EDITORIALUL DE JOI – Bogdan CIUCLARU – Nu vrem să fim eroii voștri

 „Sunteți eroii noștri, sunteți niște învingători” Fraza asta e mai degrabă deranjantă decât măgulitoare. Pentru orice român. 

Și-o să explic. Aparent avem o construcție atent poziționată în discursul unui oficial român pentru a mulțumi și-a sublinia recunoștința autorităților față de cetățenii responsabili, în contextul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Dar e fix genul acela de frază, de limbaj care omite întreg adevărul. Acela că nimeni nu și-a dorit să fie erou și nimeni n-a anticipat sau aprobat, ca din cauza unor stângăcii să ajungă martir. Cine a murit din prostia decidenților nu e în niciun caz un învingător. Iar cine a suportat carantina n-a avut de-ales. 

Și mai e un aspect… Important. Ajunge cu eroii și cu cuvintele înduioșătoare. Statul român trebuie să înceteze să ne mai facă eroi ai unor catastrofe. Nu mai vrem să fim eroii protestelor, ai spitalelor mizerabile sau ai incompetenților. Nu mai vrem să fim eroii accidentelor rutiere pe drumuri neterminate. Nu mai vrem să fim eroi, ci, din contră, vrem să ne trăim, în condiții normale, decente, pasiunile și plăcerile vieții. Vrem să ne întâlnim cu prietenii la bere, nu la proteste, vrem să cântăm la chitară, nu să vă dojenim pe rețelele sociale, vrem să circulăm liberi și cu fruntea sus în Europa și fără să mai fim personajele nefericite ale dezastrelor locale. 

Pe alocuri mi se pare chiar jignitor să ne tot transformați atât de des în eroi. Pentru cine? Pentru secretarele voastre? Pentru pilele de partid? Pentru ăia care aranjează posturi, licitații, combinații? Nu aveți nici măreția, nici viziunea unui lider, nici nu reprezentați vreun exemplu în spatele căruia cetățenii să se încoloneze, predispuși la a ajunge eroi. Nu ne mai faceți eroi! Nu e ok, nu vrem, nu merităm și sigur nici voi nu meritați vreun sacrificiu. 

La final o ultimă întrebare: De ce nu sunteți voi eroii noștri? Așteptăm și urmărim cu atenție și îngrijorare ziua în care oamenii obișnuiți o să vă mulțumească. Până atunci sunteți niște eroi triști ai ipocriziei, ai cuvintelor goale, cu țel electoral. Și pentru asta meritați să vă batem obrazul.

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA târgovișteană…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro