Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3663
7-12-2021
DSC00404

Descoperirile de talie mondială făcute de arheologii dâmboviţeni vor rămâne la Târgovişte, la Muzeul de Arheologie

În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc, ieri, la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, reprezentanţii complexului au amintit despre muzeul ce se va înfiinţa în cadrul galeriilor Stelea, Muzeul de Arheologie.

Profesorul Marin Cârciumaru, cel care va dona o mare parte din colecţia sa personală de artefacte, a declarat că în cadrul expoziţiei de bază a acestui muzeu vor sta şi cele mai noi descoperiri pe care echipa de arheologi dâmboviţeni le-au făcut la situl de la Poiana Cireşului, adică pandantivul paleolotic din piatră şi piciorul de bizon, descoperite recent.

Ovidiu Cârstina, directorul C.N.M. a declarat că în următoarele trei săptămâni doreşte să semneze contractul de achiziţii, iar de la momentul semnării contractului vor urma trei luni de restaurare şi amenajare a clădirii, iar apoi în etapa a doua a proiectului se vor finaliza toate detaliile expoziţiei de bază.

Profesorul Marin Cârciumaru spune că „expoziţia de bază pe care turiştii o vor putea vizita va fi evoluţia omului la modul general, dar noi ne vom structura pe ceea ce avem noi. Nu putem face o evoluţie a omului în lume, dar în cadrul evoluţiei omului pe întreaga planetă, noi vom veni cu obiectele pe care le deţinem ca prioritate mondială. Vă dau un singur exemplu, noi suntem singurii deţinători ai celor mai vechi recipiente în care s-a preparat ocru de către omul de Neanderthal. Practic avem cele mai vechi mărturii ale simbolismului omului din Neanderthal.”

Aşadar, se aşteaptă ca datorită muzeului de Arheologie Târgoviştea să atragă din ce în ce mai mulţi mai mulţi turişti, mai ales că C.N.M. Curtea Domnească deţine piese de importanţă mondială şi în special datorită faptului că preşedintele CJD Adrian Ţuţuianu doreşte ca vechea cetate de scaun a Ţării Româneşti să devină capitala culturală a regiunii.

DSC00405

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public [newsletter_form]
Webhosting Armand Media