Expoziţie brâncovenească la Muzeul Poliţiei Române!

În perioada 16 august -16 septembrie, la Muzeul Poliţiei Române este organizată expoziţia  foto- documentară „ Constantin Brâncoveanu”, dedicată martirilor Brâncoveni. Vernisajul a debutat pe 16 august, ziua de pomenire a martirilor Brâncoveni stabilită de Biserica Ortodoxă Română din 20 iunie 1992 când aceştia au fost canonizaţi.

Ziua de 16 august aminteşte de moartea mucenicească la Constantinopol a Voievodului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, împreuna cu fiii săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei – şi cu ginerele său, visternicul Ianache Văcărescu, una din cele mai cumplite tragedii pe care le-a cunoscut istoria României. Aceştia au fost decapitaţi întrucât nu au dorit să renunţe la credinţa lor. Cele sase trupuri decapitate au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele „purtate în prăjini” pe uliţele cetăţii, au fost înfipte la o poarta a Seraiului şi ţinute acolo trei zile, după care au fost aruncate în mare.

Muzeul Poliţiei Române este găzduit de o clădire monument istoric, ctitorie brâncovenească, cunoscută sub denumirea de „Casa Coconilor” refăcută în stil neoclasic între anii 1867 şi 1893.Casa a fost construită iniţial, mult mai devreme, în anul 1701, din iniţiativa domnitorului Constantin Brâncoveanu pe locul alteia mai vechi care a aparţinut lui Grama Stolnicul. Va fi numită “Casa coconilor”, adică a fiilor domnitorului, fiind aşezată “den jos de biserica Sfânta Vineri” … aşa cum menţionează un document din anul 1630.

Distribuie:

hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro