ortooxacell kiss2022.gif Flax

DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – La mila compasului moral al corporațiilor

Miercuri, așa cum s-a publicat în New York Times, mai mult de 70 de CEO african-americani au scris o scrisoare prin care cereau companiilor să lupte împotriva măsurilor de suprimare a voturilor alegătorilor luate în considerare în 43 de state.  „Nu există un punct de mijloc aici”, a spus Ken Chenault, fostul șef al American Express.

„Fie sunteți pentru mai mulți oameni care votează, fie doriți să suprimați  votul.” https://www.nytimes.com/2021/03/31/business/voting-rights-georgia-corporations.html

Efortul, condus de Kenneth Chenault, și Kenneth Frazier, directorul executiv al Merck, este un răspuns la adoptarea rapidă a unei legi de către statul Georgia (care a votat cu Biden, dacă vă amintiți) care îngreunează votul pentru minorități. Pe măsură ce dezbaterea cu privire la proiectul de lege s-a dezlănțuit în ultimele săptămâni, majoritatea corporațiilor importante – inclusiv cele cu sediul central în Atlanta – nu au luat o poziție cu privire la legislație.

Deci ce s-a întâmplat? Vinerea trecută, statul Georgia a adoptat legislația privind votul. Republicanii au adoptat și au semnat legea de 98 de pagini după primele victorii democratice la alegerile prezidențiale și la Senat din Georgia în 20 de ani. Președintele Biden a câștigat statul cu doar 11.779 de voturi din aproape cinci milioane exprimate. Noua lege reduce accesul la vot pentru alegătorii din județele urbane și suburbane în plină expansiune, care găzduiesc mulți democrați. O altă dispoziție face o infracțiune să oferi apă alegătorilor care așteaptă în rânduri, care tind să fie mai lungi în comunitățile dens populate. Georgia a redus cu mai mult de jumătate perioada în care alegătorii pot solicita un vot de absență, de la aproape șase luni înainte de alegeri la mai puțin de trei. Acest lucru va reduce aproape sigur numărul de persoane care solicită buletinele de vot absente și numărul de persoane care votează. La ultimele alegeri prezidențiale, 1,3 milioane de georgieni – aproximativ 26% din electoratul statului – au votat cu buletinele de vot absente. Dintre cei care au returnat buletinele de vot în absență în 2020, 65% au votat pentru Joseph R. Biden Jr., iar 34% au ales-o pe Donald J. Trump. Fereastra mai scurtă va limita, de asemenea, oportunitățile pentru eforturile de ieșire din vot și ar putea pune mai multă presiune asupra consiliilor electorale locale, care vor avea mai puțin timp pentru a procesa cererile de vot. Anterior, legea din Georgia impunea alegătorilor să semneze pur și simplu cererile de vot pentru absență. Acum vor trebui să furnizeze numărul din permisul de conducere sau o identificare echivalentă emisă de stat. Acest lucru este practic sigur pentru a limita accesul la votul absenților.
Legea creează, de asemenea, alte probleme: dacă alegătorii nu urmează toate cererile, cum ar fi tipărirea unei date de naștere sau, în unele cazuri, inclusiv numere parțiale de securitate socială, buletinele lor de vot ar putea fi anulate. Avocații și aliații dlui Trump i-au îndemnat anul trecut pe judecători și oficialii republicani să anuleze unele buletine de vot care nu erau conform acestor cerințe. Legile stricte privind identificarea alegătorilor din alte state au deprimat votul în special în rândul persoanelor de culoare. Deci, aceasta lege a fost votată vineri, bine mersi.

Dar, în weekend, #BoycottDelta a fost unul dintre cele mai populare hashtaguri de pe Twitter. Începând de luni seara, a fost folosit în peste 38.000 de tweeturi din 23 martie. #BoycottCocaCola a fost utilizat în peste 34.000 de tweets. Aceste companii sunt cele mai mari din Georgia, și angajează mulți oameni aparținând minorităților. Deci, acest act de curaj corporatist vine cam târziu, dar e interesant cum au răspuns politicienii georgieni.

După plângeri, cum companiile au tăcut în legătură cu proiectul de lege privind suprimarea alegătorilor din Georgia, directorul executiv al Delta Airlines, Ed Bastian, a emis o declarație numind noua lege „inacceptabilă” și menționând că „întreaga rațiune a acestui proiect de lege se bazează pe o minciună: că a existat o fraudă electorală pe scară largă în Georgia la alegerile din 2020. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Din păcate, acea scuză este folosită în statele din întreaga națiune care încearcă să adopte o legislație similară pentru a restricționa drepturile de vot ”. Bastian a condamnat „actul amplu de reformă a votului care ar putea face mai dificilă exercitarea dreptului de vot pentru mulți georgieni, în special cei din comunitățile noastre negre și maronii”. El s-a angajat „să vă protejăm și să vă facilităm prețiosul drept de vot”. La scurt timp după aceea, liderul Coca-Cola, James Quincey, a urmat exemplul cu un interviu la CNBC și a numit legea „inacceptabilă”. După ce Bastian a vorbit, republicanii din Georgia au spus că au fost surprinși de opoziția șefilor. În Casa Alba a Georgiei, republicanii au votat pentru a elimina o reducere a impozitelor pe combustibilul pentru avioane, de care beneficiază Delta. David Ralston, liderul Partidului Republican din Cameră, a spus: „Le place politica noastră publică atunci când facem lucruri care ii avantajează”. A adăugat apoi: „Nu hrănești un câine care îți mușcă mâna. Vom ține cont de asta”. Adică, parlamentarii republicani au arătat clar că nu legiferează în interesul binelui public, ci folosesc în schimb legea pentru a riposta împotriva companiei Delta după ce directorul executiv al acesteia a criticat legea de suprimare a alegătorilor. Senatul din Georgia nu a preluat proiectul de lege în retaliere. Și mai direct, liderul Ralston le-a spus reporterilor că acum este un băutor de Pepsi, aparent răspunzând Coca-Cola pentru opoziție sa față de lege.
O scenă similară s-a desfășurat în Texas, unde legiuitorii iau în considerare un proiect de lege și mai restrictiv, care încearcă să pună capăt votului automat și locurilor de votare 24 de ore pe zi, precum și să ofere mai multă libertate privitorilor de sondaje partizane pentru a hărțui alegătorii, inclusiv prin înregistrarea lor pe video. Astăzi, American Airlines a anunțat că se „opune ferm acestui proiect de lege și altora ca acesta”. Compania și-a afirmat sprijinul pentru democrație și a cerut să faciliteze votul. „Votul este semnul distinctiv al democrației noastre și este fundamentul marii noastre țări. Apreciem procesul democratic și credem că fiecărui american eligibil ar trebui să i se permită să-și exercite dreptul de vot, indiferent de partidul sau candidatul pe care îl susțin ”. Joi, președintele Partidului Republican al Județului Dallas, Rodney Anderson, a redistribuit o declarație care a salutat Casa Albă a Georgiei pentru că a încercat să despartă Delta de reducerea impozitului de milioane de dolari pentru că a criticat proiectul de lege al statului. Apoi a sugerat ripostarea împotriva companiilor care se opun restricțiilor de vot propuse de Texas prin creșterea sarcinilor fiscale. Într-o oră, cineva probabil i-a sugerat ca poate intra la închisoare și a șters tweet-ul. La sfârșitul secolului al XIX-lea, calculul parlamentarilor din sud că afacerile ar sprijini eforturile de suprimare a alegătorilor au fost corecte. Într-adevăr, parlamentarii sudici au suprimat votul negru, în parte, deoarece liderii de afaceri din toată țara s-au bucurat să vadă alegătorii săraci tăiați de la ombilicul puterii politice, mai ales după ce mișcarea alianței a sugerat că fermierii și muncitorii ar putea face o cauză comună indiferent de rasă pentru a schimba legile care privilegiază industria și nu americanii obișnuiți (cei care nu au capital). Când paisprezece parlamentari din sud au apărat suprimarea votului negru în statele lor într-o carte din 1890, „Why the Solid South?”, cartea editată de H. Herbert a fost dedicată  „oamenilor de afaceri din nord”.

Este încurajator să vedem reacția liderilor de afaceri de astăzi la noile măsuri de suprimare a alegătorilor, chiar dacă vine după ce sunt speriați cu boicot. Aceasta sugerează că vechea ecuație în care oamenii de afaceri vor să scape de alegătorii negri și săraci nu mai este atât de clară. În timp ce întreprinderilor le place, fără îndoială, tratamentul preferențial, ele răspund acum la o circumscripție electorală mai largă decât au făcut-o acum un secol sau mai mult, iar această circumscripție nu susține neapărat suprimarea alegătorilor.

 

 

Joi, Brad Smith, președintele Microsoft, care dezvoltă un hub în Atlanta, a luat poziție împotriva noii legi electorale din Georgia. El a scris: „Sperăm companiile se vor uni și vor clarifica faptul că o afacere sănătoasă necesită o comunitate sănătoasă. Și o comunitate sănătoasă necesită ca toată lumea să aibă dreptul de a vota în mod convenabil, fără frică de represalii și în siguranță.” În 1890, liderii albi din sud au promis nordului că suprimarea alegătorilor va face Sudul să înflorească. Au greșit: concentrând bogăția și puterea printre câțiva lideri albi, a menținut Sudul îngropat în sărăcie timp de cel puțin două generații. Respingerea suprimării alegătorilor de această dată ar putea scrie o poveste cu totul diferită. Ar fi o noua pagina in „corporate governance” sau guvernare corporativă. Sa ajungem la mâna binevoitoare a corporatiștilor e tragic însă. Mă face sa cred ca am pierdut ceva important. Poate încercăm să-l găsim împreună. Indiferent de rasă sau localitate…

 

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media