EDITORIALUL DE MARȚI – Gheorghe SCORȚAN – Flamboiantele tichii ale politichiei autohtone

Potrivit promisiunilor făcute de către PNL și USR, iată că indemnizațiile speciale ale parlamentarilor au fost în sfârșit tăiate. Singurii parlamentari care s-au abținut au fost cei ai UDMR-ului. Dânșii spun că au procedat astfel din cauză de principiu: să se desființeze toate pensiile care nu se bazează pe contributivitate, ori, altminteri, tot spectacolul cu eliminarea doar a pensiilor speciale acordate foștilor parlamentari este doar o chestiune demagogică, de imagine. Mai ales că, subliniază politicienii noștri minoritari, ponderea indemnizațiilor foștilor parlamentari nu reprezintă decât un procent infim (potrivit acestora, doar 1,3% din totalul pensiilor speciale). Restul, adică ponderea covârșitoare a pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, fiind reprezentată de pensiile militarilor, aviatorilor, polițiștilor, magistraților, diplomațiilor etc. Cu un atare procent, desigur, este cât se poate de evident că mare lucru, pentru îmbunătățirea pensiilor bazate pe contributivitate, nu se prea poate face. N-ar ajunge nici măcar de-o bere mai ieftină… Căci, ponderea indemnizațiilor foștilor parlamentari în totalul pensiilor este extrem de mică. Așa că, picătura câștigată cu atâtea discursuri sforăitoare (a se vedea lătratul victorios al domnului Orban), dacă nu va fi urmată și de desființarea restului pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, nu face mai mult decât un biet exercițiu de a se afla într-o treabă fără rost și consecințe pentru viața concretă a semenilor noștri. Un tip de activitate, nu-i așa?, în care politichia ieftină de tip autohton a excelat din plin. Dar care, pe de altă parte, a constituit din totdeauna un motiv de împăunare, de expunere a tichiilor care mai de care mai flamboiante pe care actorii politichiei noastre le utilizeză mai ales când ies la împerechere cu părțile mai naive și credule ale încercatului nostru electorat. Dacă nu s-ar fi scărmănat în urechi cu piciorul, și n-ar fi urmărit doar câștiguri de imagine, problema s-ar fi putut repede rezolva cu un algoritm de impozitare doar al pensiilor care nu sunt bazate pe contributivitate.

Ar trebui spus totuși ceva despre inestimabilii noștri purtători de tichii, care mai de care mai învolburate în țipătul lor asupra simțurilor din perioadele boncănitului: dânșii au o hibă despre care nu prea vor să se știe în public: asemeni cocoșului de munte, care în marele său țipăt are urechile astupate, tot așa se întâmplă și cu aceștia! Nu mai aud nimic din ceea ce se petrece în jurul lor! Pentru amatorii noștri de politichie, realitatea se reduce doar sunetul propriului lor zgomot destinat seducerii electoratului credul. Numai că și acesta, în ciuda naivității sale, nevoit să treacă prin tot felul de nevoi și somații dictate de o realitate extrem de nudă și fără zorzoane, îl cam trimite în brațele dezamăgirii și mai apoi de ancorare a încrederii în alte zări ale politichiei noastre. A se vedea ascensiunea fulminantă a unei noi asociații întru politichie care, pentru ochii oricărui struț, pare să fi deținut inestimabila strălucire a AUR-ului. Și ar mai fi ceva de adăugat la genul de autism al purtătorilor de tichii flamboiante: păi, cum să se explice vulgului că forma juridică, în vederea tăierii indemnizației foștilor parlamentari, și la care s-a convenit în parlament că ar putea trece fără probleme de CCR, nu a fost ceea ce a ieșit din capul PNL ori USR – adică partidele care au la baza rezultatelor lor electorale și promisiunea desființării pensiilor speciale – ci din experimentata și făcătoarea de rele tărtăcuță a blamatului PSD! Halal expertiză, am putea exclama! Și aceasta la adresa unor partide care își imaginează că vor reforma, într-un sens pozitiv, ceva din încercata noastră societate autohtonă. Care expertiză?! Numai dacă ne gândim că ditamai partidele reformatoare nu au găsit să pună în fruntea ministerului sănătății decât un domn a cărui singură legătură cu domeniul a fost înalta expertiză de cărăuș de medicamente. Lăudabil, dar câtuși de puțin convingător! Să nu fi  cunoscut partidele invocate nici măcar un doctor de ispravă, cu oareșce calități manageriale?!

Domnule Orban, nu cumva ar trebui să ne amintim mai des de situațiile în care n-ar trebui să te însoțești cu unii nici măcar la câștig? Așa că bine ați face să vă concediați toți sfătuitorii în chestiuni juridice, dar și de comunicare! Imaginați-vă că ați fi ales să votați varianta clocită de PNL ori USR! Probabil că ați fi avut același discurs sforăitor… Numai că ați fi avut apoi ceva sughițuri, când respectiva variantă ar fi trecut prin sita CCR… Apoi, nu pot să nu mă gândesc la ce fel de discurs ați fi ținut în cazul indemnizațiilor acordate, la pensie, redutabililor europarlamentari pe care partidul dvs. îi deține cu mândrie. Chiar să nu știți faptul că la nesimțitele stipendii, care vor fi acordate foștilor europarlamentari, țărișoara noastră contribuie din plin. Îl veți  înfiera cumva pe colegul Rareș? Care, oricum, a cam îndrăznit de capul lui să mârâie în mod public împotriva șefului! Context în care ar fi de așteptat ca, până la desființarea tuturor pensiilor speciale, să nu mai țineți discursuri care să producă multiple frizoane doar tichiei personale. Să vă abțineți și să vă vedeți de treabă, chiar apelând cu adevărat la expertiză! Și să fiți convins că n-o veți găsi printre rândurile, neamurile și cumetriile partidului. O veți găsi, cu siguranță, în afara partidului! Poate așa vă va da Domnul și ideea de a deschide larg ochii înspre rezervorul mereu nesecat de talente pe care orice popor îl deține! În căutare de expertiză, de pildă, ați putea, atunci când luați prânzul la Cameră, să invitați intelectuali de la care aveți ce învăța. Prilej cu care, vă garantez, vă îmbogățiți nu doar imaginea asupra realității, ci și sensibilitatea cu care o veți percepe de fiecare dată.

Și, gratis, la fel ca hulitul PSD, vă mai dau niște idei! Săptămâna trecută notam că atâta vreme cât ponderea în PIB a pensiilor se menține pe undeva la 8%, în vreme ce media europeană este de 11%, nu veți reuși să găsiți vreo rețetă de creștere a pensiilor mai mici, adică a pensiilor celor invocați în discursul rostit cu prilejul pomenit mai sus: cei care trag la sapa și la șaibă. Haida de! Ca liberal pur-sânge, cum vă place să vă imaginați că ați fi fiind, ar trebui să fiți mai circumspect de mila cui plângeți. Chit că de respectivii, invocați în pomenitul discurs, îi cam doare la bașcheți și pe politichiștii din PSD. Care, preocupați de caviar și alte delicatesuri, numai de sărmani n-au ei chef… Dar, revenind la ideile în cauză: imaginați-vă că plata pensiilor militarilor, polițiștilor, celor din servicii etc. se va face integral din cei 2% care sunt destinați, prin consens, apărării. Și, desigur, de către case de pensii proprii. Se întâmplă și prin alte părți. Probabil că, în acel moment, decidenții din sectoarele de apărare și ordine vor reconsidera frageda vârstă de pensionare care funcționează în prezent. Apoi, poate vor reconsidera resursele care în prezent, în mod nejustificat, din cei 2%, sunt consumate pe sportivi și alte tâmpenii. Trebuie precizat că nu este vorba ca acești 2% ar putea fi adăugați la cei 8%, cât reprezintă în prezent ponderea pensiilor din PIB, și s-ar putea face astfel 10% din BIP pentru pensii. Și, în paranteză fie spus, nu pentru toți pensionarii: aș căuta un algoritm care să îmbunătățească îndeosebi pensiile mici și medii. Iar asta s-ar simți de mulți dintre amărâții invocați de către dvs.! Vă garantez asta! Dar revenind, invocarea celor 2% este doar un exemplu care trimite atât la gestionarea mai cu grijă a resurselor bugetare, cât mai ales la o altă filosofie în alcătuirea bugetului: puțin dintr-un loc, un pic din altul, nu ar fi ceva nemaipomenit să se ajungă la un biet 10% care să fie atribuit pensionarilor.

Concluziv, ar fi vorba mai sus despre o chestiune de viziune, alta decât cea care umblă deocamdată prin capul de contabil al premierului și, desigur, despre o cu totul altă sensibilitate care v-ar motiva să acționați într-un anumit sens. Unul care nu prea a caracterizat politichia de pe malurile Dâmboviței. Fiind vorba, după cum cred că realizați deja, despre situațiile politice concrete, adică cele menite nu doar unui concurs de tichii, ci destinate chiar schimbării în bine a condițiilor de viață ale semenilor.noștri Și când ați avea în mod justificat pretenția că v-ați gândit cu adevărat la mânuitorii de sapă și șaibă. Căci nu orice acțiune inițiată de către partide și de către cei care le populează ar trebui să se numească, cu adevărat, ca fiind una politică. Abia când se poate vorbi despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi a semenilor noștri, vom avea de-a face cu politicieni. Și aceasta, în adevăratul sens al cuvântului. Iar despre ceea ce durează aceștia, ca fiind, cu adevărat, politică. Adică, ceea ce filosoful din Stagira a atribuit termenului de politeia. Altminteri, este vorba doar despre purtători de flamboiante și țipătoare tichii de mărgăritar, mereu agitați și-n căutare de creduli și naivi. Ceea ce, după cum bănuiesc că știți, a condus uneori la nașterea unor monștri! Și aceasta, chiar cu forcepsul pus la dispoziție de către ritualul democrației!

Gheorghe SCORȚAN este sociolog și un foarte cunoscut cercetător în domeniul științelor sociale…

Distribuie:
corneliu radupopa USRPLUS

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro