EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Ruptura(final)

povestea unui cuvânt inventat

Căderea nu era cunoscută de simțurile lui…… Nicio urmă din toate amprentele durerii nu era cunoscută, nu se lăsa văzută, nu se lăsa mutată în stările cunoscute sau necunoscute ale formelor ei de a se face vizibile. Până când corpul care primise cuvântul cadou în țesătura lui a clacat, până când stările lui bune, fericite și îndrăgostite s-au mutat în acelea ale neînțelegerii și până când fiecare literă a lui s-a simțit respinsă de fiecare fibră a noului corp cu care intrase și cu care se afla în contact, într-o comuniune caldă, firească.

De aici au început dispersiile, rătăcirile și noile căutări, dar nu mai existau repere vizibile, bornele toate fuseseră smulse și anihilate, transformate mai departe în mici și neînsemnate redute în care nicio părticică a înțelesului lor nu mai avea loc, sau vreo posibilitate de înțelegere și de acceptare. De aici mai departe și-au făcut loc toate confuziile care au alimentat începutul rupturii, începutul acelei desprinderi care nu mai propunea niciun fel de apropiere sau de atragere, niciun fel de rezonanță cu vreun alt cuvânt ce încerca să se facă auzit în acest peisaj deja surd și arid, deja încărcat cu toate substanțele ce încurajau respingerea și toate stările reci ale ei.

Toate au mai mers mai departe așa, mai bătând arar și moale dintr-o aripă, mai făcând să se vadă un fel de zbor frânt, un fel de stare care nu putea să înțeleagă toată această cruzime gratuită completată de anihilare și dusă mai departe spre toate căderile incluse ale lor. Tăcerile erau tot ce i se punea la dispoziție, toate aspectele lașității ce implicau această neînțeleasă trădare, tot acest abandon.

Autorul și-a privit întristat cuvântul și toate aceste stări și căderi ale lui, le-a privit și a încercat să vadă povestea ce putea să înconjoare acest dezastru afectiv și toate urmările lui. A încercat să nu accepte resemnarea sau așezările ei, a încercat noi moduri de a-și așeza cuvântul și literele lui în bătaia unor fotoni care l-ar fi putut face în continuare vizibil, strălucitor și viu mai departe.

………………………………………………………………………………………………………

Literele s-au disipat și s-au culcușit fiecare în ce adăpost au reușit să găsească, cuvântul s-a dezintegrat pas cu pas și și-a anihilat existența mutându-se firesc în muțenia ce i-a fost propusă de corpul ce nu a fost în stare să cuprindă înțelegerea întregii staturi și a frumuseții lui.

Autorul cuvântului a rămas mai departe tăcut și a lăsat ca toată această tăcere să se mute în acel catharsis ce îi va propune și impune transformările obligatorii ale noilor stări de fapt, ale noilor atitudini pe care lovitura tocmai receptată și învățată de corpul fragil i le-a propus. Corpul ce primise cuvântul acesta cadou s-a chircit și s-a golit nefiresc, a lăsat să plece literă după literă din structura lui și a rămas gol, și a rămas să locuiască acest gol, chiar mai gol și mai neînțeles decât era până să fie locuit și înălțat de cuvântul scris special pentru el. Locurile acelea golite s-au transformat în simple colonii de ecouri ce nu vor mai putea să recunoască vreodată mângâierea și rezonanța vreunui ecou special reverberat de vreo fire, de una dispusă să strige povestea și cuvintele însoțitoare din care s-a născut și mai departe a crescut.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro