt cineva, deci tot ce trebuie să aștept e ocazia de a-mi rezerva un interval de timp în care să fac ceea ce până acum așteptam să facă alții, nimic altceva. Tocmai de aceea, pe lângă coordonarea unei pagini de Facebook dedicată sănătății mentale (desigur, ajutorul colegilor mei din grupul de voluntariat Impact – Imbatabilii Picior de Munte este extrem de important), am decis să discut despre această temă. 

   Dintr-un singur search pe google putem afla că: „Sănătatea mentală, definită de Organizația Mondială a Sănătății, este „o stare de bine în care individul își realizează propriile abilități, poate face față stresului normal al vieții, poate lucra productiv și fructuos și este capabil să facă contribuția la comunitatea sa “ (Wikipedia). Până acum, totul pare simplu: sănătatea mentala este cea care ne permite să funcționăm corespunzător; însă lucrurile se pot complica și această sănătate mentala, precum cea fizică, se poate degrada (din diverse cauze sau fără o explicație concretă, ambele variante fiind valide). 

   Adesea se creează o discrepanță între sănătatea fizică și cea mentală, prima fiind considerată mai importantă decât cealaltă. Totuși, ele nu sunt atât de diferite: în cazul degradării oricăreia dintre cele două apar boli care ne afectează viața cotidiană (unele tratabile, altele care te urmăresc pe întreg parcursul vieții, medicamentele făcându-le mai mult suportabile decât inexistente). Se observă și legături între ele, deoarece sănătatea mentală deteriorată poate provoca și afecțiuni fizice (de exemplu, orice boală mentală poate afecta capacitatea de concentrare a creierului, depresia poate provoca insomnie, hipersomnie, fatigabilitate, automutilare etc., anxietatea poate provoca palpitații, greață, tensiune musculară, tremor etc. iar traumele pot afecta capacitatea creierului de retrăire a unor evenimente trecute) și invers. Pe de altă parte, unii oameni sunt de părere că singura diferență dintre sănătatea mentală și cea fizică este că aceasta din urmă poate fi observată și de către cei din jur, nu doar resimțită de către persoana afectată, însă și multe cazuri de boli mentale pot fi observabile, numai că deseori ne ferim de a accepta acest lucru, îl trecem cu vederea sau, pur și simplu, nu știm ce înseamnă și cât de grave sunt toate acele simptome. De aceea, eu sunt de părere că o altă diferență în afară de modul în care noi ne raportăm la cele două nu există și, din fericire, acest lucru poate fi schimbat. 

   Este imperativ să înțelegem importanța pe care sănătatea mentală o joacă în viața noastră și să nu o mai tratăm ca pe un subiect tabu, fiindcă nu este ceva rușinos să avem probleme, așa cum nu ți-ai bate joc de cineva care suferă de o boală ce îl afectează la nivel somatic sau nu te-ai urî pe tine fiindcă ești într-o situație de acest gen, nu ar trebui să faci asta nici în cazul sănătății mentale. Pe de altă parte, rușinos este să nu iei în serios bolile ce afectează psihicul, cum ar fi tulburările apetitului, tulburările de anxietate, depresia, sindromul depersonalizării, schizofrenia sau să ignori strigătele de ajutor ale celor aflați în nevoie, fie ele articulate sau nu (o postare legată de lucrurile ce pot fi un semnal de alarmă privind sănătatea mentală a celor din jurul nostru va apărea, cât de curând, pe pagina de Facebook pe care o menționam la început, numită Stare De Bine Pentru Tine). 

   Sănătatea mentală nu ține cont de vârstă, problemele legate de ea pot apărea oricând și pot afecta pe oricine, de aceea este important ca aceasta să fie înțeleasă și văzută ca fiind importantă atât la școală, la locul de muncă, în familie, dar și de către sine. De asemenea, chiar dacă nu de fiecare dată simțim că este locul nostru să o facem, oricând putem influența pe cineva, fie că îi agravăm starea sau îl ajutăm să simtă că este mai mult decât ceea ce problema sa mentală îl face să creadă că e, alegerea fiind la latitudinea fiecăruia.

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro