DE DINCOLO DE STATUIA LIBERTĂȚII – Dana NEACȘU – Joshua Green și „Refuzul alegerilor: bine ați venit la Trump Coast din Florida!

Ademeniți de soare, golf și bani, aliații fostului președinte Trump au format un univers alternativ care se învârte în jurul lui la Mar-a-Lago.

De când a părăsit Washingtonul, în ianuarie, Donald Trump și-a petrecut cea mai mare parte a scurtei și controversatei sale post-președinții amplasat în ceea ce Karl Rove (guru conservator) numește „Cetatea Solitudinii” – Mar-a-Lago, clubul său privat din Palm Beach.  Este un fel ciudat de izolare: Deși este în mare parte separat de lumea exterioară, Trump nu este singur. Alungat de la Casa Albă, alungat de pe Facebook și Twitter, Trump nu s-a îndepărtat de conștiința publică. Dar, deși el nu poate difuza, oaspeții clubului postează prolific, pe aceleași platforme, detalii surprinzătoare.  În fiecare moment al zilei sale, Trump este scăldat în adulație. Când intră în sufragerie, oamenii stau în picioare și aplaudă. Când se întoarce de la golf, e întâmpinat cu țipete și cereri de selfie. Când pleacă de la Mar-a-Lago, întâlnește adesea mulțimi organizate de Willy Guardiola, un fost jucător de armonică profesionist și activist anti-avort care organizează mitinguri săptămânale pro-Trump, în Palm Beach.  „Dă-mi patru ore și pot reuni 500 de oameni”, spune Guardiola.  Trump l-a invitat recent pe autoproclamatul „cel mai mare susținător al lui Trump din țară” la o consultație privată la clubul său. În această biosferă aurită, Trump nu întâlnește pe nimeni care nu este satisfăcut de prezența sa.  Când vorbește extemporan, atât de mulți invitați postează imagini încât poți urmări aceeași scenă ciudată desfășurându-se din mai multe puncte panoramice, precum filmul japonez Rashomon. Trump pare extraordinar de confortabil, a remarcat jurnalistul și detaliatul de pe Instagram, Ashley Feinberg.  Pantalonii albaștri, cămașa albă de golf și capacul roșu MAGA sunt pentru fostul președinte ceea ce este costumul negru Mao pentru vechiul său frenemy Kim Jong Un.  Membrii clubului spun că noul său stil de viață este de acord cu el.  „Președinții, când termină, par întotdeauna mult mai în vârstă”, spune Thomas Peterffy, miliardarul fondator al Interactive Brokers LLC, care locuiește la trei uși de Mar-a-Lago. „Este opus pentru Trump”.

Va apărea la orice.  În ultimele săptămâni, Trump a intrat în petreceri de logodnă și servicii funerare. Un membru al lui Mar-a-Lago care a participat recent la o întrunire de club pentru un prieten decedat a fost surprins când Trump a intrat pentru a face observații și apoi a stat, aparent bucurându-se.  Această buclă de feedback insulară, amplificată de validarea venerativă pe care o obține pentru a face hit-uri Newsmax sau OAN TV, nu pare să se diminueze pe măsură ce se instalează în clubul său de golf din New Jersey pentru vară și se pregătește să reia raliurile sale comerciale. „Donald Trump are nevoie de adulația mulțimii în felul în care tu sau eu avem nevoie de oxigen pentru a respira”, spune Michael Cohen, fostul său avocat înstrăinat. Din toate punctele de vedere, viața lui Trump după Casa Albă nu seamănă cu cea a unui ex-președinte tipic, la fel ca un monarh străin aruncat în exil – cum ar fi Napoleon la Elba, dar cu golf și un bufet mai mare.

Când Trump a părăsit Washingtonul, oamenii s-au întrebat dacă își va menține stăpânirea de fier asupra Partidului Republican sau dacă va cădea în nesemnificativitate, cum ar fi Sarah Palin.  Acum știm: Trump nu se…diminuează.  După cum arată defenestrarea (figurativ vorbind) deputatei Liz Cheney (fiica vice-președintelui Cheney), blocarea unei comisii din 6 ianuarie în Congres și valul de noi restricții electorale pe care republicanii din toată țara îl împing în numele „integrității electorale”, strânsoarea lui Trump este mai puternică azi, ca niciodată.  El a folosit-o pentru a forța republicanii aleși să se aplece la versiunea sa deformată a realității. Oricine refuză riscă să fie alungat.  Împreună, acești actori de partid formează o structură de putere care extinde și întărește primatul lui Trump, chiar dacă se confruntă cu amenințarea iminentă (reală, nu falsă) a acuzării în ancheta penală din New York a imperiului său de afaceri. Trump se simte îndreptățit să domine GOP ca și când ar fi fost încă președinte, datorita faptului că atât de mulți dintre aceiași oameni încă îl înconjoară și îl tratează ca și cum ar fi președinte. În loc să-l uite pe Trump, o mare parte a partidului s-a mutat în Florida pentru a i se alătura.  Împreună, acești actori de partid formează o structură de putere care extinde și întărește primatul lui Trump, chiar dacă se confruntă cu amenințarea iminentă (reală, nu falsă) a acuzării în ancheta penală din New York a imperiului său de afaceri.

Chiar la sud de Mar-a-Lago din Boca Raton, Newsmax, micul canal de TV care a trecut la dreapta de Fox News în cursa pentru a promova conspirațiile electorale ale lui Trump – câștigând un proces de defăimare de la un angajat al Dominion Voting Systems (Newsmax și-a cerut scuze) – produce un flux constant de propagandă prietenoasă lui Trump.  La Fort Lauderdale, noua firmă a fostului său manager de campanie Brad Parscale, Campaign Nucleus, asigură operațiunile politice ale lui Trump. 

În sensul acelor de ceasornic (din stânga sus) Ivanka Trump, Sean Hannity, Neil Cavuto, Kevin McCarthy, Brad Parscale, and Hogan Gidley…

Când Trump s-a aventurat spre sud, a urmat un flux de membri ai familiei (literal și figurativ). Ivanka Trump și Jared Kushner au cumpărat un lot pe malul apei de 32 de milioane de dolari în Miami de la Julio Iglesias și și-au înscris copiii la o școală de zi evreiască din apropiere.  Donald Trump Jr. și iubita sa, Kimberly Guilfoyle, au cumpărat un conac de 9,7 milioane de dolari în Jupiter, Florida. În decembrie, Sean Hannity de la Fox News a cumpărat  o casă pe malul mării de 5,3 milioane de dolari, la două mile de Mar-a-Lago.  Colegul sau de la Fox News, Neil Cavuto, i s-a alăturat, cumpărând în apropiere un loc de 7,5 milioane de dolari.  

  Pentru republicani, evadarea în Florida are un plus de încântare, deoarece le permite să facă ceva aproape la fel de palpitant ca și apropierea de Trump: detașarea de realitatea COVID.  Fiecare persoană intervievată de Joshua Green pentru „Refuzul alegerilor: Bine ați venit la Trump Coast din Florida,” a menționat, fără să i se sugereze, cât de bine s-a descurcat „Statul Liber Florida” în încălcarea restricțiilor COVID19 sub guvernatorul său republican, Ron DeSantis, susținut de Trump.  „Nu avem măști, nici blocaje, restaurante bune și plaje grozave”, spune Andy Surabian, fost oficial Trump.  „Trump fiind acolo este extra special.”

Ce sa zic? Asta-i America. E loc pentru toți. Nebuni sau mai puțin buni…

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeancă de pe malurile Ialomiței…

Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro