DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Râzi și plângi

   Hai să râdem și să plângem puțin: Dacă ți-ar fi cu adevărat frică de ceva – o teamă bazată pe zvonuri, dar și anecdote – că te-ai putea îmbolnăvi și, eventual, să mori, să-ți pierzi capacitatea de a avea copii, să-ți modifici ADN-ul sau să fii lăsat la îndemâna celor periculoși sau sub supraveghere  guvernamentală, spionat, ai încerca să-ți cucerești frica pentru perspectiva biletelor de sezon la Teatrul Public?  Sau pentru câteva gogoși cu gem de la Krispy Kreme? Date gratis?

   Acestea nu sunt exemple ipotetice. Sunt exemple regale de momeală practicate în New York City de luna trecută pentru a crește ratele de vaccinare contra Covid.  Fără dovezi dacă o astfel de strategie ar putea fi eficientă – doar credința că merită încercat ceva – toate statele și municipalitățile lucrează din greu pentru a stimula imunizarea.  În Kentucky puteți obține un bilet de loterie gratuit; Alabama a oferit posibilitatea de a conduce un camion pe cursa de automobile Talladega (sigur nu in competitții).

   Refuzul de a obține vaccinul Covid e complicat atât din punct de vedere politic, cât și psihologic și e din ce în ce mai îngrijorător pentru oficialii sănătății publice, deoarece varianta Delta, mai contagioasă decât coronavirusul standard, a început să se răspândească.  În New York, 44% din noile cazuri de Covid observate de Departamentul de Sănătate al orașului sunt atribuite variantei Delta, o dublare pe parcursul unei săptămâni.

   Deși 52% dintre newyorkezi sunt complet vaccinați, această statistică este foarte înșelătoare. În majoritatea părților din centrul Brooklynului – în locuri precum Brownsville, Canarsie și Bedford-Stuyvesant – doar o treime din locuitori au fost complet imunizați.  Acesta este un contrast distinct cu părțile bogate ale orașului, unde cifra este de peste două ori mai mare;  în districtul financiar, de exemplu, Wall Street, cei care lucrează acolo sunt 98% imunizați. În urmă cu două săptămâni, orașul a anunțat că va începe să ofere vaccinuri acasă oricui dorește.  Când New York Times a întrebat-o pe Dionne Grayman, președintele și cofondatorul We Run Brownsville, o organizație pentru sănătatea femeilor, despre aceasta, ea și-a exprimat îndoiala. „Există sentimentul că nu te-am vrut în casa mea înainte de toate astea”, a spus ea.  „Se poate simți intruziv;  oamenii  vor zice că statul este în casa mea. Mai mult, stimulentele sunt jignitoare”, a spus doamna Grayman, care a predat engleza la liceu și acum formează educatori.  „Ce stimulente? Hamburgers la Shake Shaka? Nu există Shake Shacks în Brownsville.  Pe cine să momești?“ Și are dreptate. „Aceste oferte ridicole într-un oraș ca New York sunt jignitoare.  Acestea distrug demnitatea omului.  Există demnitate în a asculta oamenii.” Într-un efort de a avansa procesul, medicii și oficialii din domeniul sănătății publice au lucrat pentru a angaja liderii comunității – expresia „mesager comunitar de încredere” este una pe care o auzi în mod repetat în acest context – pentru a vorbi despre importanța vaccinării. Dar așa cum spune doamna Grayman, nu au fost conversații lungi despre ceea ce i-ar putea împiedica – „un adevărat unu-la-unu, fără limbaj codificat”,  o șansă de a fi auzit. Nu. A fost mai mult ca să se bifeze undeva.

   Există tot acest limbaj -„ezitarea vaccinului ”. Oamenii nu sunt „ezitanți ”. Nu au încredere într-un sistem care nu a funcționat niciodată pentru ei, până acum. Din perspectiva sănătății publice, treaba este de a contracara frica, dar se ignoră măsura în care anumite temeri sunt legitime și solicită un set de soluții dincolo de simpla încercare de a convinge oamenii că nu au de ce să se îngrijoreze.  De exemplu, mulți oameni au avut reacții negative la cea de-a doua doză de vaccin, reacții cu frisoane, febră și oboseală pentru o zi sau mai mult. Multe mame singure, a descoperit primăria orașului, nu se vaccinează, deoarece sunt îngrijorate că nu are cine să aibă grijă de copiii lor în cazul în care se îmbolnăvesc.  Orașul ar putea oferi servicii de grădiniță de o zi-două, dar nu o face. Și aici se oprește ziaristul de la NY Times.    Adaug pentru claritate: Este mai ieftin pentru  primărie  să ceară  unui producător de gogoși să dea câteva gratis, cu reclamă caritabilă. Dar, la fel ca banii de pomană pentru persoanele fără adăpost,  nu le arunca pennies, centime… Nimeni nu ridica un penny de pe stradă.

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro