CULTURA URBANĂ – Pompiliu ALEXANDRU: Parada politicienilor și a sutanelor în Noul An Școlar

Distribuie:

 

            „Nu e nuntă sau botez, ca nevasta să nu-mi distrez” cică ar zice un cântec de pahar. Tare mult mi-ar plăcea să fac același lucru și în ziua de deschidere a noului an școlar, adică să mă simt bine măcar! Dar ești împiedicat de orice formă de „distracție” sau măcar de o simplă bucurie în suflet că începem o „școală nouă”. Acest lucru se datorează unei poluări politice și bisericești fără seamăn. Se aruncă cu lături, cu forme goale, cu discursuri interminabile care nu spun absolut nimic, cu tururi de forță gramaticale care te determină să pui mâinile la urechile copilului care abia intră în clasă… Să nu fiu greșit înțeles, nu am nimic cu faptul că un politician – doar unul – primarul, preotul, vin la un astfel de eveniment! Nici pe departe! Sunt bine veniți. Dar nu acceptăm și nesimțirea! Politicianul cel mai mult, obișnuit cu Caragiale, pe care încep să cred că îl studiază cu toții cu asiduitate, încercând să facă din el un nou Crist, abuzează de orice limită de bun simț și se lansează în exercițiile de punere la încercare atât a părinților cât și a copiilor. Parcă rolul politicianului doar la asta se rezumă: să te facă se te miști de pe un picior pe altul ca și cum o urgență te-ar zgudui din toată ființa. Orice secundă devine oră, iar orice oră devine atât de obositoare, de parcă școala nu ar fi decât un veșnic infern. Politicianul practică deci o imitatio Caragiali fără margini. Se invită unii pe alții, vin în valuri și pe etape, niciun discurs nu este mai scurt de o jumătate de oră, transpiră, se bâlbâie, strănută, râgâie și se pârțâie până scot o frază coerentă. Mai mare râsul când îi vezi cum citesc cu mâini tremurânde câteva pagini ticluite în cel mai pur stil lemnos! Respectele mele pentru cei care au spus tot ce aveau să spună – și fără să citească – în maxim 5 minute!

            După ce treci de dușul acesta urmează punctul culminant: o slujbă preoțească de zguduie din temelii atât Cerurile cât și Infernul. Mă întreba cineva care este rostul acestei slujbe care nu se mai termină? Parcă se citesc evangheliile, parcă se rostesc toate rugăciunile adresate salvării sufletelor conducătorilor noștri, parcă aud și ceva rugăciuni puternice, ale Sfântului Vasile sau Anton, pentru alungarea dracilor de pe acolo… Ce să mai, o slujbă cum nici duminica nu vedeți. Persoana care mă întreabă despre rostul acesta se panichează chiar la un moment dat…. „Să sun la 112?” Eu încerc să fiu mai conciliant. Bine, bine, dar este normal să existe o astfel de binecuvântare la început de an școlar. În plus, copiii fac educație religioasă în școală, iar acum este un moment bun pentru a le da un exemplu practic de așa ceva. Este adevărat că la anul poate facem o slujbă cu budhiști, că la educație religioasă ar trebui să studiem mai multe forme ale religiei – căci așa îi este titlul disciplinei. Dacă avem predilecție pentru o anumită confesiune, atunci să i se spună Manual de Ortodoxie, sau de Catolicism etc. Mă rog, acestea sunt alte chestiuni. Mesajul Prea Înaltului, citit, iar nu gândit, devine ultima piatră de încercare pentru copii și pentru părinți. Toți răsuflă ușurați că au scăpat cu bine și pot intra în școală după purificările multiple. După un așa început, nu poate urma decât un an minunat! O să vedeți la bacalaureatul următor! Au fost, în schimb, și școli la care discursul politicianului a fost decent și scurt, lăsând loc profesorilor, așa cum este normal. La fel și slujba sau discursul preotului, care într-adevăr a avut o prestație demnă de un adevărat om al Bisericii. Dacă la biserică nu am voie să mă plictisesc, căci acolo se impune un anumit ritual necesar și o anumită aplecare spre rugăciune care trebuie să-ți ocupe inima și gândul fără legătură cu timpul, apoi în curtea școlii avem cu toții voie să ne plictisim în fața exagerărilor și să ne revoltăm în fața nesimțirii celor care abuzează de un ritualism găunos care nu apare decât vidat de mesaj și doar caricaturizat până la grotesc.

POMPILIU  ALEXANDRU este doctor în filosofie, lector universitar la Universitatea VALAHIA, din Târgoviște, artist fotograf și, mai ales, absolvent de CARABELLA…

Citeşte şi

NERO, BRAC GERMEN – romanul foileton ajuns la episodul al patrulea…

REVENIRI – interviu cu doamna profesoară Dana NEACȘU, din New York…

ÎN CALEA LUPILOR DE IERI ȘI DE AZI – tableta marelui regizor Constantin  VAENI…

ECOURI DE LA CITITORI…

MELANCOLII – cu doamna Constanța POPESCU…

Ceva despre toamnă în ARTIFICII  DE  LÂNGĂ  SERELE  CU  FLORI, cu doamna Mariana OPREA STATE…

SEMNAL, o carte nouă de POEZIE…

CULTURA LA MARGINEA ȘOSELEI, cu Teodor Constantin BÂRSAN…

AȘA O LIPSĂ DE INCULTURĂ și un mare actor, Puiu JIPA…

PLIMBĂRI  BUCUREȘTENE, rubrica de fiecare sâmbătă a Cătălinei  CRISTACHE…

JUNIOR  DE  WORCESTER, cu tânărul student Mihai Bogdan VLĂDUCĂ…

CULTURA  ONLINE, cu domnul profesor doctor Daniel  TACHE…

Doamna profesoară Mihaela MARIN și rubrica ei CULTURĂ  ȘI  EDUCAȚIE…

CULTURĂ  ȘI  ISTORIE, cu doctorul în istorie Radu  STATE…

LONDRA LA PAS și o nouă scrisoare de la Cristian Gabriel GROMAN…

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro