TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Vinuri româneşti interbelice
În perioada interbelică Monarhia României dispunea de un întins domeniu agricol situat în mare măsură în podgoria Segarcea, de desfacerea producţiei de vin obţinută aici ocupându-se Societatea „Desfacerea produselor domeniilor Coroanei”, cu sediul în Bucureşti, Calea Victoriei, nr.63.
Consultând o listă a vinurilor disponibile în anul 1936 constatăm că din cramele olteneşti plecau vinuri din soiurile Crâmpoşie, Aligote sau pelinul, dar şi Sauternes alb, Superavi negru sau Frontignon.
Vinurile de masă aveau preţuri cuprinse între 15 şi 25 de lei litrul (Crâmpoşie-15 lei, Cabernet-25 de lei), în vreme ce vinurile superioare costau între 32 şi 54 de lei, preţurile fiind diferenţiate de soi şi de anul producţiei.
Rieslingul de Segarcea din 1925 era considerat unul deosebit, la fel Bordeaux sau Pinot Noir din 1932, Fetească sau Frontignon din 1930.
La Segarcea se fabrica de asemenea cognac, băutură pe care, pe-atunci, aveam dreptul să o numim astfel.
RADU ALEXANDRU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…
Info politica de confidentialitate