FILE DIN ARHIVE – Liliana STOICA – Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște

25 august 1915 este momentul în care primarul orașului Târgoviște adresează o nouă solicitare ministrului Cultelor și Instrucțiunii Publice de transformare a Gimnaziului Văcărescu în Liceu, după ce încă din 1913 înaintase ministerului un raport în acest sens. Solicitarea venea imediat după momentul festiv de sărbătorire a 40 de ani de la înființarea unității de învățământ, moment la care a fost prezent și dl. ministru. Prin înființarea claselor liceale urma să fie îndeplinită dorința părinților care ar fi fost astfel scutiți de „cheltuieli și inconveniente, depărtând copii din familie, spre a fi susținuți cu mari cheltuieli în alte orașe, pentru terminarea studiilor liceale”.

Cererea de transformare era justificată prin faptul că „populațiunea județului a crescut la 253.000 suflete, iar cea urbană a crescut la 18.000 suflete, adică amândouă s-au îndoit mai mult de jumătate decât se număra la înființarea gimnaziului...”. Totodată, singura unitate de învățământ liceal din zonă era Liceul de la Mănăstirea Dealu, un liceu de carieră militară, unde erau înregistrate cereri de admitere din toată țara.

Posibilitatea de extindere a apărut în momentul în care Matei Corbescu, cu ale cărui proprietăți se învecina gimnaziul în partea de nord, s-a arătat dispus să vândă terenul în suprafață de 3312 m.p., împreună cu cele două clădiri deținute, clădiri aflate în bună stare si care ar fi putut fi folosite fără să se intervină asupra lor.

Se pare că Ministerul Cultelor și Instrucțiunii publice a aprobat înființarea clasei a V-a, începând cu anul școlar 1915-1916, dar intrarea României în război a întârziat îndeplinirea formalităților. Mai mult, pe perioada războiului și a ocupației germane, localul liceului a devenit spital al Crucii Roșii Române și mai apoi spital german până la sfârșitul războiului.

Sursa: Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Dâmbovița, fond Primăria orașului Târgoviște, dosar 15/1915.

 


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro