IPOTEZE DE LUCRU – Iulian MAREȘ – Fragmentarium

Legea e una pentru toți?… A făcut turul televiziunilor știrea cu bătrânul încătușat pentru că nu purta mască de protecție și a refuzat să prezinte cartea de identitate. Cel care a pretins, în fals, că e ofițer în rezervă al Armatei Române. Ei bine, senatoarea Șoșoacă apare peste tot fără mască, nu doar o dată. Nu vedem o știre din asta, nu vedem jandarmi dându-i amendă, nimic. Deși e clar că pericolul social pe care îl generează acțiunile sale e exponențial mai mare. Practic, este instigare ceea ce face. Asta e justiția egală pentru toți? Asta înseamnă că „nimeni nu e mai presus de lege”?

Conducători pe care-i merităm… Urmăresc modul în care mai mulți primari din țară își prezintă pe Facebook și în mass-media activitatea pe care o desfășoară, de la preluarea mandatelor. Acești primari aparțin de partide din aproape întreg spectrul politic: unii sunt de la PSD, alții de PNL, unii de la USRPLUS. În egală măsură, văd și reacțiile „publicului”, comentarii pozitive sau negative, exprimate de numeroase categorii de comentatori. În tot acest peisaj, sare în ochi spiritul de haită, un apetit dezlănțuit pentru critică acerbă, aici și acum. Nici nu mai contează ce fac și ce nu fac respectivii primari. Este evident partizanatul multor comentarii, cele din registrul „nu mă interesează ce proiecte ai, te înjur pentru că ești de la partidul X”. Dar la fel de evidentă e gândirea unilaterală a majorității, fiecare reclamă fix ce îl doare pe ea sau el și extrem, extrem de puțini se adresează, cu adevărat, în numele unei comunități. Păguboase apucături… Dovedesc pe deplin că avem conducătorii pe care îi merităm. Dacă acești comentatori și-ar propune sincer să contribuie la bunul mers al vieții în orașele și comunele unde trăiesc, la dezvoltarea urbei de care aparțin, la modelarea în sens constructiv a conduitei primarilor și consilierilor locali, atunci clar alta ar trebui să fie abordarea dialogului în spațiul public. Dacă singura contribuție pe care o puteți avea este de „huo, bă!”, să nu vă mire rezultatele modeste din administrația publică.

Dragi părinți… Când vă luați copiii de la școală și mergeți cu ei de mână pe șoselele patriei, țineți-i pe partea dinspre marginea carosabilului. Nu invers… Nu expuneți copiii riscului de a fi loviți de autovehiculele aflate în trafic, doar pentru că pe voi, adulți fiind, nu vă duce mintea la un aspect elementar de siguranța rutieră. Asta e România, autoritățile nu sunt în stare să facă trotuare și scapă cine poate. Dar copiii nu au nicio vină și de la părinți învață, în primul rând.

O mâhnire… Rar „talent” are națiunea română de a-și uita propria istorie și reperele ei de fixare a conștiinței naționale. Poate pentru că versiunile oficiale ascund grozăvii dureroase.
Ar trebui spus că, la intrarea în Primul Război Mondial și la intrarea în Al Doilea Război Mondial, dotarea Armatei Române era dezastruoasă, situația de acum nefiind foarte diferită. La asta, se adaugă competența îndoielnică a unor ofițeri de Stat Major, puși la un loc cu unii ofițeri străluciți. Ca și acum… Fără mijloace adecvate, orice strategie de apărare este compromisă din start. Iar la noi, perseverența e numai linia de indecizie politică, aici este originea unui posibil nou dezastru național.

Republican de Târgoviște… Mă declar republican convins, fără ca asta să însemne că aș fi împotriva monarhiei, ca instituție guvernatoare a unui stat național. După mine, în lume sunt monarhii și monarhii. Admir sincer monarhia britanică, dar în același timp nu pot să nu am un fior de repulsie față de cea saudită, de exemplu. În privința experienței monarhice pe care a cunoscut-o România, am rezerve serioase, însă. Pentru vremurile cărora le-au fost contemporani și mai ales pentru România, regii Carol I și Ferdinand au fost conducători benefici. Au imprimat țării un incontestabil progres, iar faptele lor bune au cântărit mult mai mult decât păcatele pe care le-au avut în raport cu poporul. Dar, nu același lucru pot spune despre Carol al II-lea și Mihai I. Chiar deloc… Aceștia au fost regi nevolnici, ale căror judecată și conduită au fost păgubitoare pentru România. Ideea că țara asta ar putea redeveni, cândva, monarhie este resuscitată cu interes, e limpede. Este un joc de influență, căruia mulți îi cad în capcană. Totuși, suntem în secolul al XXI-lea. Nu mai putem crede că valoarea unui conducător se transmite pe cale dinastică, se perpetuează sine die, prin sânge. Atunci, ar fi suficiente niște transfuzii periodice.

Despre liderii politici… România nu are lideri politici capabili să coaguleze solidaritatea oamenilor. Aceasta există, dar preponderent în stare latentă. Numai sclipiri individuale sau spectacole fățarnice puse ocazional în scenă de televiziuni ne mai arată câtă solidaritate zace în poporul ăsta. Ori colectele de alimente și haine organizate anual, cu perseverență, de anumite cluburi auto de off-road… Politica ar trebui să fie arta conducerii oamenilor întru solidaritate, nu foarte îndepărtată de practica religioasă. În unele locuri ale lumii, chiar așa și este. Hamas, în Palestina, de exemplu… Ar trebui să fie laică în structurare și manifestare, dar animată de spirit profund uman, de credință. Politicienilor români le lipsește adevărata credință, chiar în ei înșiși (indivizi sau partide). Câțiva dintre ei cred cu asemenea tărie, dar în propria lor ticăloșie, care rămâne măruntă prin neputința de a se transforma în pârghie pentru posibile realizări naționale și care servește exclusiv intereselor de familie sau de „clan”.

IULIAN MAREȘ este jurnalist, absolvent de științe politice și, desigur, absolvent de „Carabella” târgovișteană…

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro